Na pápeža budú zrejme môcť prísť aj neočkovaní. Štát otvoril cestu k zmene pravidiel

Pápež František Foto: TASR/AP

Pôvodný nápad ministra zdravotníctva Lengvarského a vlády sa podľa všetkého bude meniť, vyplýva to z dnešného vyjadrenia Úradu verejného zdravotníctva.

Nielen očkovaní, ale aj tí, čo prekonali covid alebo sa nechajú pretestovať, to je zmena, ktorá sa po dnešku otvára organizátorom pápežovej návštevy na Slovensku. Nátlaková akcia, ktorá chcela využiť Františkovu návštevu na podporu štepenia, tak môže skončiť.

Ešte dnes ráno sme písali, ako parlamentná Kresťanskú únia a po nej aj Hlas či ďalšie strany vyzvali štát, aby zmenil pravidlá pre účasť veriacich počas návštevy pápeža Františka. Argument znel jasne, ak platí jeden režim pre iné hromadné akcie, katolíci by nemali byť diskriminovaní prísnejším režimom. A zdá sa, že v tejto veci dôjde k zmene, organizátori návštevy pápeža Františka na Slovensku sa budú môcť slobodne rozhodnúť, ktorý z troch režimov si pri tejto príležitosti zvolia. Vyplýva to z reakcie Úradu verejného zdravotníctva, v piatok o tom informovala jeho hovorkyňa Daša Račková.
Hovorkyňa poukázala na to, že Úradu verejného zdravotníctva už v súčasnosti stanovuje vo svojich vyhláškach všeobecné podmienky, ktoré sú platné pre všetky hromadné podujatia. Nemá teda možnosť rozhodovať za konkrétnych organizátorov, akým spôsobom si splnia svoje povinnosti vyplývajúce z vyhlášky.

„Momentálne si môžu slobodne vybrať z troch režimov (základ, OTP a zaočkovaní), ktorých nastavenia a podmienky zohľadňujú situáciu v okrese a tiež možné riziko pre návštevníkov,“ uviedla.

To, či sa na stretnutí s pápežom Františkom budú môcť zúčastniť aj ľudia po prekonaní ochorenia COVID-19, respektíve otestovaní, má podľa predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽaNO) smerovať na Úrad verejného zdravotníctva, respektíve na konzílium odborníkov. Predpokladá, že na všetky hromadné podujatia budú platiť rovnaké pravidlá.

Parlamentná Kresťanská únia či neparlamentné KDH tvrdili, že dôvod na zmenu bol. Poslanci Záborská a Vašečka poukázali na to, že na olympijskej kvalifikácii v ľadovom hokeji bolo v interiéri naraz približne 7 500 divákov v režime OTP a obišlo sa to bez vážnejších epidemických dôsledkov. Obrátili sa preto na vládu a úrad, aby zvážili súčasné nastavenie takzvaného COVID automatu a umožnili aj otestovaným a tým, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, zúčastniť sa na bohoslužbách za účasti pápeža. Pripomeňme, že Záborská s Vašečkom sa obracali na nominanta ich vlastnej strany OĽaNO.

Pridal sa aj opozičný Hlas. Ten si myslí, že ľuďom by malo byť umožnené stretnúť sa s pápežom Františkom v režime OTP (očkovaní, testovaní a po prekonaní ochorenia COVID-19) tak, ako je to možné v prípade ostatných podujatí. Vyzvala preto ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (OĽaNO) a vládu na prehodnotenie podmienok septembrového stretnutia s pápežom, na ktoré môžu ísť len zaočkované osoby.
      
Až doteraz platilo, že na programe počas septembrovej návštevy pápeža Františka a stretnutí s ním sa mohli zúčastniť len plne zaočkovaní. Hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martin Kramara vyhlásil, že išlo o podmienku zo strany štátu. Teraz sa situácia mení a zmena pravidiel bude podľa Úradu verejného zdravotníctva závisieť od cirkvi a KBS.


Ďalšie články