Zverejnili údajné covid pasy Fica a Uhríka. Zrejme ide o hoax. Líder Republiky viní kotlebovskú stránku

Milan Uhrík Milan Uhrík a Robert Fico. Foto: Martin Baumann, Jaroslav Novák/TASR/Štandard

Na internetovej stránke sa objavili údajné covid preukazy dvoch opozičných lídrov kritických k očkovaniu. Zrejme však ide o podvrh. Predseda strany Republika Milan Uhrík z jeho šírenia obviňuje kotlebovské médiá.

Tvorcovia stránky vcielkawau.wordpress.com tvrdia, že majú originály covidpasov predsedu Smeru-SD Roberta Fica a predsedu Republiky Milana Uhríka. Tie majú dokazovať, že hoci sa obaja politici stavajú k vakcínam odmietavo, obaja sa dali zaočkovať. Stránka ďalej uvádza, že časom zverejní mená ďalších pokrytcov z radov politikov.

Ako však informuje v statuse občianske združenie Slovensko.Digital, s najväčšou pravdepodobnosťou ide o podvrh. Stránka odkazuje na aplikácie, ktoré v skutočnosti neoverujú či je QR kód platný. „Zobrazujú len obsah QR kódu, ale neoverujú to, či bol podpísaný autoritou NCZI. Ak si vyskúšate tieto kódy overiť skutočnou aplikáciou OverPass, tak zistíte, že sú neplatné,” vysvetľujú odborníci.

Strana Smer vo vyjadrení pre Štandard odmietla, že by zverejnený covid pas skutočne patril Ficovi. „Priezvisko predsedu strany Smer-SD R. Fica síce začína na F, ale nie je Farizej! Robert Fico nie je zaočkovaný a nechce sa dať zaočkovať. V očkovaní vidí len biznis farmafiriem,“ uviedol hovorca strany Ján Mažgút.

Informáciu o jeho údajnom očkovaní pre Štandard dementoval aj predseda Republiky Milan Uhrík. Z ich rozšírenia obviňuje kotlebovské médium. „Hoax o tom, že ja a pán Fico sme ‚tajne očkovaní‘, rozšíril kotlebovský web magazin1.sk. Neviem ako pán Fico, ale ja zaočkovaný nie som,” vysvetlil europoslanec.

Dodal, že ide o útoky na opozičných kolegov, ktoré nechápe: „Považujem to za zbytočné rozbíjanie konštruktívnej protivládnej opozície.”


Ďalšie články