Sudcovia sa v liste zastali Žilinku. Spochybňovanie jeho rozhodnutí podľa nich vedie k rozkladu právneho štátu

Ilustračná fotka, Súdna rada SR. Foto: TASR / Jakub Kotian

Sudcovia spísali list, v ktorom sa postavili za generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Verejné spochybňovanie jeho rozhodnutí a kompetencií politikmi a médiami bez odborného základu podľa nich podkopáva dôveru spoločnosti v justičné orgány. List podľa médií podpísali desiatky sudcov.

„My, podpísaní sudcovia SR, viazaní zloženým sľubom sudcu, sa nemôžeme nečinne prizerať devastácii právneho štátu, ku ktorej dochádza aj verejne prezentovanou absolútnou neúctou politickej moci a značnej časti médií voči osobe generálneho prokurátora Slovenskej republiky,“ píše sa v otvorenom liste sudcov zverejnenom v Denníku N.

Prekážajú im výzvy na zmenu právomocí generálneho prokurátora bez odbornej diskusie. Zmeny trestného práva na základe jeho individuálnych rozhodnutí považujú za ohrozenie právnej istoty a právneho štátu.

„Takýmto správaním široko tendenčne podporeným politickými a mediálnymi útokmi, ktoré nemajú akýkoľvek objektívny odborný základ, je masívne podkopávaná dôvera spoločnosti v justičné orgány,“ namietajú signatári. Podľa Denníka N a denníka Pravda je ich niekoľko desiatok.

Sudcovia však kritizujú nielen udalosti uplynulého týždňa, ale aj spory medzi generálnym a špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom. „Ako sudcovia považujeme za absolútne neprijateľnú verejnú degradáciu riadne odôvodnených rozhodnutí generálnej prokuratúry zo strany jej podriadených zložiek justičných orgánov a osôb zodpovedných za výkon svojej funkcie priamo generálnemu prokurátorovi.“

Heger váha, koalícia chce meniť paragraf

Predseda vlády Eduard Heger nechcel v diskusnej relácii televízie TA3 V politike povedať, či má generálny prokurátor Maroš Žilinka jeho dôveru. Uviedol, že nepotrebuje dávať „silné vyhlásenia“, ale prinášať odborné riešenia. Premiér očakáva, že už v pondelok budú lídri koalície na koaličnej rade hovoriť o prvých záveroch odbornej komisie na zúženie paragrafu 363 Trestného poriadku, na základe ktorého generálna prokuratúra zbavila obvinenia exriaditeľa tajnej služby Vladimíra Pčolinského.

Na základe tohto paragrafu generálna prokuratúra 31. augusta zrušila obvinenia voči podnikateľovi Jaroslavovi Haščákovi, bývalému šéfovi kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľubomírovi Arpášovi a jeho manželke Dane Arpášovej a tiež dve obvinenia voči exriaditeľovi tajnej služby Pčolinskému. V koalícii okrem hnutia Sme rodina tento krok prokuratúry vyvolal kritiku.


Ďalšie články