Téma Žilinka

Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR/Martin Baumann Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR/Martin Baumann

Takýto prístup k médiám – to je mečiarizmus. Neobstojí, že jeho mediálni kritici sa správajú selektívne a účelovo, on zastupuje štát a musí sa správať férovo voči všetkým.

Dnes od 14. hodine sa konala tlačovka generálnej prokuratúry, niektoré médiá vrátane Denníka N, Sme a Aktualít na tlačovku nepozvali a po ich príchode ich odmietli vpustiť. Témou tlačovky je objasnenie rozhodnutia námestníka generálneho prokurátora Jozefa Kanderu, ktorý zrušil všetky obvinenia voči Vladimírovi Pčolinskému a toho prepustili z kolúznej väzby.

Štandard píše o Pčolinského kauze inak od ostatných médií, chyby sa pritom dejú na obidvoch stranách, čelíme pri tom kríze výkonnej moci. Pripravujeme aj samostatný text k obsiahlemu rozhodnutiu prokurátora Kanderu. To všetko je jedna vec.

Ale nevpustiť kritické médiá na tlačovku je chyba. Zásadná chyba. Takto sa generálny prokurátor nesmie správať.

Nič na tom nemení ani skutočnosť, že Denník N sa správa tendenčne, že selektívne pristupuje k princípu prezumpcie neviny, že spolu s ďalšími médiami o Pčolinskom píše manipulatívne.

Toto je však iná vec. Maroš Žilinka urobil hrubú chybu. Musí sa za ňu ospravedlniť a urobiť nápravu. Takýto prístup k médiám – to je mečiarizmus. Neobstojí, že jeho mediálni kritici sa správajú selektívne a účelovo, on zastupuje štát a musí sa správať férovo voči všetkým. Tak ako má v práve strážiť zákon, tak má vo verejnej debate obhajovať odborný argument. Zvyšok je politický boj a ten ho nemá zaujímať.

V prípade vynucovania zákona túto férovosť prokurátor Kandera preukázal, ale v prípade komunikovania s verejnosťou to práve generálny prokurátor Žilinka porušil.

Neospravedlňuje ho ani to, že sa ocitol bol tvrdým tlakom a mohol byť v strese.

Musel vedieť, aj s Einsteinom, že po rozhodnutí generálnej prokuratúry vo veciach Pčolinský a Hačšák sa stane terčom pre liberálne médiá a časť politikov. Aj keď rozhodnutie vo veci Pčolinského vôbec neurobil on. Tá kritika bola neodôvodnená a, ako si všimol aj advokát Michal Lipták v denníku Sme, odborne neobstála.

Teraz však urobil chybu, za ktorú nesie zodpovednosť.

Človek sa nedokáže ubrániť dojmu, že v tejto vládnucej garnitúre je naozaj najväčší problém to, že ľudia vo funkciách nevedia riešiť konflikty a svojim správaním ich dokážu len zväčšovať.


Ďalšie články