Rozhodnutie Facebooku proti Čarnogurskému nám pripomína 80. roky

jc Foto: JanCarnogursky.sk/screenshot

Proti rozhodnutiu Facebooku dôrazne protestujeme a Jánovi Čarnogurskému vyjadrujeme svoju solidaritu, píšu v spoločnom stanovisku Vladimír Palko a František Mikloško.

Sociálna sieť Facebook zablokovala účet Jána Čarnogurského, čím mu znemožnila šíriť jeho politické názory a komunikovať s verejnosťou, správu o tom priniesol denník Štandard.

Zdôvodnenie Facebooku je udivujúce. Naznačuje podozrenie, že onen účet je falošný, teda že nepatrí skutočnému Čarnogurskému. Je to absurdné.

Ján Čarnogurský bol politikom, ktorý v dlhoročnom zápase proti komunizmu bojoval i za slobodu prejavu. S jeho názormi nemusíme všetci súhlasiť, ale vždy ich šíril ako slobodný človek kultúrnym spôsobom, bol vždy pripravený o nich diskutovať pokojne a za použitia argumentov.

Rozhodnutie Facebooku Jána Čarnogurského umlčať i spôsob, ako k nemu došlo, nám pripomína, ako v 80. rokoch komunistický režim zrušil Čarnogurskému pevnú telefonickú linku, lebo cez ňu informoval Antona Hlinku v Mníchove o zásahoch režimu proti veriacim ľuďom.

Zrušenie Čarnogurského účtu je neprípustné bez ohľadu na to, či šlo o zámer zabrániť šíreniu Čarnogurského názorov, alebo o omyl facebookových algoritmov umelej inteligencie, ktoré sú omylné a tie omyly sú schopné umlčiavať ľudí. Proti rozhodnutiu Facebooku dôrazne protestujeme a Jánovi Čarnogurskému vyjadrujeme svoju solidaritu.


Ďalšie články