Nové centrum mikroprojektov v sýrskom Damasku prináša nádej uprostred ekonomickej krízy

Micro projects programm for vulnerable families - 2021 Slávnostné otvorenie Kresťanského centra nádeje 22. júla 2021. Foto: HOPE CENTER / ACN

Kresťanské centrum nádeje (Christian Hope Center) je sýrska organizácia, ktorá v spolupráci s katolíckou cirkvou dňa 22. júla 2021 otvorila prvé centrum na podporu mikroprojektov v sýrskom hlavnom meste Damask. Pôjde o jediné centrum svojho druhu v historickej kresťanskej časti Damasku.

V rámci tohto programu podpory dostávajú rodiny finančné prostriedky buď na vytvorenie nových podnikov, alebo na obnovu tých podnikateľských projektov, ktorým prerušila prevádzku 10-ročná vojna v Sýrii. Centrum mikroprojektov duchovne vedie Mons. Georges Abou Khazen. Sídli v historickej kresťanskej štvrti Bab Touma oproti melchitskej katolíckej Katedrále Usnutia Panny Márie. Spolupracovníci a dobrovoľníci v ňom budú skúmať predložené žiadosti o podporu podnikania. 

S ohľadom na zhoršujúcu sa hospodársku situáciu v Sýrii mnohí kresťania tvrdia, že súčasná situácia je kritickejšia ako počas vojnových rokov. Až 90 percent sýrskej populácie žije pod hranicou chudoby a hoci je Damask administratívnym centrom krajiny, aj tu mnohí kresťania trpia chudobou. Platí to hlavne v štvrtiach Jaramana a Dwelaa, v ktorých žijú kresťania – utečenci z iných častí krajiny. Rastúce náklady na prenájom, lieky aj potraviny spôsobili, že domácnosti nie sú schopné zabezpečiť si ani svoje základné potreby.

Kresťanské rodiny bojujúce s chudobou sa zvyčajne obracajú na Cirkev – ponúka im pomoc vo forme potravinových balíčkov, platieb nájomného či školného. Aj keď sú ľudia vďační za túto núdzovú pomoc, túžia mať stabilnú prácu, aby dokázali uživiť svoje rodiny sami.

V spojitosti s emigráciou kresťanských rodín na Západ sa práve stabilita ukazuje ako tá, ktorú podľa ich slov potrebujú, aby mohli viesť dôstojný život v historickej vlasti. V súčasnosti má Sýria vyše 90 percent moslimského obyvateľstva; ale ešte pred 100 rokmi kresťania tvorili tretinu obyvateľstva. Osobitný historický význam má predovšetkým Damask, pretože v ňom sídlila jedna z najstarších kresťanských komunít.

Program Kresťanského centra nádeje pomôže mnohým rodinám naštartovať ich život po dlhotrvajúcej vojne. Foto: HOPE CENTER / ACN

Centrum mikroprojektov v Damasku sa nachádza len niekoľko metrov od Rovnej ulice, ktorá sa spomína v Skutkoch apoštolov: svätý Pavol na nej býval po svojom obrátení na ceste do Damasku a práve v týchto miestach vďaka Ananiášovi znovu nadobudol zrak.

Carla Audová, ktorá pracuje pre Kresťanské centrum nádeje, sa poďakovala všetkým dobrodincom centrály pápežskej nadácie ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi za podporu nového programu: „Môžeme pomôcť rodinám začať odznova, dávame im dôvod zostať a šancu budovať krajinu. Chcela by som sa poďakovať nadácii ACN za jej pomoc a neustálu inšpiráciu.“

Vedúci Kresťanského centra nádeje dúfajú, že sa i v hlavnom meste zopakuje úspech, ktorý takýto program podpory zaznamenal v Aleppe a Homse (úspešnosť bola 78 percent).

Johnny Sayegh, 25-ročný sýrsky kresťan. Johnyho otec bol v roku 2013 unesený a zavraždený militantmi. Po otcovi ostala mama s tromi deťmi. Foto: HOPE CENTER / ACN

Johnny Sayegh, 25-ročný kresťan, môže v Aleppe vďaka mikroprojektu uživiť 4-člennú rodinu. Roku 2013 jeho otca uniesla a zavraždila sýrska militantná skupina. Johnny zostal s matkou a dvomi súrodencami bez stabilného zdroja príjmu. Keďže je od narodenia slepý na jedno oko a po nehode v práci aj hendikepovaný, mal len obmedzené možnosti zamestnať sa. Kresťanské centrum nádeje mu prispelo na nákup vybavenia pre kaviareň, ktorá teraz zabezpečuje príjem jemu i jeho rodine.

Text vychádza v spolupráci s pápežskou nadáciou ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi, ktorá od roku 1947 pomáha trpiacim všade tam, kde sú prenasledovaní pre vieru alebo sú v existenčnej núdzi.


Ďalšie články