Situácia sa zmenila. Pravidlá pre stretnutia s pápežom treba zmeniť, vyzýva Kresťanská únia

Pápež František Pápež František. Foto: AP/TASR

Počas blížiacej sa štvordňovej návštevy pápeža Františka na Slovensku budú platiť nielen prísne bezpečnostné, ale aj protiepidemické opatrenia. Na stretnutia s hlavou katolíckej cirkvi však môžu prísť len plne zaočkovaní. Opatrenie vyvolalo vlnu kritiky časti spoločnosti vrátane veriacich. Na zmenu pravidiel vyzvali Kresťanská únia aj KDH.

Návšteva pápeža Františka na Slovensku je naplánovaná na 12. až 15. septembra. Počas štyroch dní navštívi Bratislavu, Prešov, Košice a Šaštín. Na všetkých miestach je potrebná registrácia vopred. Navyše sa na stretnutiach s hlavou katolíckej cirkvi môžu zúčastniť len tí, ktorí zároveň spĺňajú podmienku plnej zaočkovanosti.

To znamená, že na stretnutia s pápežom sa dostanú len zaregistrovaní, ktorí sú zároveň aspoň dva týždne po druhej dávke dvojdávkových vakcín proti ochoreniu COVID-19. Rovnako to platí aj pre očkovaných jednodávkovým očkovaním Janssen od spoločnosti Johnson&Johnson. V tomto prípade však musia byť ľudia 21 dní po podaní štepenia. Vstup budú mať povolený aj tí, ktorí majú iba dva týždne po prvej dávke a navyše v uplynulých 180 dňoch prekonali covid.

Na stretnutia s pápežom je zatiaľ registrovaných iba niečo vyše 30-tisíc ľudí, čo sú v porovnaní návštevami pápeža Jána Pavla II. desatinové počty.

Čas zmeniť pravidlá

Vzhľadom na nízky počet registrovaných na podujatia venované návšteve pápeža Františka na Slovensku volá Kresťanská únia (KÚ) po uvoľnení protiepidemických pravidiel.

KÚ priznáva, že bolo rozumné trvať na povinnej zaočkovanosti všetkých účastníkov masových bohoslužieb s prítomnosťou pápeža Františka. Strana však dodáva, že situácia sa zmenila. Argumentuje pritom nedávnymi úspešne zvládnutými masovými podujatiami.

Podpredseda Kresťanskej únie Richard Vašečka ako príklad uvádza olympijskú kvalifikáciu v ľadovom hokeji, kde v interiéri bolo naraz približne 7 500 divákov v režime OTP (očkovaní, testovaní, s prekonaným COVIDOM-19). Podľa neho to prebehlo bez vážnejších epidemických dôsledkov.

„Aj na základe tejto skutočnosti a výziev od mnohých ľudí dobrej vôle sa obraciame na Úrad verejného zdravotníctva a vládu Slovenskej republiky, aby zvážili súčasné nastavenie tzv. covid automatu a umožnili aj otestovaným a tým, čo prekonali covid-19 účasť na bohoslužbách za účasti pápeža Františka. Samozrejme, je dôležité, aby boli vykonané všetky potrebné preventívne opatrenia za účelom zastavenia šírenia infekcie,“ prízvukuje predsedníčka KÚ Anna Záborská.

Rozhodnutie je na Úrade verejného zdravotníctva

Volanie Kresťanskej únie po zmene opatrení v záujme zvýšenia účasti na stretnutiach s pápežom je pochopiteľné, ale augustový prípad hudobného festivalu Boardmasters v britskom meste Newquay je varovaním. Podľa britských úradov totiž môže byť až 4 700 nových prípadov covidu v Británii spojených práve s päťdesiattisícovou masovou akciou, aj keď na ňu mali prístup len plne zaočkovaní alebo ľudia s negatívnym výsledkom testu na covid.

So žiadosťou o reakciu na výzvu zo strany KÚ oslovil Štandard Úrad verejného zdravotníctva a pýtal sa, či je v pláne takejto požiadavke vyhovieť. Článok budeme o prípadnú odpoveď aktualizovať.

Momentálne stále platí, že nezaočkovaní nebudú môcť prísť na hromadné podujatia nad 1 000 ľudí. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) sa na pravidlách dohodol s predsedom Konferencie biskupov Slovenska Stanislavom Zvolenským.

Podľa Zvolenského bolo zástupcom cirkvi odborníkmi povedané, že z bezpečnostného hľadiska a z hľadiska technických možností je toto jediný reálny spôsob, ako radikálne neobmedzovať počet účastníkov stretnutí s pápežom.


Ďalšie články