Dve dávky vakcíny zatiaľ stačia, hovoria európski hygienici. Ako sa rozhodne Slovensko, zatiaľ nevedno

Otvorenie ve¾kokapacitného oèkovacieho centra v priestoroch Spojenej školy na Ulici Slanèíkovej v Nitre Očkovanie v Nitre. Foto: Henrich Mišovič/TASR

Dve dávky vakcíny proti covidu zdravej populácii stačia, tvrdia európske zdravotnícke inštitúcie. Rozhodnutie o tretej dávke padne na Slovensku tento týždeň.

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) vo štvrtok vyzvalo štáty, aby sa v boji proti SARS-CoV-2 zamerali na prvotný vakcinačný program a nie na podávanie tretej dávky očkovacej látky. Tú viaceré krajiny začali používať s cieľom zastaviť šírenie nákazlivejšieho delta variantu.

ECDC uvádza, že schválené vakcíny proti covidu sú v súčasnosti vysoko účinné pri obmedzovaní dosahov ochorenia COVID-19. „Prioritou by teraz malo byť očkovanie všetkých jednotlivcov, ktorí sú oprávnení na podanie vakcíny a dosiaľ odporúčané očkovanie neabsolvovali,“ vyhlásilo ECDC.

Tretia dávka len pre určité skupiny obyvateľstva

ECDC tvrdí, že aplikovanie posilňujúcich dávok by sa malo zvážiť v prípade ľudí so závažne oslabeným imunitným systémom, ak im prvé dve dávky neposkytnú dostatočnú ochranu. Rovnaké stanovisko zaujala na svojej webovej stránke aj Európska lieková agentúra (EMA). Podľa ECDC „neexistuje nevyhnutná potreba podávania podporných dávok vakcín plne zaočkovaným jednotlivcom v bežnej populácii“.

Vakcíny proti covidu schválené v USA a EÚ poskytujú zatiaľ veľmi silnú ochranu pred ťažkým priebehom ochorenia a prípadným úmrtím. Ich schopnosť zabrániť nákaze sa však značne oslabuje v súvislosti s variantom delta.

Hovorca Európskej komisie Stefan De Keersmaecker vo štvrtok uviedol, že euroblok má dostatok dávok vakcín pre prípad, že vedecké dôkazy ukážu nevyhnutnosť podávania i tretej dávky v širokej populácii. V tejto súvislosti oznámil, že EÚ uzavrela zmluvu s výrobcom vakcíny Pfizer/BioNTech na dodanie 1,8 miliardy ďalších dávok v rokoch 2021 – 2023, ako aj kontrakt s firmou Moderna na 150 miliónov dávok očkovacích látok.

Podávanie tretej dávky vytrvalo kritizuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Členské štáty vyzvala na to, aby nadbytočné vakcíny darovali rozvojovým štátom. „Čím viac ľudí zostane na celom svete neočkovaných proti COVID-19, tým viac príležitostí bude mať vírus na šírenie a vývoj do potenciálne nebezpečnejších variantov, čo zvyšuje riziko pre všetkých. Preto potrebujeme moratórium na posilňovacie dávky,“ uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesu.

Niektoré štáty neberú výzvu WHO vážne.

Niektoré európske štáty preočkovávajú už teraz

Premiantom v preočkovaní je Izrael, kde tretiu dávku dostalo už viac než 440-tisíc občanov. Izrael na ďalšie posilnenie imunity nedá dopustiť a sprístupnil ho pre všetkých od 12 rokov. Zdá sa, že vďaka tretím dávkam židovský štát konečne zvládne prekonať prázdninovú epidemickú vlnu. Preočkovať chce preto celú populáciu.

Od 1. septembra sa podobnou cestou vydalo aj Francúzsko, ktoré tretiu vakcínu podáva ľudom starším ako 65 rokov a ohrozeným skupinám. Podmienkou je, aby záujemcovia dostali druhú dávku vakcíny od spoločnosti Pfizer alebo Moderna pred najmenej pol rokom.

Vo francúzskych domovoch dôchodcov sa dokonca 12. septembra začne celonárodná očkovacia kampaň zameraná na tretiu dávku vakcíny. Francúzske ministerstvo zdravotníctva odhaduje, že v krajine je až 18 miliónov ľudí, ktorí spĺňajú podmienky na preočkovanie.

Aj v niektorých spolkových krajinách Nemecka už dostávajú zraniteľné skupiny obyvateľstva tretiu ampulku. Od 17. októbra sa rovnakou cestou vyberie Rakúsko. Ľudia, ktorí tam boli zaočkovaní medzi prvými, totiž dostali druhú dávku už 17. januára. Určité rizikové skupiny, napríklad ľudia po transplantácii orgánov, sa môžu treťou dávkou preočkovať i skôr.

V Česku sa treťou dávkou proti covidu začne očkovať v polovici septembra. Na očkovanie budú môcť tí, ktorým od ukončenej vakcinácie uplynulo osem mesiacov. Zatiaľ pôjde o primárne ohrozené skupiny obyvateľstva.

Posilňovacia dávka bude od 20. septembra dostupná aj pre všetkých Američanov bez rozdielu veku. Podmienka je len jedna – aby od plného očkovania prešlo najmenej osem mesiacov.

Lengvarský: tretia dávka je stále v hre

Na Slovensku sme v kategórii 60 až 79 rokov zaočkovali približne 61 percent občanov. Najhoršie výsledky dosahujeme v kategórii nad 80 rokov, kde zatiaľ vakcínu dostalo len zhruba 52 percent obyvateľov. O tretej dávke sa u nás rozhodne tento piatok. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) minulý týždeň uviedol, že táto možnosť je stále v hre. Jej podanie bude záležať od štúdií, ktoré sa aktuálne realizujú.

Rezort zdravotníctva pripravuje veľkú štúdiu, ktorá má priniesť informácie o stave imunity v rôznych skupinách obyvateľstva na území Slovenska. „Pracuje sa na tom a niekedy v septembri by to malo byť spustené,“ spresnil minister.

Na štúdii by sa mala zúčastniť reprezentatívna vzorka obyvateľstva rôzneho veku, pohlavia či regiónu. Jej cieľom bude zistiť, ako je skupina zaočkovaných, neočkovaných či tých, ktorí ochorenie prekonali, chránená pred covidom. Zisťovanie imunity potom podľa Lengvarského pomôže pri správnejšom nastavovaní opatrení.

(tasr, est)


Ďalšie články