Ateista môže byť vedúcim univerzitných kaplánov, kňaz s pro-life názormi však na univerzitu nepatrí

Greg Epstein, kaplán humanistov na Harvarde počas prednášky na svetovom dni humanistov v Oslo v roku 2011. Foto: Arnfinn Pettersen/ flickr.com

Zatiaľ čo na Harvardovej univerzite nie je problém vymenovať za vedúceho kaplána ateistu, Univerzita v Nottinghame má problém vymenovať za univerzitného kaplána kňaza, ktorý verejne zastáva pro-life názory. Nič na tom nemení ani to, že sa ho zastala aj bývalá riaditeľka najväčšieho súkromného poskytovateľa potratov v Británii.

Čoho všetkého sa to ešte dočkáme? Nuž, hranica sa opäť kúsok posunula: New York Times informoval, že vedúcim kaplánom na Harvardskej univerzite sa stal Greg Epstein, ktorý tu pôsobí ako kaplán pre ateistov a humanistov. Čítate správne, šéfom kaplánov na tejto univerzite sa tak stane ateista, teda človek, ktorý neverí v Boha. A to na základe volieb medzi ostatnými duchovnými, ktoré jednohlasne vyhral.

Na Harvardovej univerzite pritom pôsobí viac ako štyridsať kaplánov rôznych denominácií, medzi nimi aj traja katolíci, ktorí tu pôsobia v rámci The Harvard Catholic Centre. Nico Quesada, riaditeľ tohto centra pre marketing a médiá, sa v rozhovore pre CNA snažil celú vec upokojiť, keď vyhlásil, že Epstein v skutočnosti nebol zvolený do vedúcej funkcie. Ide podľa jeho slov len o administratívnu funkciu, ktorá navyše nebude mať na katolícku misiu pôsobiacu na Harvarde žiaden vplyv a do ktorej každý rok volia svojho zástupcu spomedzi všetkých denominácií, ktoré sa na tejto pozícii striedajú.

Quesoda sa trochu rozpačito snažil vysvetliť, že „táto rola nemá žiaden vplyv, okrem skutočnosti, že má titul prezidenta Harvardských kaplánov a že je spojovacím článkom medzi touto skupinou (kaplánov) a prezidentom Harvardu“. Dodal, že Epstein „je len nositeľom posolstva harvardských kaplánov vedeniu Harvardu“ a „je pod dohľadom svojich kolegov“.

Opačný názor na celú vec má Robert Barron, pomocný katolícky biskup v Los Angeles, ktorý na vzniknutú situáciu reagoval vo svojom článku v New York Post, kde napísal, že fakt, že Epstein, ktorý je označovaný za oddaného ateistu, bude napriek tomu koordinovať úsilie všetkých kaplánov na jednej z popredných amerických univerzít, je znakom „úplnej a hrubej kapitulácie zo strany pravdepodobných (presumably) náboženských lídrov na Harvarde“.

„Ak sa uznávaný ateista považuje za kaplána, potom náboženstvo očividne neznamená vôbec nič,“ píše vo svojom článku Barron, ktorý ďalej tvrdí, že situácia na Harvadre je výsledkom mnoho rokov trvajúcej relativizácie náboženstva.

Cituje pritom výroky Imanuela Kanta a najmä Friedricha Schleiermachera, ktorý tvrdil, že „náboženstvo nie je súborom doktrín, ale skôr pocitom absolútnej závislosti“, na čo zas podľa neho Hegel poznamenal, že „ak má Schleiermacher pravdu, môj pes je potom dokonalý kresťan!“

Barron tým chce poukázať na to, že „rôzne náboženstvá, samozrejme, robia rôzne doktrinálne tvrdenia, ale prinajmenšom potvrdzujú existenciu Boha“. No ak „už ani na tej najzákladnejšej doktríne – viere v Boha – nezáleží,“ tak potom „môžeme byť dokonale nábožní aj bez toho“.

„Som si istý, že Epstein je milý človek. Nič proti nemu nemám. Chcem však naliehavo požiadať jeho predpokladám náboženských kolegov z Harvardu, ktorí ho zvolili: Ukážte trochu sebaúcty. Byť kaplánom má niečo do činenia s uctievaním Boha – a vy by ste sa nemali hanbiť to povedať,“ zakončil svoj článok biskup Barron.

Greg Epstein pracuje ako univerzitný kaplán od roku 2005. Okrem Harvardu pôsobí aj na Massachusetts Institute of Technology (MIT). Je autorom knihy Dobrí bez Boha: V čo verí miliarda ľudí bez vyznania (Good Without God: What a Billion Nonreligious People Do Believe).

Podľa videa, ktoré je uverejnené na youtube kanáli Harvardskej univerzity, bol prvým humanistickým kaplánom na Harvarde bývalý katolícky kňaz Tom Ferrick, ktorý podľa Epsteinových slov stratil vieru pri jednej z debát so študentmi, ktorej sa zúčastnil ešte ako katolícky univerzitný kaplán. Ďalšími dôvodmi, prečo opustil katolícku vieru, bol podľa neho aj postoj katolíckej cirkvi k antikoncepcii a tiež to, že počas pôsobenia na univerzite zistil, že je homosexuál. Epstein sa stal humanistickým kaplánom na Harvarde ako nástupca Ferricka po jeho smrti.

