Policajný šéf Kovařík končí vo funkcii a odchádza do civilu

Policajný prezident Peter Kovaøík sa vzdáva svojej funkcie Peter Kovařík. Foto: Martin Baumann/TASR

Policajný prezident Peter Kovařík dnes v utorok doručil žiadosť o skončenie služobného pomeru ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi. Podľa vlastných slov ju podpísal včera vo večerných hodinách.

Údajne sa tak rozhodol preto, lebo celú kariéru a najmä posledný rok bojoval za vyššiu dôveryhodnosť Policajného zboru. Uviedol to na tlačovej konferencii v stredu poobede.

Ako ďalej skonštatoval, nevie si predstaviť, že by bol naďalej policajným prezidentom v stave, keď je trestne stíhaný. Vraj by šlo o zlý príklad svojim kolegom.

Dátum odchodu navrhol k 15. septembru, čím sa potvrdili skôr medializované informácie, ktoré ako prvé priniesla TV JOJ. Viac o problémoch, ktoré vyústili do Kovaříkovho rozhodnutia, sa dočítate v článku Štandardu.

Počas nasledujúcich dvoch týždňov chce funkcionár vyriešiť technické a administratívne záležitosti a participovať z pozície šéfa ozbrojeného zboru na návšteve pápeža Františka.

„Som si vedomý zodpovednosti za svoje rozhodnutie, ktoré som urobil v čase, keď prebiehal zásah, a som pripravený brániť sa, a to aj na súde. Tak, ako je popísaný skutok, podľa mňa to nie je trestný čin,“ vyhlásil.

Kovařík chce po skončení pomeru odísť do civilu a posunúť sa ďalej. Jeho funkciu by mala podľa pravidiel dočasne prevziať prvá viceprezidentka zboru Jana Maškarová.

Krajská prokuratúra v Bratislave obvinila 26. augusta Kovaříka zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Mal zmariť prebiehajúci zásah zadržiavania, ako aj vykonanie trestnoprocesných úkonov s obvinenými osobami Matejom Zemanom. a Petrom Petrovom. Kovařík obvinenie odmieta a podal voči nemu sťažnosť.

Kovařík bol od septembra 2020 poverený dočasným riadením Policajného zboru. Koncom januára 2021 ho po výberovom konaní do funkcie prezidenta Policajného zboru vymenoval minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).


Ďalšie články