Kardinál Parolin a Viktor Orbán hovorili len niekoľko dní pred pápežskou cestou do Maďarska o migrácii

241152154_386804639483807_1212683376091037988_n Foto: Orbán/FB

Pred návštevou pápeža Františka v Maďarsku sa najviac diskutuje o tom, či sa hlava katolíckej cirkvi stretne s Viktorom Orbánom. Prečo asi pápež nemá veľkú chuť na stretnutie s maďarským premiérom, sa dalo pozorovať aj na Strategickom fóre v slovinskom Blede, kde sa v jednom paneli stretli vatikánsky štátny tajomník Pietro Parolin a maďarský premiér Viktor Orbán, pričom obaja vyjadrili opačné názory na migráciu.

„Myslím si, že sme si dobre vedomí toho, aký náročný je problém migrácie. Nie je to ľahká úloha, ale myslím si, že zdieľame názor, že migrácia je spoločný problém… a treba ho riešiť spoločne. Žiadny národ, štát ani vláda, ktorá čelí tomuto problému, by nemala ostať osamotená, preto to musí byť spoločná politika Európskej únie,“ povedal v Blede Parolin.

Orbán naopak uviedol, že jediným spôsobom, ako zabrániť tomu, aby spor o migráciu zničil jednotu EÚ, je „vrátiť všetky práva v súvislosti s migráciou národným štátom“. „Ak pozveme ďalších ľudí z mimoeurópskych krajín, zmení to kultúrnu identitu Európy. Niektoré krajiny to akceptujú. Maďarsko však nepatrí k týmto krajinám,“ uviedol maďarský premiér.

Ten je okrem toho presvedčený, že migrácia predstavuje sociálne a bezpečnostné výzvy, na ktoré Európa nebola pripravená a odmieta ju aj ako nástroj na zlepšenie demografickej situácie na starom kontinente. „Sme presvedčení, že rodinná politika, tradičná kresťanská rodinná politika, nám môže pomôcť dostať sa z tejto demografickej krízy,“ dodal Orbán.

Kardinál Parolin tiež vyjadril podporu rodinným politikám, no zároveň podčiarkol, že Svätá stolica by chcela, aby krajiny zaujali k migrácii pozitívny prístup zameraný na bratstvo, nie negatívny s „materialistickým a pragmatickým“ zameraním, čím Parolin určite myslel aj postoj Maďarska.

Okrem Parolina a Orbána boli na tomto fóre prítomní aj srbský prezident, premiéri Česka, Slovinska, Grécka, Chorvátska a Slovenska a tiež viacerí predstavitelia Európskej únie na čele s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. Slovenský premiér v rámci svojho vystúpenia povedal, že za hlavný problém migračnej politiky považuje, že nie je proaktívna, ale vždy len reaguje na vzniknutú situáciu, pričom zdôraznil, že by mala byť postavená na spoločných európskych hodnotách.

Celú debatu je možné pozrieť si tu.


Ďalšie články