Kovařík by mal v polovici septembra skončiť vo funkcii

Rozhovor prezidenta PZ SR Petra Kovaøíka pre TASR Peter Kovařík. Foto: Pavol Zachar/TASR

Šéf polície Peter Kovařík by mal v nadväznosti na obvinenie jeho osoby o dva týždne skončiť vo funkcii. Minister vnútra Roman Mikulec v pondelok hovoril iba o jeho postavení mimo činnej služby.

Policajný prezident Peter Kovařík by mal v polovici nasledujúceho mesiaca skončiť vo funkcii. Informuje o tom TV JOJ s odvolaním sa na viaceré zdroje z prostredia polície. Presný dátum jeho odchodu by mal byť 15. september.

Krajská prokuratúra Bratislava vzniesla 26. augusta obvinenie voči prezidentovi Policajného zboru Petrovi Kovaříkovi pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti.

Šéf ozbrojeného zboru mal podľa prokuratúry zmariť zásah zadržania, ako aj vykonanie nasledovných trestno-procesných úkonov s obvinenými kajúcnikmi takáčovcom Matejom Zemanom a podnikateľom Petrom Petrovom.

Kovařík sa bráni

Kovařík sa cíti nevinný a uviedol, že stopku zásahu vystavil preto, lebo sa domnieval, že pôjde o akciu namierenú proti vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a prokurátorom, čo by vraj bolo absolútne neprípustné.

Najvyššie postavený muž polície ďalej tvrdil, že vyšetrovateľka špeciálneho tímu Úradu inšpekčnej služby (ÚIS), ktorý zásah vykonal, Diana Santusová, porušila interné predpisy a nemala na neho povolenie od kompetentnej osoby. Rovnako tvrdil, že musel konať rýchlo.

Snaha o diskreditáciu?

Policajný šéf neskôr vyzval prokuratúru, aby začala trestné stíhanie pre uniknutie dokumentu o vznesení jeho obvinenia na verejnosť. Domnieva sa, že ide o snahu diskreditovať ho. Predmetné dokumenty podľa svojich slov nikomu neodovzdal.

„Vyzývam príslušné orgány prokuratúry, aby dali z úradnej povinnosti pokyn na začatie trestného stíhania vo veci pre trestný čin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi a trestný čin zneužitia právomoci verejného činiteľa,“ skonštatoval funkcionár.

Mikulec hovoril o postavení mimo služby

Šéf rezortu vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) v pondelok zopakoval, že šéfovi polície dôveruje, no chce voči nemu podniknúť ďalšie kroky. Jedným z riešení je podľa neho aj postavenie mimo služby, no na to musia byť splnené podmienky.

„Budeme sa o tom rozprávať a rozhodnem sa vzhľadom na to, že aj postavenie mimo činnej služby príslušníka PZ má zo zákona určité pravidlá. Ak budú naplnené podmienky na to, aby bol postavený mimo činnej služby, samozrejme, aj toto je jedno z riešení,“ povedal Mikulec na tlačovej konferencii v budove parlamentu.

Minister je presvedčený, že Kovařík nezneužil právomoc verejného činiteľa ani nezastavil policajnú akciu. „Nedošlo k prerušeniu ani zastaveniu policajnej akcie, došlo len k prerušeniu činnosti zásahovej jednotky, ktorá bola nasadená v rozpore s internými predpismi PZ,“ pripomenul s tým, že dôveruje orgánom činným v trestnom konaní.

K záležitosti zasadne výbor

Zasadnutie Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť, na ktorom by mal Kovařík vysvetľovať situáciu okolo jeho obvinenia, by malo byť v utorok 7. septembra. Novinárom to v pondelok povedal predseda výboru Juraj Krúpa (OĽaNO). Únik uznesenia o Kovaříkovom obvinení považuje Krúpa za účelový.

Krúpa chce zvolať výbor čo najskôr, no možné to podľa neho bude až na budúci týždeň, pravdepodobne v utorok 7. septembra. V úniku uznesenia vidí snahu o diskreditáciu policajného prezidenta, vníma to ako účelové. Neuvažuje nad tým, že mohol byť iný zdroj úniku ako prokuratúra.

O Kovaříkovi mali v pondelok hovoriť aj koaliční lídri na koaličnej rade. Ešte pred jej konaním to avizoval predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský. To, že ešte nie je Kovařík postavený mimo služby, vnímal Pčolinský ako problém.

Tretí v poradí

Vec rezonuje naprieč celým politickým spektrom. Šéf SaS Richard Sulík uviedol, že ak je obvinenie oprávnené, bude žiadať vyvodenie dôsledkov. Podpredseda strany Za Ľudí Juraj Šeliga povedal, že ak Kovařík otázky nevysvetlí, nevie si predstaviť jeho zotrvanie vo funkcii. Obvinenie ako vážnu vec hodnotí aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Kovařík je v poradí tretím policajným prezidentom, ktorý má na krku obvinenie z trestnej činnosti. Avšak prvým, ktorý mu čelí v aktívnej službe. Jeho predchodca Milan Lučanský, obvinený z korupcie, spáchal samovraždu vo väzbe vlani v decembri. Podozreniam z korupcie čelí aj Tibor Gašpar. Vyšetrovatelia ho vinia okrem iného aj zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny.


Ďalšie články