Televízne tipy: Poľský film Klérus a kultový film s De Nirom

ff Film Klérus. Foto: FIlm Kler/FB

Pred nami je víkend a s ním aj výber televíznych tipov. Čakajú nás filmy rôznych žánrov. Pre deti nový Leví kráľ, vojnová dráma Posledná hranica alebo film Klérus, ktorý v Poľsku vyvolal veľké debaty a kontroverzie. A tiež milióny divákov.

PIATOK

Príbeh Levieho kráľa netreba zvlášť predstavovať. Každé malé dieťa videlo túto rozprávku, upútala malých aj veľkých. Získala niekoľko ocenení v roku 1994, a preto režisér Jon Favreau v roku 2019 prichádza s Levím kráľom ešte raz. Aj film z roku 2019 bol nominovaný vo viacerých kategóriách v rôznych oceneniach, no nepodarilo sa mu ich získať. Napriek tomu nový Leví kráľ stojí určite za pozretie. Film začne o 20:35 na TV JOJ.

V roku 1920 vstúpil do platnosti v USA zákon, ktorý zakazoval predaj, distribúciu či výrobu alkoholických nápojov. Vďaka tomuto zákonu vzniká éra nelegálneho predaja alkoholu, ktorého na čele stál chicagský mafián Al Capone. Na druhej strane je zas mladý policajt Eliot Ness. Obávaného Al Caponeho si zahral Robert De Niro, pre ktorého pracovala viac ako polovica policajtov. Kultový film z roku 1987 Nepodplatiteľní odvysiela Jednotka o 22:15.

Teraz niečo pre stredné a staršie ročníky. Hudobný dokument BBC Duran Duran: „Niečo, čo by ste mali vedieť“ mapuje pády a vzostupy kapely Duran Duran. Táto legendárna anglická kapela vypredávala svetové pódiá a umiestňovala sa na popredných miestach v hitparádach. Názov dokumentu Niečo, čo by ste mali vedieť je podľa jedného z ich najznámejších hitov. Dokument pôjde o 23:05 na Dvojke.

SOBOTA

Pete a Ellie si chcú založiť rodinu. Keď sa im to nedarí prirodzenou cestou, rozhodnú sa dieťa adoptovať. Chcú nejaké malé dieťa. Jedno si aj vybrali, no keď zistia, že ich vytúžené dieťa má ďalších dvoch súrodencov, stoja pred otázkou, či si vziať všetky, alebo žiadne. Napokon sa rozhodnú si zobrať všetky tri deti. Zo slobodného páru sa zrazu stanú rodičia, ktorí musia so svojimi deťmi riešiť rôzne problémy, pri ktorých nebude núdza o humor. Film Odrazu sme rodina začne o 20:35 na TV JOJ.

Na českej televízii v sobotu začne tretia séria úspešného seriálu z nemeckého prostredia. V tretej sérii bude policajné oddelenie vyšetrovať nový záhadný prípad. Herečka Betty Wintnerová bola zavraždená vo filmovom ateliéri. Jej smrť majú vyšetrovať Gereon Rath a Charlotte Ritterová. Okrem vyšetrovania sa títo dvaja policajti musia vysporiadať aj so svojimi problémami. Gereon so svojou závislosťou na drogách a Charlotte bojuje o uznanie v práci, keďže stále tam je prevaha mužov. Seriál Babylon Berlín v premiére odvysiela ČT2 o 20:00.

Jeden z divácky najúspešnejších a v konzervatívnejšom prostredí súčasne najrozporuplnejších poľských filmov je snímka Klérus, vysielať ju bude ČT art. Film mal v Poľsku obrovský úspech. Hovorí o troch kňazoch, ktorí sa na začiatku filmu stretnú a opíjajú sa spolu, keď oslavujú to, ako jeden druhému zachránil život. Každý z nich je iný. Kňaz Trybus je dedinským farárom, ktorý má veľkú záľubu v svetských veciach, ktorým prepadá stále viac. Kňaz Kukuła sa venuje výchove mládeži a neskôr je obvinený z pedofílie a kňaz Lisocki si robí kariéru u arcibiskupa Mordowicze. Film ukáže rôzne úrovne cirkvi a rôzne tragédie. Je o rôznych podobách krízy a na jeho konci ostanú mnohé otázky. Film Klérus začne o 22:20.

NEDEĽA

Ako každú nedeľu, tak aj túto pôjde očkovacia lotéria vo verejnoprávnej televízii. Rozdávať sa budú ďalšie 100-tisícové výhry. Vyhrať ich však môže iba ten, kto dvihne telefón do dvadsiatich sekúnd a povie správne heslo v časovom limite. Ministerstvo financií už dokopy odovzdalo viac ako 27-tisíc výhier. Lotéria Byť zdravý je výhra pôjde o 20:30 na Jednotke.

Ruský film z roku 2020 Posledná hranica sa odohráva v októbri v roku 1941. Mladých kadetov z vojenskej školy vysielajú medzi prvými bojovať proti Nemcom. Majú ich zdržať, kým nedorazia posily. Vojaci sú v podstate ešte deti, ktorí položili životy v bitke, ktorá trvala dva týždne. Bojovalo ich okolo 3 500 vojakov. Bojovali aj napriek tomu, že na druhej strane sa nachádzal ťažší súper. Je to film nielen o vojne, ale aj o rýchlom dospievaní chlapcov na mužov. Film Posledná hranica začne o 20:35 na TV JOJ.


Ďalšie články