Izrael hlási: delta je na ústupe vďaka tretej dávke. Preočkovať chcú všetkých

Izrael

Deltovú vlnu sme utlmili vďaka tretej dávke očkovacích látok a opatreniam, tvrdia izraelskí vedci. Posilňovaciu dávku po novom odporúčajú všetkým, ale s dodatkovým upozornením. Od 1. októbra budú za nezaočkovaných považovať aj doteraz plne zaštepených, ak tak urobili pred viac ako pol rokom.

Izrael patrí k premiantom v očkovaní. Plne zaočkoval viac než 60 percent populácie a prvú dávku zatiaľ podal takmer 66 percentám ľuďom. Napriek tomu tento štát počas prázdnin trápi epidemická vlna SARS-CoV-2. Šírenie delta variantu viedlo od polovice júla k vzrastajúcemu počtu nových prípadov, hospitalizácií a úmrtí.

Imunita po prekonaní covidu je vyššia než po očkovaní

Takzvané prelomové infekcie, teda nákazy očkovaných jedincov, viedli v júli k rozhodnutiu podávať ľuďom nad 60 rokov tretiu dávku očkovacej látky od Pfizer/BioNTech. So stúpajúcim vekom totiž klesá schopnosť vyvinúť si imunitu.

Klesá tiež účinnosť vakcín. Izraelské ministerstvo zdravotníctva po novom tvrdí, že ľudí nad 65 rokov, ktorí dostali druhú dávku v januári, chráni očkovacia látka od Pfizeru pred vážnym stavom COVID-19 na 55 percent. Dáta z Česka zas ukazujú, že pol roka po očkovaní má až 60 percent seniorov výrazne nižšie alebo žiadne protilátky. 

Oveľa pokojnejšie môžu spávať tí, čo covid aj prekonali. Posledná izraelská štúdia zistila, že prirodzená imunita po covide poskytuje dlhšiu a silnejšiu ochranu pred nákazou delta variantom, symptomatickým ochorením a hospitalizáciou než dve dávky vakcíny od Pfizer/BioNTech.

Vedci tiež zistili, že najsilnejšiu imunitu majú tí, ktorí si ochorením COVID-19 v minulosti prešli a potom sa zaočkovali.

Odborníci preto od očkovania neodrádzajú a varujú pred cieleným infikovaním s cieľom získania prirodzenej imunity. Očkovacie látky podľa nich stále poskytujú dostatočnú ochranu pred hospitalizáciou a vážnym priebehom covidu. Nie každý ľudský organizmus navyše dokáže toto ochorenia prekonať a nepodľahnúť mu.

Neočkovaní starší ľudia sú oproti očkovaným násobne ohrozenejší

Zatiaľ sa nevie, čo je presnou príčinou prelomových infekcií. Plne zaočkovaných nakazených naprieč viacerými štátmi spravidla spája vysoký vek a pridružené choroby. Stále však platí, že zaočkovaní sú chránení v oveľa vyššej miere.

V nedeľu bolo v Izraeli hospitalizovaných 731 ľudí, čo je najvyšší počet od marca. Z toho 386 bolo nezaočkovaných. Po dvoch dávkach vakcíny bolo v nemocnici 329 ľudí. Nejde o výrazne odlišné čísla, pri zbežnom pohľade by sa zdalo, že očkovanie nemá až taký význam.

Odborníci však upozorňujú, že počet očkovancov je v izraelskej populácii násobne vyšší. Očkovaných je viac ako 5,4 milióna zo 7,1 milióna oprávnených Izraelčanov. Neočkovaní si tak vyžadujú hospitalizáciu proporcionálne častejšie.

K 21. augustu zaznamenalo izraelské ministerstvo zdravotníctva v priemere 215,9 závažných prípadov covidu na stotisíc ľudí medzi neočkovanými osobami nad 60 rokov. Na porovnanie, u plne zaočkovaných išlo o 21 prípadov na stotisíc ľudí.

Neočkovaní starší ľudia majú voči imunizovaným náprotivkom viac než desaťkrát vyššiu pravdepodobnosť vážneho priebehu ochorenia COVID-19. Napriek tomu nenecháva Izrael nič na náhodu. Klesajúcu imunitu po očkovaní sa rozhodol posilňovať treťou dávkou mRNA vakcíny.

Tretia dávka ako záchrana

Tretiu dávku dostali k dnešnému dňu v židovskom štáte viac než dva milióny občanov. Podľa jedinej štúdie svojho druhu, ktorú vykonala izraelská zdravotnícka organizácia Maccabi Healthcare Services, chráni posilňovacia dávka seniorov nad 60 rokov pred infekciou koronavírusom na 86 percent.