Univerzitný kaplán s pro-life názorom?

Ďalší kontroverzný prípad sa odohral v Anglicku, kde minulý týždeň Univerzita v Nottinghame odmietla oficiálne uznať otca Davida Palmera za nového univerzitného kaplána. Urobila tak pre jeho pro-life názory. Oficiálne inštitúcia tvrdí, že jej neprekážajú kňazove názory, ale to, akým spôsobom ich na sociálnych sieťach prezentuje.

Podľa CNA univerzite prekážali najmä dva jeho príspevky na sociálnej sieti Twitter. Prvý sa týkal zákona o asistovanej samovražde, o ktorom britský parlament rokoval v máji a ktorý Palmer označil ako návrh zákona, ktorý umožní „zabíjať bezbranných“. Druhý sa týkal potratov, ktoré Palmer označil za „zabíjanie detí“. Kňaz ho na Twiteeri uverejnil v súvislosti s debatou o tom, či môže americký prezident Joe Biden, ako katolík, pristupovať k svätému prijímaniu, ak zároveň podporuje potraty.

Keď vedenie univerzity Palmerovi povedalo, že jeho názory problém nie sú, ale len to, ako ich vyjadruje, kňaz sa opýtal, ako by vedenie navrhovalo komunikovať o asistovanej samovražde. Podľa jeho slov mu bolo odpovedané, že by ju mal nazývať „ukončenie starostlivosti o život“, čo však Palmer považuje za úplne neprijateľnú kontrolu náboženskej viery.

„Univerzita tvrdí, že podporuje rozmanitosť a inklúziu, ale, zdá sa, že len do istej miery, ktorá rozhodne nejde tak ďaleko, aby katolícky kaplán mohol vyjadriť mainstreamové katolícke presvedčenie,” povedal pre CNA na margo celej situácie Palmer.

Aj napriek dvom osobným stretnutiam, ktoré kňaz s vedením školy absolvoval, ho napokon univerzita odmietla vymenovať za univerzitného kaplána a požiadala biskupa o pridelenie iného kňaza, čo však biskup odmietol. Obe strany sa napokon dohodli na tom, že Palmer bude môcť slúžiť aspoň nedeľné omše pre miestnych katolíckych študentov ako hosťujúci kňaz.

Kontroverzné je, že škola aj napriek tomu vo svojom vyhlásení poďakovala biskupovi za riešenie situácie a za to, že ponechal súčasného kaplána na svojom mieste a Palmera len poveril slúžením nedeľných omší. Pritom podľa Palmerových slov pre CNA je bývalý univerzitný kaplán už na novom pôsobisku a jediný, kto z pôvodného osadenstva ostal na univerzite, je jeho laický asistent. Pastoráciu študentov tak bude Palmer zabezpečovať z farnosti svätého Pavla v Lentone, do ktorej patrí aj univerzita a kde pôsobí ako správca farnosti.

Ešte kontroverznejšie je, že kňaza sa na Twitteri mimo iných zastala aj Ann Furedi, donedávna výkonná riaditeľka Britskej poradenskej služby pre tehotenstvo, čo je v skutočnosti najväčší súkromný poskytovateľ potratov v Británii. Tá zdieľala viacero tweetov na Palmerovú podporu a k jednému dopísala, že „je veľmi hlúpe zrušiť tohto chlapíka. *** je katolícky kňaz – nech sa katolícki študenti sami rozhodnú, či chcú jeho radu“. Tento komentár napísala k vtipnému a zároveň výstižnému príspevku, ktorý zas hovorí: „Zdá sa, že univerzita je šokovaná tým, že katolícky kňaz dodržiava kľúčové zásady katolicizmu. Budúci týždeň: Medveď bol zrušený kvôli *** v lese.

Palmer sa v reakcii na túto neočakávanú podporu pre The Catholic Herald vyjadril, že ju síce nečakal, ale víta ju, lebo sa tým odhaľuje absurdné stanovisko, ktoré v jeho prípade univerzita prijala a ukazuje sa, ako je kvôli nemu pre všetkých na smiech.

K celému prípadu je potrebné dodať ešte dve krátke poznámky: (1) David Palmer bol vymenovaný za univerzitného kaplána aj na Nottingham Trent University, čo je druhá univerzita sídliaca v tom istom meste, kde však vedenie nemalo žiadne výhrady k jeho nominácii. (2) Univerzita v Nottighame sa už v minulosti musela ospravedlniť študentke, ktorá na tejto škole študovala za pôrodnú asistentku a ktorej zakázala vstup do nemocnice po tom, čo zistila, že je vedúcou miestnej pro-life organizácie.

Zaujímavý životný príbeh má za sebou aj samotný David Palmer, ktorý bol podľa vlastných slov v mladosti hinduistickým mníchom, potom konvertoval do evanjelikálnej protestantskej cirkvi, následne prešiel na anglikánsku vieru, kde bol aj vysvätený za kňaza, aby sa napokon cez Osobný ordinariát Panny Márie z Walsinghamu stal katolíckym kňazom. Tento ordinariát zriadil pápež Benedikt XVI., aby skrze neho umožnil anglikánom prejsť do plného spoločenstva s katolíckou cirkvou a pritom im ponechal niektoré z prvkov ich dedičstva.


Ďalšie články