V Bratislave a v Košiciach sa dnes bude protestovať. Občanov mobilizuje Smer aj Republika

foto Z protestu pre NR SR. Foto: Dano Veselský/TASR

Deň Ústavy SR sa bude niesť aj v znamení protestov odporcov vlády a koronaskeptikov. V dvoch najväčších slovenských mestách, v Bratislave a v Košiciach, je nahlásených hneď niekoľko demonštrácií. Prsty v ich organizácii majú tentokrát aj opozičné parlamentné strany.

Záhrada pri Grassalkovičovom paláci v Bratislave bude dnes, 1. septembra, zatvorená. Informovala o tom bratislavská mestská časť Staré Mesto vo svojom profile na sociálnej sieti. O uzavretie ho požiadala Kancelária prezidenta SR z bezpečnostných dôvodov.

Bratislavská časť Staré Mesto vysvetlila, že ide o bezpečnostné opatrenie súvisiace s ohláseným protestným zhromaždením. Pri Prezidentskom paláci totiž očakávajú vysokú koncentráciu ľudí a s tým súvisiace riziko poškodenia mobiliáru záhrady. K rovnakému kroku pristúpila radnica pri demonštráciách v nedávnej minulosti.

Celoštátny protest?

Na rozdiel od skorších proticovidových a protivládnych protestov, za tým dnešným nestoja len rôzne občianske platformy, ale predovšetkým opozičná strana Smer-SD, ktorá tiež nesúhlasí so stopkou, ktorú nádejnému referendu po podaní prezidentky Zuzany Čaputovej vystavil Ústavný súd.

Pred sídlom súdu v Košiciach zrejme bude hlavné zhromaždisko nespokojných občanov, no ambíciou organizátorov je, aby sa protestovalo aj mimo metropoly východného Slovenska, napríklad v spomínanej Bratislave.

„Zapíšte si, prosím, 1. september do svojich kalendárov. Ten hnev dovtedy porastie. A v ten deň do toho pôjdeme všetci. Na Deň Ústavy, ktorú surovo pošliapali. Smer je pripravený organizovať celoštátny protest,“ uviedol na Facebooku podpredseda Smeru Ľuboš Blaha.

Problematicky zvolené miesto

Denník N v článku publikovanom ešte minulý týždeň uviedol, že košická krajská kancelária Smeru si 16. augusta prevzala doporučený list od riaditeľa košického magistrátu Marcela Čopa. Stranu upozornil na to, že konanie protestu v tesnej blízkosti súdu je podľa zákona o Ústavnom súde SR nezákonné.

Napriek tomu strana Smer na svoj facebookový profil 18. augusta zavesila pozvánku „Poďme spolu zachrániť Slovensko!” a ľudí pozýva na zhromaždenie o 16. hodine na Hlavnú 110, kde je sídlo Ústavného súdu.

Možno príde aj druhý tábor

Na Hlavnej ulici v Košiciach sú na dnes podľa Denníka N nahlásené už tri verejné zhromaždenia. Tým posledným je o 15. hodine zhromaždenie s názvom Ústavný súd si nedáme medzi seminárnym kostolom a hotelom Ambassador.

Prísť môže aj ku konaniu protidemonštrácie. Organizátori z komunity Otvorené Košice na sociálnej sieti totiž vyzývali ľudí, aby prišli „mierumilovne a slušne osláviť Deň Ústavy a dať najavo politikom zo strany Smer a Republika, že si našu slobodu nenecháme uniesť“.

Stranícky náboj smeráci nechcú

Hoci je hlavný hýbateľ akcie zrejmý, ďalší podpredseda Smeru Erik Kaliňák pre Aktuality tvrdil, že o detailoch protestu v Smere ešte nerozhodli. Môže byť v Bratislave, no v hre je podľa neho aj to, že bude v Košiciach pred budovou Ústavného súdu.

„Myslím, že by to nemalo byť zaštítené politickou stranou. Zúčastniť sa môžeme my aj iné strany, ale na pódiu by podľa mňa mali stáť organizátori referenda a občianski aktivisti, aby to nemalo stranícky náboj,“ hovoril Kaliňák pre Aktuality.

Akcia, prípadne viaceré akcie, sa budú konať na popud širšej opozície. Hoci je podpora zo strany Hlasu-SD nejednoznačná, toto tvrdenie neplatí pri ĽSNS a Republike. Práve naopak.

Ako píšu Webnoviny, člen predsedníctva hnutia Republika Peter Marček v čase medzi 15. a 19. hodinou oznámil verejné zhromaždenie na troch miestach – Námestí SNP, Námestí slobody a na Hodžovom námestí.

Rozdrobenosť organizátorov

Hovorca mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Matej Števove niekoľko dní dozadu povedal, že evidujú päť oznámení o zvolaní verejného zhromaždenia na 1. septembra.

Hlavné mesto bolo za uplynulé týždne dejiskom viacerých stretnutí odporcov vlády a proticovidových opatrení. Koncom júla sa demonštranti stretli pred budovou parlamentu, neskôr dvakrát na Hodžovom námestí pred sídlom prezidentky Zuzany Čaputovej. Najviac narušení verejného poriadku sa spája s prvými dvoma zmienenými akciami.


Ďalšie články