Seriál The Office ďalšou obeťou kultúry rušenia. Odniesol si to diel parodujúci korporátne snahy o diverzitu

Záber zo seriálu The Office. Foto: Reprofoto/Youtube Záber zo seriálu The Office. Foto: Reprofoto/Youtube

Ďalší kúsok klasickej zábavy dostal stopku. Cieľom sa tentokrát stal americký seriál The Office na stanici Comedy Central. Z dostupných dielov vyradila ten, v ktorom je stredobodom humoru takzvaný deň diverzity. Stanica dôvod na odstránenie časti seriálu nevysvetlila.

Obľúbený americký komediálny seriál The Office sa zrejme stal ďalšou obeťou kultúry rušenia. Americká vysielacia stanica Comedy Central potichu vyradila zo svojho repertoáru jeden z dielov relácie. Zhodou okolností je to práve časť, ktorá paroduje korporátnu kultúru diverzity.

Ide o druhý diel prvej série zvaný „Deň diverzity“. Jeho stredobodom je rasový seminár, pričom jedna z hlavných postáv, riaditeľ pobočky Michael Scott, paroduje indický prízvuk alebo sa snaží opakovať rutinu klasického komika Chrisa Rocka o černochoch.

Myšlienka dielu spočíva v tom, že zatiaľ čo Scott prinútil svojich zamestnancov, aby sa zúčastnili na danom seminári, je to v skutočnosti on, kto potrebuje tréning „rasovej citlivosti“.

https://twitter.com/RearAdBsBlog/status/1429486479953256451

Nejde však o prvé vyraďovanie častí seriálov. Podobne si ľudia na Comedy Central už nepozrú niektoré diely relácií South Park alebo Seinfeld. Dôvod? Sú vraj urážlivé. Progresívna kultúra sa dostáva taktiež aj do ďalších televíznych staníc či video služieb.

Dumbo či Looney Tunes

V minulom roku bolo napríklad z ponuky Disney+ vyradených niekoľko klasických rozprávok ako Dumbo, Peter Pan či Aristomačky. Podobný osud čakal aj tradičné postavy amerických rozprávok Looney Tunes ako Pepé Le Pew či Speedy Gonzales.

Predstaviteľ Michaela Scotta Steve Carell v rozhovore z roku 2018 uviedol, že nakrútiť seriál ako The Office by dnes už bolo veľmi ťažké. „Zrejme by bolo nemožné vytvoriť tú reláciu tak, aby ju ľudia prijali ako pred desiatimi rokmi. Prostredie je iné,“ dodal herec.

Kultúru rušenia aspoň čiastočne vníma aj spoluautor pôvodnej britskej verzie seriálu The Office (podľa ktorej bol vytvorený americký variant) Ricky Gervais. V júlovom rozhovore pre televíziu BBC uviedol:

„Teším sa na to, keď sa z neho [britský The Office, pozn. red.] pokúsia vybrať jednu vec a zrušiť ho. Niekto povedal, že sa ho raz pokúsia zrušiť. Ja na to hovorím: Dobre, nech ho zrušia. Ja som už dostal zaplatené,“ povedal so smiechom Gervais.

Veľavravný je fakt, že krátko po tomto rozhovore musel Gervais na sociálnej sieti Twitter vysvetliť, že o rušení relácie len vtipkoval. Vraj svojím vyjadrením nemyslel, že by sa The Office nedal nakrútiť v dnešnej dobe. Seriál je predsa stále prítomný aj dnes, argumentoval Gervais.

https://twitter.com/rickygervais/status/1413499847634681862

Ďalšie články