Napriek zákazu sú maloleté deti vo Švédsku stále vystavené ženským obriezkam či povinným svadbám

Švédsky premiér Stefan Löfven Švédsky premiér Stefan Löfven počas tlačovej konferencie po zasadnutí parlamentu v Štokholme v piatok 8. januára 2021. Foto: TASR/AP

Napriek zákonu, ktorý povoľuje švédskym úradom chrániť maloleté osoby pred povinnými sobášmi či inými súčasťami takzvanej kultúry cti, sú deti stále rodičmi odvádzané do zahraničia. Tam sú vystavené napríklad ženským obriezkam či dohodnutým manželstvám.

V júli minulého roka presadili vo Švédsku zákon, ktorý mal zabrániť manželstvám maloletých či ženským obriezkam. Ten sa však značne minul účinku, hovorí pre švédsky verejnoprávny rozhlas SVT Sabina Landstedtová, koordinátorka štátnej neziskovej organizácie GAPF (Nezabúdajme na Pelu a Fadime), ktorá bojuje proti kultúre cti.

V rozhovore Landstedtová tvrdí, že za posledné týždne dostávajú takmer každý deň informácie o unesených dievčatách, väčšinou pre účely detskej svadby. “Myslíme si, že tieto dievčatá sú odnášané z krajiny ako na bežiacom páse a, bohužiaľ, s vedomím úradov,” dodáva koordinátorka.

Od prijatia nového zákona v minulom roku bol 28 mladistvým osobám udelený zákaz opustiť krajinu, aby boli uchránené od rôznych praktík zo cti. Len v roku 2019 však bolo zo Švédska odvedených v tomto kontexte 170 detí, pričom skutočné číslo môže byť ešte vyššie.

Viac ako nula

“Dvadsaťosem dievčat so zákazom je viac ako ich bolo minulý rok, čiže nula, takže v tomto ohľade je to úspech,” hovorí zase Sara Bäckströmová z Národného združenia proti násiliu zo cti a útlaku. Podľa nej by sa mal zákon využívať omnoho viac, na to však musí mať verejnosť povedomie o samotnom probléme.

„Ak viac ľudí vie, že existuje možnosť zákazu cestovania, viac ľudí potom nahlási, ak vidia, že je dieťa vystavené [kultúre cti, pozn. red.],“ dodáva Bäckströmová. Podľa správy švédskej polície bolo v krajine hlásených skoro tisíc zločinov zo cti za rok 2020.

Do zákona by tiež radi zahrnuli širší okruh aktivít, ktoré sa týkajú detí – napríklad, aby ich rodičia nemohli vziať za hranice, kde ich vychovajú v rámci pravidiel kultúry cti. Podľa Landstedtovej by sa mala legislatíva týkať všetkých detí, ktoré sú ohrozené týmto správaním.


Ďalšie články