Čarnogurskému zablokovali Facebook, zdôvodnenie je absurdné

Carnogursky Foto: screenshot Čarnogurský/FB

Americká sociálna sieť tento krok zdôvodňuje nedôveryhodne, nevyužila ani jednu z možností, ktorú má na preverenie podozrenia. Namiesto toho hneď konala a účet bývalému premiérovi a disidentovi zablokovala.

Bývalému slovenskému premiérovi, politickému väzňovi a disidentovi spred roka 1989 Jánovi Čarnogurskému bol zablokovaný Facebook, Štandard o tom informoval Čarnogurský.

„Pred pár dňami som našiel na svojom facebookovom účte oznámenie, že môj účet je zablokovaný. Ako dôvod bolo uvedené, že porušujem pravidlo facebookovej komunity pod názvom Integrita účtu a skutočná identita. Do 30 dní môžem požiadať o preskúmanie rozhodnutia, ale na konci poučenia je poznámka, že pre koronu preskúmanie môže trvať dlhšie alebo k preskúmaniu ani nemusí prísť.“

Dôvod, ale aj samotné opatrenie je pritom absurdné.

Čarnogurský nie je žiadny nepopísaný list papieru, jeho názory sú dlhodobo známe, navyše ide o verejnú osobu, Facebook si prípadné podozrenie mohol ľahko overiť, sám si napokon zberá o majiteľoch svojich účtov viaceré dáta vrátane telefonických či mailových kontaktov. Facebook namiesto toho prišiel hneď s odstavením účtu.

Čarnogurský je advokát, mieni sa teda brániť: „Prečítal som si, čo znamená Integrita účtu a skutočná identita. (…) Požiadam o preskúmanie zablokovania účtu, už pre svoju právnickú deformáciu. Ale nesľubujem si odblokovanie,“ povedal pre Štandard.

Čarnogurský je svojím založením tiež homo politicus, a preto na útok na jeho konto reagoval aj politicky s povinnou dávkou rusofílie:

„Doteraz som si myslel, že Rusko je iba zárukou, aby sa americká moc nerozširovala bez zábran po celom svete. Teraz sa presviedčam, že Rusko je aj zárukou slobody vyjadrovania svojho názoru, čiže jedného zo základných ľudských práv. Nie som prvý a zrejme ani posledný, komu Facebook zrušil účet. Vlastne som sa ocitol v dobrej spoločnosti. Facebook zrušil účet aj ex-prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi,“ povedal bývalý vrcholový politik.

Ide o jedno z prvých podobných opatrení voči verejne známej persóne u nás, v okolitých krajinách je prax ďaleko bežnejšia. Čarnogurský na svojom Facebooku informoval o svojich aktivitách, rôznych vystúpeniach v Rusku či v strednej Európe, aj osobných a politických postojoch. Dlhodobo je kritický k zahraničnej politike USA a je známy aj obranou politiky ruského prezidenta Putina. Na Facebooku mal Čarnogurský plný počet priateľov, limit je stanovený na 5-tisíc, a okolo 11-tisíc sledovateľov.

Čarnogurský, ako je pre neho typické, to využil na propagáciu ruskej alternatívy:

„Žiadna tragédia sa nestala. Otvoril som si účet na ruskej sociálnej sieti VKontakte. Podľa Wikipédie má teraz asi 600 miliónov sledovateľov, respektíve účtov, a stále rastie. Čiže, kto má záujem, bude môcť čítať a komentovať moje texty na VKontakte. Žiaľ, nebudem môcť v žiadosti o preskúmanie sľúbiť, že už budem vo svojich textoch menej kritický voči USA než doteraz. To by sa musela veľmi zmeniť americká politika,“ dodal na záver.

Ján Čarnogurský bol pred rokom 1989 režimu nepohodlnou osobou, pre jeho postoje bol v roku 1981 – pred 40 rokmi – vylúčený z advokácie, naďalej však radil a pomáhal prenasledovaným a inak poškodzovaným osobám.

V polovici augusta 1989 bol obvinený z trestného činu poburovania a z „nepriateľstva k socialistickému spoločenskému a štátnemu zriadeniu“. Dôvodom bola verejná požiadavka na slobodné voľby, vyslovená v čase poľských poloslobodných volieb v júni 1989, vydávanie samizdatu Bratislavské listy a pripomínanie obetí sovietskej invázie z roku 1968. Čarnogurský sa na slobodu dostal až týždeň po demonštrácii 17. novembra 1989.

(fed)


Ďalšie články