Nielen Kočnerova kamoška. Jankovská bola aj zástankyňou agendy LGBT

jankov1

Bývalá štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti SR Monika Jankovská mala vskutku široké pole pôsobnosti. V roku 2014 sa dokonca zúčastnila na Dúhovom PRIDE a vyjadrila svoju podporu pre LGBT osoby, pretože spravodlivosť má byť podľa nej pre všetkých rovnaká.

Dnes na Slovensku takmer nenájdeme človeka, ktorý by sa pri mene Monika Jankovská nezatváril znechutene. Exsudkyňa bola zadržaná spolu s ďalšími 12 sudcami počas policajnej akcie Búrka.

Z komunikácie medzi ňou a Marianom Kočnerom cez aplikáciu Threema vyplýva, že ovplyvňovala sudkyňu Zuzanu Maruniakovú, ktorá v kauze zmenky rozhodla v prospech Kočnera. „Nech robí, čo má, lebo skončí ‚na Kuciaka‘,“ vyhrážal sa Kočner. Jankovská ho upokojovala, že Maruniakovú má pod kontrolou. „Sľúbila to. Viackrát. Ja som z nej urobila to, čo je a prišiel čas splatiť dlh!!!!!“ Kočner bol neskôr na Špecializovanom trestnom súde v kauze falšovania zmeniek odsúdený. Rozsudok však zatiaľ nie je právoplatný, rozhodne až Najvyšší súd SR.

Jankovská prepojenie naňho, ako aj spoločnú komunikáciu popierala. Len nedávno začala spolupracovať s políciou a po ôsmich mesiacoch vo väzbe sa priznala v tejto veci k spolupráci s Marianom Kočnerom, ktorý ju nazýval „opička“. Pri výsluchu však uviedla, že verila tomu, že zmenky sú pravé a nátlakom na Maruniakovú chcela len urýchliť súdny proces.

V prípade konkurzu budovy organizácie na pomoc týraným ženám Maják nádeje uviedla, že sudkyni Gabriele Bubaľášovej niesla obálku od Kočnera, ale nevie, čo v nej bolo. V menej známej kauze „vodári“ stáli obaja proti záujmom konkurzného právnika Zoroslava Kollára a Jankovská priznala, že Kočnerovi odovzdala peniaze. Rovnako priznala svoju účasť na kauze Eko-invest, kde mal Kočner „ovplyvňovať súd v prospech známeho podnikateľa Milana Fiľa v prípade nároku zamestnancov na podiel z ružomberských papierní“.

Nebolo tomu tak vždy

Status verejného nepriateľa však nemala bývalá sudkyňa vždy. Trvalo roky, kým sa podarilo odhaliť jej pozadie a spoluprácu so závadovými osobami, pre ktoré robila sprostredkovateľku. Roky, počas ktorých sa tešila verejnému obdivu a priazni.

Jankovská mala rada luxus a rada sa ním aj prezentovala. Ako sudkyňa a verejná činiteľka určite neostávala v úzadí. Vychutnávala si žiaru reflektorov a šoubiznis ju „žral“. Ešte v roku 2019 bola súčasťou nominačnej komisie na titul Slovenka roka, pričom samotnú víťazku aj z pódia hrdo ohlásila. Nie tak dávno, však?

Stretávala sa so známymi tvárami slovenskej smotánky a všetko verejne dokumentovala. Jej fanúšikovia tak na sociálnych sieťach mohli vidieť fotky so slávnymi spevákmi, režisérmi, módnymi návrhármi a inými. Perfektný vzťah mala mať aj so známym futbalistom Martinom Škrtelom a jeho manželkou Barborou. Na jednej zo svojich výpovedí uvádza, že práve s nimi si v Istanbule kúpila činčilový kožuch, ktorého hodnota sa pohybuje okolo 20-tisíc eur.

Luxus si užívala aj v súkromí. Vozila sa na bielom mercedese za vyše 50-tisíc eur, známa bola kabelkami a drahým šatníkom. Jej vizáž módna polícia vždy označovala známkou „perfektný“, čo prezentovala mimo výjazdových rokovaní vlády napríklad na bratislavských módnych dňoch. Bývala takmer pri bratislavskom hradnom brale v byte za vyše 600-tisíc eur.

Jankovská dúfa, že bude LGBT hnutiu nápomocná

Angažovala sa aj v kultúrno-etických témach, kde sa z pozície ministerstva spravodlivosti zasadzovala za rovnoprávnosť a dodržiavanie práv LGBT osôb. Konkrétne v roku 2014 vystúpila so svojím príhovorom na festivale Dúhový PRIDE Bratislava.

„Spravodlivosť má byť pre všetkých rovnaká, bez ohľadu na vierovyznanie, to, čo k niekomu pociťujete, a bez ohľadu na diskrimináciu,“ súkala zo seba Jankovská zdanlivo logicky nesúvisiacu úvodnú vetu. Dúhový pochod prirovnala k pretrhnutiu posledných ostnatých drôtov, ktoré ostali v spoločnosti po nastolení demokracie.

„Proti úžere som bojovala tri roky a myslím si, že veľmi úspešne, a som teda pripravená bojovať aj za niečo iné. Verím tomu, že vyhráme aj tento boj, pretože rozmanitosť je dar,“ vyjadrila svoju ochotu pomáhať hnutiu. Ďalej uviedla, že za svoju sexuálnu orientáciu by sa nemal nikto verejne hanbiť a rodina či kamaráti by nemali takého človeka odsudzovať. Všetky rodiny sú podľa nej rovnako hodnotné, a tak by sme to mali vštepovať aj deťom.

„Verím tomu, že budem nápomocná aj pre vás a že tento boj dovedieme do úspešného konca, a preto sa lúčim s heslom „brániť sa oplatí“,“ uzatvorila.

Prečo práve Jankovská?

Na zdôvodnenie výberu pani Jankovskej sme sa opýtali priamo OZ Dúhový PRIDE Bratislava. Podľa predsedu rady Martina Macka OZ každoročne oslovuje ministra či ministerku spravodlivosti so žiadosťou o vyjadrenie podpory a vystúpenie na podujatí.

„Ľudské práva patria do agendy ministerstva a minister je od roku 2013 aj predsedom Výboru pre práva LGBT osôb. V roku 2014 sa vedenie ministerstva rozhodlo, že ich na našom podujatí zastúpi štátna tajomníčka Monika Jankovská. Považujeme za dôležité, aby aj politické elity a štátne inštitúcie symbolicky vyjadrili politiku spájania: postoj, že aj LGBTI ľudia sú rovnoprávnou súčasťou spoločnosti a miestnej komunity,“ uviedol.

V duchu zdôraznenia spoločných hodnôt sa vraj nieslo aj vystúpenie Jankovskej. OZ ako organizátor podľa Macka nerozhoduje o tom, kto danú štátnu inštitúciu zastupuje a nenesie tiež žiadnu zodpovednosť za jej ďalšie konanie.


Ďalšie články