Štúdia zahŕňala 149-tisíc ľudí, ktorí dostali posilňovaciu dávku, a kontrolnú skupinu 676-tisíc ľudí, ktorí dostali druhú injekciu v januári alebo februári, a medzičasom im teda poklesla hladina protilátok. Po tretej dávke sa nakazilo iba 37 ľudí, v porovnaní s 1 064 infikovanými osobami zo skupiny plne zaočkovaných.

Izraelský premiér Naftali Bennett. Foto: TASR/AP

Hoci sa na prvý pohľad zdá, že blízkovýchodný štát ešte drví vlna epidémie, nemusí tomu byť tak. Minulý piatok predložili vedci z Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme vláde a Národnej bezpečnostnej rade dokument o tom, že posilňovacia dávka a sprísnené obmedzenia utlmili v Izraeli vlnu pandémie spôsobenú delta variantom.

V súčasnosti je v Izraeli reprodukčné číslo (Rt) na úrovni 1,14. Toto číslo vypovedá o tom, koľkých ľudí dokáže nakazený človek infikovať. Podľa odborníkov by malo v druhom septembrovom týždni reprodukčné číslo klesnúť na 0,85.

„Odtiaľ začneme vidieť pokles infekcií,“ povedal v sobotu generálny riaditeľ ministerstva zdravotníctva Nachman Ash. Nič na tom vraj nezmení ani otvorenie škôl 1. septembra.

Posilnenie imunity ďalšou dávkou sa židovskému štátu ukázalo ako veľmi efektívne. V nedeľu 29. augusta preto ministerstvo zdravotníctva rozhodlo, že preočkovať sa môžu všetci od 12 rokov nahor. Na injekciu smú ísť, ak prešlo aspoň päť mesiacov od ich druhej dávky.

Predseda vlády Naftali Bennett po vyhlásení uviedol, že posilňovacia dávka, ktorá je k dispozícii všetkým, je „výsadou, ktorú nemá žiadna iná krajina“ a že posilňovacia kampaň už zaznamenáva úspech. „Nárast vážnych prípadov sa začal spomaľovať,“ povedal Bennett.

Izrael chce postupne treťou dávkou preočkovať všetkých. Od 1. októbra budú tých, čo sú plne zaočkovaní viac než pol roka a nedostali posilňovaciu dávku, považovať za neočkovaných.

Inšpirujú sa aj iné štáty

Slovensko sa s treťou dávkou očkovacích látok neponáhľa. Jej podanie bude záležať od štúdií, ktoré sa aktuálne realizujú. Rezort zdravotníctva tiež pripravuje v septembri veľkú štúdiu, ktorá má priniesť informácie o stave imunity v rôznych skupinách obyvateľstva na území Slovenska. 

Iné štáty sa Izraelom inšpirovali už teraz. K preočkovaniu rizikových skupín sa od septembra pridajú európske štáty Nemecko a Francúzsko. Podobne Dánsko a Nórsko, kde ponúkajú tretiu dávku ľuďom s vážne oslabeným imunitným systémom.

Plodnú diskusiu sledujeme v susednom Česku. Niekoľké osoby z rizikových skupín tam už dostali tretie dávky vakcín. Preočkovanie vybraných skupín obyvateľstva podporila Česká vakcinologická spoločnosť i ďalšie odborné skupiny. V pondelok po rokovaní vlády oznámil český minister zdravotníctva Adam Vojtěch, že na tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu bude mať nárok každý občan Českej republiky, ktorému od podania druhej dávky uplynulo minimálne osem mesiacov.

Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Foto: TASR/AP

Posilňovacia dávka bude od 20. septembra dostupná pre všetkých Američanov bez rozdielu veku. Podmienka je len jedna – aby od plného očkovania prešlo najmenej osem mesiacov.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) podávanie tretej dávky vytrvalo kritizuje. Členské štáty vyzvala na to, aby nadbytočné vakcíny darovali rozvojovým štátom. „Čím viac ľudí zostane na celom svete neočkovaných proti COVID-19, tým viac príležitostí bude mať vírus na šírenie a vývoj do potenciálne nebezpečnejších variantov, čo zvyšuje riziko pre všetkých. Preto potrebujeme moratórium na posilňovacie dávky,“ uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesu. Zdá sa, že suverénne štáty neberú výzvu WHO vážne.


Ďalšie články