Biskupi: Na omše a akcie s pápežom nebude potrebné očkovanie, bude v režime OTP

Comunione e Liberazione_B.Petrik_7.3 (15) Pápež František na jednej z generálnych audiencií. Foto: Bohumil Petrík/CNA

Slovenskí katolícki biskupi využili včerajšie rozhodnutie Úradu pre verejné zdravotníctvo a zmenili podmienky účasti na akciách so Svätým Otcom. Bude v režime OTP, očkovaní, testovaní a tí po covide sú vítaní.

Pokus ministra Lengvarského o nátlakovú akciu na veriacich sa končí blamážou, menia sa pravidlá a návštevníci a pútnici počas omší a verejných podujatí pápeža Františka na Slovensku už nebudú oproti iným hromadným akciám diskriminovaní.

Prípravný tím návštevy pápeža Františka na Slovensku dnes oznámil, že verejné podujatia návštevy pápeža Františka v Prešove, Košiciach aj Šaštíne budú dostupné aj pre návštevníkov v režime OTP. To znamená, že nebudú vyhradené len pre očkovaných, ale zúčastniť sa budú môcť aj negatívne testovaní a tí, čo prekonali koronavírus. Stále však platí, že nevyhnutné bude zaregistrovať sa na stránke navstevapapeza.sk. Tlačová kancelária KBS, ktorá o tom dnes informovala, zároveň upozorňuje, že registrácia v tomto zmenenom režime sa spustí až v pondelok 6. septembra. 

Rozhodnutie nasleduje po včerajšom vyjadrení Úradu verejného zdravotníctva, na zmenu tlačili postupne politici viacerých strán, okrem iného Kresťanskej únie, KDH či Hlasu.

Organizátori dôrazne žiadajú, aby sa záujemcovia o účasť v tomto novom a rozšírenom režime OTP neprihlasovali do existujúcej registrácie pre plne zaočkovaných, ale počkali do pondelka 6. septembra na spustenie registrácie po novom.

V tejto chvíli je k dispozícii len registrácia pre plne zaočkovaných účastníkov. Tá pokračuje ďalej, avšak v pondelok k nej pribudne aj registrácia pre účastníkov v režime OTP. 

Dôvod je, že pre návštevníkov v režime OTP budú na podujatiach v Prešove, Košiciach a Šaštíne vytvorené samostatné sektory s vlastnými vstupmi, všetko v zmysle platných vyhlášok.

Pre plne zaočkovaných návštevníkov budú, samozrejme, takisto vlastné sektory s vlastnými vstupmi. Registrácia plne zaočkovaných ďalej pokračuje na stránke navstevapapeza.sk. Plne zaočkovaní návštevníci si budú môcť vybrať, či pôjdu do sektoru pre plne zaočkovaných, alebo do sektoru OTP.

Pokiaľ ide o testy, vyžadovať sa bude negatívny výsledok PCR alebo LAMP testu (nie starší ako 72 hodín) alebo negatívny výsledok antigénového testu (nie starší ako 48 hodín).

(S použitím TK KBS.)


Ďalšie články