Trávite príliš veľa času na Instagrame, ale chcete zostať v kontakte s priateľmi? Pomôcť môže aplikácia Threads

IMG_5933 Ilustračný obrázok. Foto: Martin Minka

Pravidelná rubrika o technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

Instagram je jednou z najväčších sociálnych sietí na planéte. Aplikácia pôvodne určená na zdieľanie fotografií sa rokmi stala viac komplexnejšou. Dnes obsahuje funkcie a sekcie, ktoré lákajú používateľov stráviť v nej viac času.

Veľa ľudí tak popri konverzácii cez súkromné správy skĺzne k novému obsahu a čas strávený na Instagrame sa násobí. Tým, ktorí by podobnej situácii chceli zabrániť, prichádza na pomoc aplikácia Threads from Instagram dostupná pre iOS aj Android.

Pôvodne určená na zdieľanie fotografií

Napriek rozsiahlosti zmien, ktorými si Instagram prešiel, zostala pôvodná myšlienka zachovaná. Zdieľanie životných chvíľ s priateľmi cez príspevky či príbehy je pre mnohých rituálom či obľúbeným spôsobom komunikácie s ostatnými.

Aplikácia Threads pôvodne vznikla za účelom pohodlnejšieho zdieľania príbehov a komunikácie s blízkym priateľmi. Podobne ako pre Facebook existuje osobitná aplikácia Messenger, Instagram má Threads.

Používateľ zostáva v kontakte s priateľmi, zdieľa príbehy, ale nemá prístup k príspevkom či ostatným stránkam. To, čo sa na prvé počutie zdá ako nevýhoda, sa dá zužitkovať pre vlastné dobro.

threads from instagram
Foto: Martin Minka

K príspevkom sa nedostanete, príbehy zostávajú

Threads je jednoduchá aplikácia. Pri jej spustení sa otvorí stránka, ktorá obsahuje všetky konverzácie. Zoradené sú mierne chaoticky. Navrch sa vždy dostanú konverzácie s tými ľuďmi, ktorých príbeh ste si ešte nepozreli. Vy však pridať príbeh nemôžete.

Rovnaké obmedzenie čaká používateľov aj pri príspevkoch. Vidieť môžu maximálne šesť posledných príspevkov svojich priateľov. Pre zvyšné je nutné navštíviť priamo Instagram.

Nechýba tmavý motív a úprava fotiek

V hornej časti sa nachádzajú ikonky fotoaparátu a nastavení. Cez fotoaparát môžete zhotoviť a upraviť fotky, ktoré potom pošlete priateľom do súkromnej konverzácie. V nastaveniach môžete napríklad meniť farebný motív Threads.

Nastaviť sa dá aj usporiadanie bublín s konverzáciami, presúvajú sa po dlhšom podržaní. Svoje obľúbené kontakty si môžete pripnúť na vrchnú časť stránky.

threads from instagram
Foto: Martin Minka

Threads: okresaný Instagram zameraný na to podstatné

Aplikácia Threads nebude zaujímavá pre ľudí, ktorí sa denne radi zahlcujú desiatkami a stovkami príspevkov s otáznym vplyvom na psychické zdravie. Ponúka len okresané možnosti komunikácie s priateľmi.

Kto chce naopak obmedziť svoj čas strávený na Instagrame, by mal dať šancu Threads. Kvalitou spracovania ide o kópiu pôvodnej aplikácie, takže vo výsledku ani nejde o tak veľký kompromis.


Ďalšie články