Záborská opäť prichádza s pro-life zákonom. Potraty nezakazuje, má skôr pomôcť tehotným ženám

DSC_1304 kopie Anna Záborská. Foto: Patrícia Falbová

V parlamente sa opäť objavuje pro-life zákon. Jeho hlavným cieľom však nie je zákaz umelých potratov, ale sociálna a ekonomická pomoc tehotným ženám.

Poslanci pod vedením Anny Záborskej (Kresťanská únia) predkladajú nový návrh zákona. Jeho cieľom je naplniť sľuby z programového vyhlásenia vlády. V ňom sa vláda zaviazala znižovať počet umelých potratov na Slovensku.

Načasovanie zákona je podľa poslankyne náhodné. Argumenty o tom, že Slovensko má aktuálne dôležitejšie problémy než interrupcie, považuje za nesprávne. Potraty podľa nej ovplyvňujú spoločnosť rovnako ako iné témy a štát by mal za ich počet prevziať zodpovednosť.

Naposledy sa v parlamente rokovalo o umelých potratoch v októbri minulého roku. Novela zákona o zdravotnej starostlivosti vtedy neprešla o jeden hlas. V tomto prípade však nejde o novelu existujúceho zákona, ale o celkom nový zákon o pomoci tehotným ženám.

Predkladatelia zdôrazňujú, že zákon nie je reštriktívny. Jeho cieľom nie je zakázať umelé potraty, ale zlepšiť sociálnu a ekonomickú situáciu tehotných žien natoľko, aby sa k tejto krajnej možnosti neuchyľovali.

Zákon by mohli podporiť aj opoziční poslanci

Zástupcovia politických strán rokovali o návrhu zákona na pondelkovej koaličnej rade. Koľkí z nich ho podpíšu, zatiaľ nie je isté. Prerokúvať sa bude na septembrovej schôdzi parlamentu.

Záborská očakáva pozmeňovacie návrhy najmä zo strany liberálnejších poslancov pod vedením predsedníčky zdravotníckeho výboru Jany Bittó-Cigánikovej (SaS).

Októbrovú novelu zákona vtedy niektorí poslanci nepodporili, pretože bola vraj „príliš liberálna“. Nový návrh zákona však priamo zahŕňa pozmeňovacie návrhy z neprijatej novely a je teda ešte miernejší. Tým pádom existuje predpoklad, že niektorí poslanci ho preto opäť nepodporia.

„Podať zákony ako Čepček či kotlebovci je slepá ulička. Ak poviem, že sa musia narodiť všetky deti, neprejde to v parlamente, matematika nepustí. Rozhodovanie v parlamente je výsledkom zmýšľania spoločnosti. Každé jedno dieťa, ktoré sa na základe tohto zákona narodí, je úspechom,“ vysvetľuje Záborská.

Zvýšenie príspevkov pre viacdetné rodiny

Súčasťou návrhu zákona je napríklad riešenie núdzového bývania pre tehotné ženy v krízovej situácii. Tie by mohli v sociálnych zariadeniach zostať do pôrodu. Ak sa budú starať o dieťa, v zariadení by mohli bývať do troch rokov veku dieťaťa.

Poslanci tiež navrhujú rozšíriť výšku príspevku pri narodení štvrtého dieťaťa. Takzvané kočíkovné je v súčasnosti na Slovensku takmer 830 eur, avšak len pri prvých troch deťoch, ktoré sa dožili najmenej 28 dní. Pri štvrtom dieťati je výška kočíkovného zhruba 150 eur.

Zo štatistík podľa Záborskej vyplýva, že práve štvrté dieťa býva v početnejších rodinách neplánované. Spravidla sa rodí s väčším odstupom, keď sa už rodičia často zbavili výbavy a všetko si potrebujú kupovať nanovo. Podporu by si preto paradoxne zaslúžili najviac.

Teda aj tu existuje však predpoklad, že práve tento bod bude príčinou, že niektorí poslanci za návrh nezahlasujú. Môže byť totiž motiváciou pre viacdetné rodiny z vylúčených komunít.

„Zákony sa robia pre celú spoločnosť. Nemôžeme trestať rodiny so štyrmi deťmi len preto, že niekto by to mohol zneužiť. Tých, čo tak majú v pláne urobiť, neodradí ani 150 eur,“ oponuje politička.

