Napriek pandémii hazard bujnie, za pol roka ľudia prestávkovali viac ako štyri miliardy eur

Rozbitý automat Ilustračný obrázok. Foto: TASR

Hazard na Slovensku neutícha ani po novelizácii zákona, ktorá umožňuje stopnúť herne a kasína v mestách. Peniaze sa v hazarde ďalej roztáčajú. A prevádzkovateľom zarábajú z roka na rok viac.

Rozmach hazardu na Slovensku pokračuje. Svedčia o tom nové štatistiky, ktoré Štandardu poskytol Úrad pre reguláciu hazardných hier. V štatistikách však nastala zmena vyhodnocovania. Doteraz Štandard informoval o vkladoch hráčov, ktoré dali do hazardu. Po legislatívnej zmene, ktorá prišla do platnosti začiatkom tohto roka, sa vedú štatistiky o predkladaných stávkach.

V praxi to znamená, že ak ide človek do herne, kasína alebo hrá na internete a vloží tam napríklad 100 eur, z toho sa mu vráti späť trebárs 50 eur, no tie sa rozhodne staviť znova, tak sa berie, že prestávkoval 150 eur, i keď reálne použil iba 100 eur. Preto sú po novom údaje v štatistikách, ktoré poskytuje Úrad, vyššie ako v minulých rokoch. Nemožno ich mechanicky porovnávať.

Porovnať sa však dajú výťažky. To je odborný výraz na peniaze, ktoré nechávajú hráči prevádzkovateľom hazardných hier. Od januára do apríla boli prevádzky herní a kasín z dôvodu pandemických opatrení zatvorené. Tým pádom boli stávky hráčov na nule. Napriek tomu bol príjem prevádzkovateľov hazardných hier vyšší ako vlani za prvý polrok. Vtedy predstavoval 306 miliónov eur. Tento rok činí príjem prevádzkovateľov za pol roka takmer 355 miliónov eur, čo je medziročne o 16 percent viac. Na porovnanie, takéto peniaze by pokryli takmer polovicu rozpočtu ministerstva životného prostredia za rok 2020. Vyšší výťažok majú hlavne prevádzkovatelia internetových hazardných hier a stávkové kancelárie.

Na internete ľudia prestávkovali za prvých šesť mesiacov tohto roka 2,03 miliardy eur. Z toho príjem internetových prevádzkovateľov bol 81,6 milióna eur. Na pekné peniaze si príde aj štát, ktorému musí prevádzkovateľ platiť 22 percent z poplatku do štátneho rozpočtu. Za poplatok sa berie suma, ktorú vložia hráči do hry, aby ju mohli začať hrať. Čo to znamená? Ak sa napríklad pustia štyria hráči do online pokra, každý z nich, aby mohol začal hrať, musí vložiť istú sumu, napríklad 100 eur. V takom prípade je to spolu 400 eur. Z toho ide 88 eur štátu.

Zároveň platí prevádzkovateľ hazardu štátu 22 percent z výťažku. Za pol roka išlo z príjmov prevádzkovateľov do štátneho rozpočtu takmer 18 miliónov eur.

Dokopy prestávkovali hráči za prvý polrok 2021 vo všetkých hazardných hrách, kam patria automaty, kurzové stávky, lotérie, internetové hry, kasína či herne, 4,4 miliardy eur. Na porovnanie – to by stačilo na pokrytie ročných nákladov ministerstva obrany a na cestnú a železničnú dopravu dohromady.

Z číselnej lotérie skončí skoro polovica peňazí u prevádzkovateľa

Zaujímavé sú aj štatistiky pri číselných lotériách, pri ktorých ostáva skoro presná polovica prevádzkovateľovi. Do číselnej lotérie sa zaraďuje loto, keno alebo doplnková hra. Do júna 2021 do číselnej lotérie ľudia nahádzali skoro 93 miliónov eur. Prevádzkovateľovi z tejto sumy ostalo viac ako 45 miliónov a štát si odniesol 9 miliónov eur.

Kasína a herne boli v prvých mesiacoch tohto roka pre pandémiu zatvorené, no napriek tomu ľudia v herniach prestávkovali jednu miliardu eur. Prevádzkovateľom ostalo 62 miliónov eur. Prevádzkovatelia sú povinní platiť odvody do štátneho rozpočtu a obciam. Rovnako im platia odvody aj za prevádzkovanie každého výherného prístroja, ktorý sa nachádza u nich v prevádzke. Platiť za prístroj musia vždy, aj keď sa hracie zariadenie nepoužíva.

Novelizovaný zákon o hazardných hrách z novembra roku 2020 umožňuje obciam zakázať hazard v herniach a kasínach len na základe rozhodnutia samosprávnych poslancov. Veľké mestá, ako Bratislava, Prešov či Nitra, tak urobili. No sú mestá, v ktorých tento návrh neprešiel.

Napríklad v meste Nové Zámky bol veľkým bojovníkom za zrušenie návrhu na zákaz hazardu Ladislav Borbély, športový komentátor vystupujúci v reklamách na hazard. Ten sa v júli pre Štandard vyjadril: „Nevidím zmysel v tom, že v tejto ťažkej ekonomickej situácii, v ktorej sa nachádza naša krajina, aby sme my rušili nejaké zabehnuté formy. Ak by sme chceli niečo rušiť, mali by sme ísť ďalej, ako je len hazard, a to alkohol, drogy či fajčenie.“


Ďalšie články