Rímsky kostol so slovenským kňazom

241130920_249872933670408_1697694791000017491_n Poľský pápež hneď pri Kostole svätého Benedikta v Ríme. Foto: Bohumil Petrík

Bohuš Petrík predstavuje postupne menej známe či menej nápadné rímske kostoly a kostolíky. Dnes to bude chrám, ktorý nájdete na ceste k neďalekej Bazilike svätého Pavla za hradbami.

Kostol svätého Benedikta navštívil pápež Ján Pavol II. na sviatok svätého Cyrila 14. februára 1988. Lákadlom pre pútnikov je navyše jeho okolie s pouličnými maľbami, ktoré zobrazujú aj poľského pápeža. Pôsobí tu tiež slovenský verbista.

Do pozornosti sa dostal v roku 1988 na sviatok svätého Cyrila 14. februára. Navštívil ho pápež Ján Pavol II., čo pripomína pamätná tabuľa vo vnútri kostola. Karol Wojtyla vtedy farníkov vyzval k „obnove záväzkov kresťanského svedectva“.

Podobizeň poľského pápeža sa nachádza aj na neďalekom múre v tamojšej štvrti Ostiense. Kreatívne maľby sa tiahnu po stenách a budovách tejto kedysi priemyselnej zóny a zobrazujú postavy animovaného filmu, historické osobnosti a iné originálne obrazy pouličných umelcov. Ukazujú inú tvár Ríma, akú tradične predstavujú sprievodcovia, filmy a iné masmédiá. Kostol stojí skoro uprostred týchto farebných umeleckých diel a na ceste od centra k neďalekej Bazilike svätého Pavla za hradbami, preto je ľahko dostupný a turistom sa oplatí nazrieť do jeho vnútra.

Interiér Kostola svätého Benedikta v Ríme. Foto: Bohumil Petrík

Vo farnosti sa hovorí, že Kostol svätého Benedikta (celý názov v origináli znie San Benedetto fuori Porta San Paolo) chceli postaviť počiatkom 20. storočia dvaja pápeži. Svetlo sveta uzrel až za pontifikátu Pia XI. v medzivojnovom období. Napriek svojmu názvu ho nikdy nemali na starosti benediktíni, ale pavlíni, ktorí sú aj v Bazilike Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne. Prednedávnom túto rímsku farnosť prevzali kňazi z rehole verbistov, pričom zástupcom farára je teraz Slovák Juraj Cibula.

Vyše 30 rokov ho mal v správe kardinál Achille Silvestrini, ktorý bol prefektom Kongregácie pre východné cirkvi v Rímskej kúrii. Pripomína to pamätná tabuľa na priečelí kostola. Nad bočnými dverami visí betlehemská hviezda, ktorá síce nesvieti, no iste sa rozžiari na Vianoce. Aj niekoľko iných kostolov vo Večnom meste vystavuje túto hviezdu a niekedy aj betlehem po celý rok. Možno je za tým len pragmatický dôvod, aby ich nemuseli pravidelne dávať dole a zase naspäť. Ak chcete, talianske pohodlie.

Exteriér Kostola svätého Benedikta v Ríme. Foto: Bohumil Petrík

Výzdoba je pomerne striedma a neveľmi typická pre Rím. Sochy a obrazy v kostole zobrazujú popri patrónovi svätom Benediktovi z Nursie aj iných svätcov: Petra, Pavla, obľúbeného talianskeho pátra Pia i Pannu Máriu. Hlavný oltár pripomína tradičné benediktínske heslo Ora et labora: modli sa a pracuj, ktoré vidieť aj na priečelí chrámu.

Kostol svätého Benedikta sa síce nachádza v bočnej uličke, no ak tam raz pútnik zájde, neprehliadne ho. Dodajme, že dominantou tejto postindustriálnej zóny Ostiense je bezpochyby Bazilika svätého Pavla za hradbami, ale aj známa rímska Pyramída a železničná stanica. Vo farnosti sa venujú formácii detí, mladých i dospelých, ako aj chudobným. Pre nás, Slovákov, je kostol blízky už tým, že tu pôsobí spomínaný slovenský verbista otec Juraj Cibula. Ak budete mať niekedy cestu, zastavte sa.

Socha patróna Kostola svätého Benedikta v Ríme. Foto: Bohumil Petrík


Ďalšie články