Na pápeža sa chystá málo ľudí a možno je to tak dobre

21. schôdza vlády SR Vladimír Lengvarský. Foto: Martin Baumann/TASR

Predpoklad, že podmienka očkovania pre osobnú účasť na návšteve pápeža zdvihne záujem o očkovanie, bol od začiatku nereálny.

Požiadavka katolíckej cirkvi na povolenie masovej, niekoľko stotisícovej účasti na návšteve pápeža Františka musela nevyhnutne naraziť na tvrdé podmienky zo strany ministerstva zdravotníctva. Bolo zjavné, že biskupi budú musieť urobiť vážny ústupok. Vladimír Lengvarský zavetril príležitosť jedným vrzom načrieť do veľkého rezervoára neočkovaných skeptikov. Mohlo ísť o desaťtisíce, možno státisíce ľudí, ktorých takáto požiadavka mohla presvedčiť a znamenala by teda výraznú pomoc pre štátne vakcinačné ciele.   

Dnes je zjavné, že táto túžba sa nenaplnila. Ministrov predpoklad totiž nevzal v úvahu časovú realitu: aby ste stihli očkovacie lehoty – za plne očkovaného ste považovaný dva týždne po druhej dávke, teda šesť týždňov po prvej -, museli ste dané rozhodnutie kvôli pápežovi učiniť najneskôr do konca júla.

Ministerstvo však túto podmienku verejne oznámilo 20. júla. V tomto kratučkom časovom okne sa nad touto dilemou zrejme nik ani nestihol začať zamýšľať, nevraviac o tom, že väčšina ľudí sa pre osobnú účasť na pápežovi rozhoduje až v posledných týždňoch. Potvrdzujú to aj dáta. Posledných desať júlových dní boli počty prvoočkovancov rovnako biedne, ako boli počas celého leta.  

Celý tento nápad, ktorý rozhneval katolíkov a mnohých postavil voči svojim biskupom, bol od začiatku zbytočnou, nereálnou ilúziou už v samotných cieľoch, ktoré sledoval.  

Vôbec nás to však nemusí mrzieť. Do hry totiž vstupuje ďalší faktor, na ktorý sa v poslednom čase upozorňuje čoraz viac: aj zaočkovaní šíria vírus. Hoci zrejme v menšej miere ako neočkovaní, no v prípade stotisícových stretnutí ani to nie je zanedbateľný faktor.

Na pápeža je zatiaľ prihlásených čosi cez 30-tisíc ľudí, teda desatinové počty oproti návštevám pápeža Jána Pavla II. v rokoch 1990, 1995 a 2003. Registrovaných ľudí ešte zrejme bude pribúdať. Biskupi v nedeľu v pastierskom liste priamo oslovili veriacich, aby sa akcie osobne zúčastnili.

Skúsme si však predstaviť, že by na stretnutie s pápežom naozaj prišla desatina dospelej populácie na Slovensku, ako sa pôvodne očakávalo, a následne by sa rozcestovali naspäť domov do všetkých kútov krajiny.

Mnoho indícii nasvedčuje tomu, že Slovensko je nielen rozdelené na očkovaných a neočkovaných, ale je doslova rozdelené na dve výrazne oddelené sociálne bubliny. Jedna z nich je takmer kompletne preočkovaná a tá druhá takmer vôbec. Teda nezaočkovaný jedinec sa nachádza v sociálnom prostredí, kde nie je chránený takmer nik z jeho známych a príbuzných. Predstavme si, že sa nechá zaočkovať len kvôli návšteve pápeža, tam získa infekciu a prenesie ju do svojho úplne nechráneného prostredia.

Práve tí ľudia, na ktorých sa minister zameral, sa tak mohli stať najväčšou časovanou bombou pri šírení nákazy do nechránených vidieckych území stredného a východného Slovenska.  

Zostáva už len pocit krivdy pre rekonvalescentov, ktorí sa stretnutia nemôžu zúčastniť, hoci infekciu prekonali. V situácii, keď ani nevieme, či títo ľudia nie sú z hľadiska šírenia vírusu v rovnakej situácii ako tí zaočkovaní. Odhaduje sa, že infekciu prekonalo 30 percent Slovákov, mnohí z nich disponujú potvrdením o protilátkach. Táto časť populácie môže mať oprávnený pocit, že boli hodení cez palubu. Nie je tiež zjavné, prečo sa stretnutia nemôžu zúčastniť ľudia s PCR testom.

Ak minister chce budovať dôveru spoločnosti k vakcínam, toto rozhodnutie, ktoré citlivo naráža na záujmy veľkej časti populácie, bude mať skôr opačný účinok.     

Ak by sa však masová účasť najmä v Šaštíne mala stať rozbuškou šírenia nákazy, pre cirkev je azda lepšie, ak sa stretnutia zúčastní menej ľudí, ako by mala neskôr čeliť námietkam, že rozpútala tretiu vlnu. Stačí pritom len drobné podozrenie, z ktorého by nepriateľsky nastavené médiá vyžmýkali maximum a našich biskupov by vykreslili ako monštrá zabíjajúce pre sebecký klerikalizmus.   

Chápem, že slovenskí biskupi sa budú pred pápežom azda i hanbiť, ak nezhromaždia masy, na aké je Vatikán u nás dlhodobo zvyknutý. Najmä ak je možné, že sa vzhľadom na vážne zdravotné problémy pápeža Františka jedná možno o jeho poslednú apoštolskú návštevu.

No mám podozrenie, že ten posledný, ktorý bude mať problém s nedostatočnými počtami, bude on sám. Veľmi dobre vie, že ani skromná návšteva nemusí byť nepožehnaná.  

Poznámka: kolega Juraj Hajko ma upozornil, že ministerstvo umožnilo kvôli návšteve pápeža aj očkovanie jednodávkovou vakcínou Janssen, a to aj bez registrácie, posledný termín bol až 22. augusta. Takže táto možnosť bola k dispozícii nielen desať dní, ako som sa mylne domnieval v texte, ale o tri týždne dlhšie. Ničmenej, počtami prvoočkovancov to ani v týchto termínoch výrazne nepohlo.


Ďalšie články