Screen Stopwatch a Unlock Clock: Majte prehľad o tom, koľko času trávite na smartfóne

IMG_5178 Ilustračný obrázok. Foto: Martin Minka

Pravidelná rubrika o technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

O nadmernom používaní smartfónov už Štandard v minulosti písal niekoľko technologických článkov. Zabrániť nepriaznivému trendu sa snažia vývojári po celom svete.

Okrem mnohých iných sa na riešenie závislosti zamerala aj spoločnosť Google. Vývojársky tím, ktorý stojí za aplikáciou Paper Phone, priniesol aj ďalšie dve, jednoduchšie diela. Obe pritom pomáhajú používateľovi získať prehľad o čase strávenom na smartfóne.

Screen Stopwatch

Prvá z dvoch aplikácií nesie výstižný názov Screen Stopwatch. Ide o živú tapetu, ktorá počíta čas strávený na smartfóne. Odpočet začína ihneď po odomknutí smartfónu a končí jeho uzamknutím.

Jednoduchý dizajn aplikácie dokáže šetriť batériu aj oči. Čierne pozadie nezaťaží váš zrak ani v tmavšom prostredí. Pokiaľ váš smartfón disponuje OLED displejom, čierna farba pomôže ušetriť energiu v batérii.

Aplikácia pre svoju jednoduchosť nemá veľa nedostatkov. Za zmienku však stojí, že Screen Stopwatch nefunguje na základe údajov z operačného systému. Čas na obrazovke si meria sama.

aplikácie čas na smartfóne
Foto: Martin Minka

Unlock Clock

Ďalšou živou tapetou je aplikácia Unlock Clock. Je podobná Screen Stopwatch, ale namiesto času stráveného na smartfóne počíta počet odomknutí.

V praxi funguje skutočne jednoducho. Po každom raze, keď odomknete smartfón, sa číslo na počítadle upraví. Animácia počítania je príjemná a pripomína staré ukazovatele destinácií na letisku.

Takisto ako Screen Stopwatch, aj Unlock Clock získava údaje svojou cestou. V prvý deň od inštalácie tak údaje nebudú presné.

Vhodné je upozorniť na fakt, že po nainštalovaní sa aplikácia Unlock Clock nezobrazuje ako samostatná aplikácia. Je však možné nájsť ju v zozname živých tapiet pri jej nastavení.

aplikácie čas na smartfóne
Foto: Martin Minka

Vhodná kombinácia tapiet pre každý smartfón

Keďže obe aplikácie fungujú ako tapety, ich používanie je možné prepojiť. Jednu z nich si môžete nastaviť na uzamknutú a druhú na domovskú obrazovku smartfónu. Tak budete mať prehľad o oboch údajoch.

Unlock Clock a Screen Stopwatch sú vhodné pre každého, kto je ochotný mať na očiach presné údaje o používaní smartfónu. Pre veľa používateľov môže byť ťažké prijať fakt, že na ňom trávia nadmerne veľa času. Priznanie závislosti je potom skutočne zriedkavé.

Našťastie existuje veľké množstvo aplikácií ako Screen Stopwatch a Unlock Clock, ktoré pomáhajú využívať smartfón efektívnejšie. Okrem stoviek iných napríklad Well Paper či LessPhone, o ktorých Štandard v minulosti písal.


Ďalšie články