Pre rodičov ťažko zdravotne znevýhodneného dieťatka je určený osobitný príplatok ku kočíkovnému vo výške viac ako tritisíc eur. Návrh obsahuje aj zníženie registračného poplatku pri kúpe auta pre rodičov minimálne troch detí. Tí by ho po novom mali dostať o 70 percent lacnejšie.

Dva lekárske posudky budú dobrovoľné

Zákon mení názov umelé prerušenie tehotenstva na umelé ukončenie tehotenstva. Slovo prerušenie totiž evokuje, že v tehotenstve sa dá pokračovať, čo v prípade umelého potratu nie je možné. Zmena názvu má podľa Záborskej na koaličnej rade plnú podporu.

Inak tomu môže byť pri ďalšom bode – predĺžení lehoty na rozmyslenie o potrate zo súčasných 48 hodín na 72 hodín. V tomto smere pritom už došlo ku kompromisu smerom k liberálnejšiemu spektru parlamentu. Októbrová novela rátala s 96 hodinami.

Záborská zdôrazňuje, že nejde o európsky precedens. Viaceré európske štáty dávajú žene dokonca dlhší čas na rozhodnutie pred potratom. Napríklad v Belgicku je to šesť dní, Holandsku päť a v Taliansku sedem dní.

Povinnosť dvoch lekárskych posudkov pri potrate pre ohrozenie života matky či plodu sa mení len na právo ženy. Lekár by mal o tom ženu písomne informovať a poskytnúť jej súčinnosť. Podľa predkladateľky má totiž lepší prehľad o dostupných zdravotníckych zariadeniach a mal by ženu lepšie nasmerovať. Príslušná zdravotná poisťovňa potom bude povinná vyšetrenie preplatiť.

Adresná pomoc a dostatočná informovanosť pred samým zákrokom

Kľúčovým aspektom nového zákona je zlepšiť právne postavenie tehotnej ženy, jej nenarodeného dieťaťa, viac adresnej pomoci pre matky či viac informácií o možnostiach a podpore v tehotenstve.

Ustanovuje sa zisťovanie väčšieho množstva informácií o ženách, ktoré sa rozhodli podstúpiť umelý potrat. V dotazníku by sa mali vyjadriť k ich situácii a dôvodoch na toto rozhodnutie. Dotazníky sa považujú za citlivé informácie a neobjavia sa v zdravotnej karte príslušnej ženy. Cieľom je len zistiť a následne riešiť príčiny potratovosti na Slovensku.

Kontrola dodržiavania procesného postupu pri realizácii umelého potratu prejde z vyšších územných celkov do kompetencií ministerstva zdravotníctva. Župy nemajú podľa predkladateľov dostatočné kapacity na to, aby poctivo skúmali príčiny a početnosť potratov.

Naopak, rezort zdravotníctva by mal anonymizované dotazníky z databázy Národného centra zdravotníckych informácií poctivo vyhodnocovať a výročne zverejňovať správu o potratovosti na Slovensku s návrhom ďalších opatrení na ich zníženie.

Zrušiť sa majú všetky doterajšie zastarané vyhlášky týkajúce sa potratov a ministerstvo zdravotníctva bude povinné vydať novú jednotnú vyhlášku.

Vzniknú nové centrá na podporu a informovanie žien

Zákon by mal uplatniť dotácie právnickým osobám, ktoré poskytujú poradenstvo ženám rozhodujúcim sa o umelom potrate. Finančné prostriedky na to poskytne úrad vlády. Presná suma zatiaľ nie je známa. Závisí od toho, koľko takýchto centier vznikne.

Ambíciou je, aby boli v každom okrese a ženy nemuseli chodiť ďaleko. Podľa Záborskej hovoríme o nákladoch v miliónoch eur. „Dôležité je, aby to boli peniaze za výsledky, a nie na platy a chod organizácie,“ zdôraznila politička.

Sama však priznáva, že efektívnosť takýchto centier sa bude merať ťažko. Cieľom je, aby v nich pracovali tí najlepší. Zakladať si ich preto budú môcť aj existujúce pro-life organizácie, ako je Fórum života, ktoré majú dostatočný počet odborníkov.

Návrh zákona počíta so zákazom reklamy na služby a tovary spojené s výkonom umelých potratov.


Ďalšie články