Týždeň očami vatikanistov: Pápež stále nevie, či sa stretne s Orbánom

pápež František Foto: TASR/AP

V Taliansku sa síce stále viac píše a hovorí o Františkovej ceste na Slovensko, no pre slovenského pozorovateľa stále nie dostatočne. Objavujú sa úsmevné, falošné a zriedkavo i poburujúce správy. Pápež menoval za biskupa svojho majstra liturgických slávení, pre ktorého asi bude najbližšia apoštolská cesta na Slovensko posledná v doterajšej funkcii.

Prípravy na budúcotýždňovú návštevu pápeža v Budapešti a na Slovensku sú v plnom prúde. V týchto dňoch sme skoro ráno stretli nášho krajana Mons. Jána Dubinu na ceste do práce vo Vatikáne. Pracuje ako takzvaný pápežský ceremoniár na Úrade liturgických slávení Najvyššieho veľkňaza. Povedal, že má naponáhlo a ospravedlnil sa, že nemôže poskytnúť interview o apoštolskej ceste, na ktorej bude pápežovi asistovať na svätých omšiach.

Tie treba dôkladne naplánovať, aby šli hladko, čomu sme sa venovali v osobitnom rozhovore so znalkyňou pápežských ciest. V Úrade liturgických slávení má Slovensko silné zastúpenie: pôsobí tam aj ďalší krajan Mons. Ľubomír Welnitz. Vedúci úradu – známy ako majster pápežských liturgických slávení – je Mons. Guido Marini, ktorý pomáhal aj pápežovi Benediktovi XVI. Pred niekoľkými dňami ho pontifik menoval za biskupa v talianskej Tortone. Zdá sa, že nastávajúca pápežova cesta do krajiny pod Tatrami bude pre Mariniho posledná v súčasnej pozícii.

Pápež vraj ide na Slovinsko a čo je Betlehem?

V uplynulých týždňoch sa o pápežovej ceste i Slovensku informuje viac než obvykle, hoci stále to nie je veľa. Výrazne viac informácií sa očakáva až počas samotnej návštevy s priamymi prenosmi. Kolujú aj falošné i úsmevné informácie, napríklad v listárni jedného denníka uverejnili list, kde čitateľ píše, že pápež ide do Slovinska. Inde nepresne informovali, že na Slovensko príde 13. septembra, hoci do Bratislavy priletí už o deň skôr. V katolíckom denníku zverejnili starú fotografiu bratislavského hradu, keď bol ešte namaľovaný nahnedo. Objavujú sa aj drobné (a povedzme, že pochopiteľné) chybičky: prezidentka je pre niektorých vatikanistov „Zuzana Caputová“ a národná mariánska bazilika je v meste „Šaštin“. Žiaľ, jeden z najznámejších denníkov znížil svoj kredit, keď nediplomaticky až urážlivo napísal, že Maďarsko i Slovensko sú „miesta plné dávnej i modernej diskriminácie“.

Sú aj takí, ktorí sa radšej spýtajú, skôr než niečo napíšu – niekoľko vatikanistov sa autora článku pýtalo, čo je centrum Betlehem v Bratislave, kam pápež František zavíta v pondelok 13. septembra. Ide o dielo Misionárok lásky Matky Terezy, ktoré sídli v Petržalke a poskytuje krátkodobé ubytovanie pre bezdomovcov, ako aj hygienu, ošatenie a jedno teplé jedlo denne.

Chcem ísť do malých krajín, vraví pápež

Debatovalo sa aj o rozsiahlom pápežovom rozhovore pre španielske rádio, v ktorom sa vyjadril k viacerým témam, napríklad proti vývozu západnej demokracie do Afganistanu. Štandard tomu venoval samostatný text. Potvrdil, že vatikánsky štátny sekretariát sa snaží apelovať na diplomatov, aby nedošlo k ďalším represáliám voči miestnemu obyvateľstvu:

„Je to ťažká situácia. Verím, že ako pastor mám v tejto dobe povolať kresťanov k zvláštnej modlitbe. Je pravda, že žijeme vo svete vojen, myslím napríklad na Jemen, no toto je niečo špeciálne… Modlitba, pokánie a pôst sú to, čo sa žiada v čase krízy.“

Pontifex tiež povedal, že v Európe chce navštíviť najmä malé štáty: už bol v Albánsku, Pobaltí, Rumunsku (povedzme, že ide o krajinu malú počtom katolíkov) a o týždeň poletí do Maďarska a na Slovensko. Povedal tiež, že zdravotník vo Vatikáne mu zachránil život, lebo ho presvedčil ísť na operáciu hrubého čreva, z ktorej sa ešte zotavuje. Zároveň nepociťuje túžbu utiecť inkognito z Vatikánu preoblečený za niekoho iného.

Argentínsky pápež nevie, či sa o týždeň stretne s maďarským premiérom Viktorom Orbánom v Budapešti ešte pred oficiálnou návštevou Slovenska. Pôjde totiž len na Medzinárodný eucharistický kongres a nie na štátnu návštevu Maďarska. Aj keď je na programe krátke stretnutie so štátnymi predstaviteľmi, pontifik si nie je istý, či sa dostaví aj Orbán. Ide trochu o politické hry a odkazy, ako sme už informovali. Tamojší predseda vlády plánuje na tento míting prísť a niekdajšie úvahy o tom, že Bergolio sa s ním nechcel vidieť, označil za falošné správy. Nie je preto jasné, čo týmto vyjadrením rímsky biskup sleduje. František zrejme nebol zajedno s prezidentom USA Trumpom a je možné, že Orbán zapadá do podobnej kategórie. Niektorí čakajú, či sa zvýrazní kontrast medzi prezidentkou Čaputovou, ktorá ho vraj pri osobnom stretnutí očarila, a maďarským premiérom. Celkom by do tejto schémy zapadlo, že Čaputová je liberálna a Orbán konzervatívny politik.

Katolícky líder taktiež dúfa, že (ex)kardinál Giovanni Becciu, ktorý stojí pred vatikánskym súdom, je nevinný. Priznal, že ako jeho spolupracovník bol nápomocný. Megaproces, kde je obžalovaný aj tento sardínsky prelát, kedysi prezývaný Taliansky pápež, miestne i zahraničné médiá ostro sledujú.

A ak súd uzná Becciuovu nevinu, pýtajú sa vatikanisti v komentároch, vráti mu pápež kardinálske privilégiá, ktoré mu vzal minulý rok?

Citát týždňa

Tentoraz vyberáme pápežovu odpoveď z uvedeného interview na otázku o preplnenom programe apoštolskej cesty na Slovensko. Žurnalista chcel vedieť, či bude táto návšteva od Františka vyžadovať viac námahy najmä po nedávnej operácii.

„Možno na tejto prvej ceste trochu viac, pretože človek sa musí úplne zotaviť, nie? Ale nakoniec bude rovnaká ako ostatné, uvidíte (smiech).“


Ďalšie články