Peripetie pri evakuácii: Západné krajiny si z Kábulu vozia aj radikálov

Španielska armáda pomáha s evakuáciou na letisku v Kábule Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Prognózy, podľa ktorých sa môžu cez evakuačné lety z afganskej metropoly dostať do Európy a USA aj závadové osoby, sa začínajú napĺňať. Prvé prípady hlási Francúzsko, Británia, ale aj Švédsko, ktoré si so sebou nechtiac priviezlo zločincov, ktorých predtým do Afganistanu deportovalo.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu na tlačovej konferencii oznámil, že Spojené štáty a ich západní spojenci za uplynulé dni evakuovali z Afganistanu vyše 82-tisíc osôb.

Odchody ľudí sa pritom uskutočňujú aj neštandardnými spôsobmi. Ako informoval denník The Wall Street Journal (WSJ), Ústredná spravodajská služba (CIA) a americká armáda podnikajú tajné evakuačné misie mimo kábulského letiska.

Už samotná ťažko kontrolovateľná masa a chaos, ktoré znásobili teroristické útoky radikálov z Islamského štátu v Afganistane, vytvárajú podmienky na to, aby sa na územia západných štátov popri utečencoch nepozorovane dostali aj problematické osoby.

Scenár, pred ktorým varovali viacerí kompetentní, sa už zjavne začal napĺňať. Viaceré európske krajiny totiž hlásia záchyty podozrivých osôb už v prvých dňoch.

Francúzi evakuovali podozrivých z väzbami na Taliban

V utorok sa objavila informácia, že francúzske bezpečnostné zložky sledujú päť Afgancov, ktorých Francúzsko evakuovalo v rámci repatriačných a záchranných letov z Kábulu. Dôvodom je podozrenie, že majú väzby na radikálov z Talibanu.

Francúzsky súd krátko nato jednému z nich udelil podmienečný trest desať mesiacov väzenia za porušenie podmienok nariadeného dohľadu. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra AFP.

Nariadený dohľad znamená, že osoby majú aj prísne obmedzenia pohybu. Ahmata M., ktorý pricestoval do Francúzska uplynulú sobotu, odsúdil v stredu večer súd za pohyb mimo určenej zóny.

Na súde povedal, že si chcel kúpiť lieky, pretože mal bolesti hlavy a zvracal. V zmätenej výpovedi uviedol, že nasledoval muža žijúceho v tom istom hoteli, ktorý mu ponúkol, že mu tieto lieky kúpi – ale neuvedomil si, že kráča do centrálneho Paríža.

Prípad z Británie

S podobným problémom ako krajina galského kohúta sa stretla aj Británia. Vládni predstavitelia začiatkom týždňa potvrdili, že z Kábulu do Afganistanu bola prevezená aj osoba, ktorá sa nachádzala na zozname osôb, ktoré majú zakázaný let (no-fly list).

Britský „bezletový“ sledovací zoznam je navrhnutý tak, aby udržal mimo krajiny tých ľudí, ktorí sú považovaní za bezpečnostné riziko z hľadiska terorizmu alebo iných príčin – napríklad z dôvodu zapojenia sa do závažnej kriminality alebo vyvolávania nepokojov.

Osoba neskôr po vyšetrovaní nebola považovaná za predmet záujmu. Informuje o tom BBC, ktoré identitu daného človeka nezverejnilo.

Švédi evakuovali aj deportovaných zločincov

Do tretice sa podobný prípad udial vo Švédsku. Dvojicu mužov, ktorí boli z krajiny v minulosti deportovaní po odsúdení za zločiny, sa nedávno dostali späť do štátu v rámci evakuačných letov z Afganistanu.

Týchto dvoch mužov okamžite zadržali na letisku Arlanda v Štokholme pri snahe dostať sa do krajiny za porušenie zákazu cestovania, ktorý im bol uložený po tom, ako si odpykali tresty za zločiny, ktoré spáchali.

Tlačová hovorkyňa štokholmskej polície Carina Skagerlindová neuviedla, o aké zločiny šlo. O prípade informovala tamojšia televízna stanica TV4.

Švédska ministerka zahraničných vecí Ann Lindeová na žiadosť o vyjadrenie sa k situácii neodpovedala a nie je jasné, ako sa dvom odsúdeným zločincom podarilo nastúpiť do lietadla.


Ďalšie články