Televízne tipy: Filmy o SNP a dokument o československom bežcovi Emilovi Zátopkovi

118560406_3503833342980809_7628717210647620465_n Film Demeterovci. Foto: RTVS/FB

Pred nami je víkend a s ním aj výber televíznych tipov. Čakajú nás filmy venované Slovenskému národnému povstaniu, dokument o Emilovi Zátopkovi či očkovacia lotéria Byť zdravý je výhra.

PIATOK

Nathaniel, známy tiež ako Sokolie oko, cestuje so svojím adoptívnym otcom a bratom po Severnej Amerike, kde zúria boje medzi Angličanmi a Francúzmi o nové územia. Obe znepriatelené územia využívajú na boje Indiánov. Magua bol na strane Angličanov, no keď mu jeden dôstojník zabil ženu a deti, chce sa pomstiť a pridáva sa na stranu Francúzov. Nathanielovi sa podarí zachrániť dve dcéry anglického dôstojníka. Medzi ním a Cory začína pomaly vznikať láska. Film Posledný Mohykán sa začne o 22:50 na Jednotke.

Vybraný dokument je o československej bežeckej legende Emilovi Zátopkovi. Bežec bol držiteľom 18 svetových rekordov a najviac sa preslávil na olympijských hrách v Helsinkách, kde dokázal vyhrať v troch disciplínach, a to v behu na päť, desať kilometrov a v maratóne. Zatiaľ nikto jeho úspech nezopakoval. Dokument režiséra Davida Ondříčka Zátopek pôjde na ČT2 o 20:00. Tento režisér sa Zátopkovi venoval aj naďalej a tento rok prišiel so životopisným filmom, ktorý mal nedávno premiéru v českých a slovenských kinách.

SOBOTA

Raphael a Olivia sa do seba zamilovali na prvý pohľad. Začali spolu žiť, vzali sa a boli spolu šťastní. On je úspešný spisovateľ a ona klaviristka. Po desiatich rokoch manželstva nie sú až takí šťastní. Olivia sa vzdala svojej kariéry a Raphael nie je skoro nikdy doma. Jedného dňa sa Raphael zobudí sám a zistí, že všetko je inak. Nie je z neho spisovateľ, ale učiteľ na strednej škole. Olivia je slávna klaviristka. No má to háčik, ona si ho nepamätá a žije iný život. Raphael sa pokúsi, aby sa Olivia do neho aj druhýkrát zamilovala. Film Láska na druhý pohľad odvysiela JOJ Plus o 20:30.

Tento víkend si pripomenieme Slovenské národné povstanie, preto niektoré filmy budú ladené k tejto téme. V televíznom filme Demeterovci hrá v hlavnej úlohe Ladislav Chudík. Má má troch synov. Jeho syn Jano šiel na front a už niekoľko rokov o ňom nemajú žiadne správy. Ku koncu vojny na Slovensku vypukne povstanie. Hovorí sa, že spolu s Nemcami prišiel aj Jano a je na ich strane. Keď sa stretne s otcom a porozpráva mu o tom, on sa ho rozhodne umlčať sekerou a zapáli dom, ktorý pre neho postavil. Film Demeterovci sa začne o 21:25 na Dvojke.

NEDEĽA

V nedeľu večer je pripravená očkovacia lotéria Byť zdravý je výhra, ktorá láme rekordy v sledovanosti. Do očkovacej lotérie sa zapojilo už takmer 950-tisíc ľudí. Zatiaľ odovzdali približne 17-tisíc výhier. Očkovacia lotéria sa začne o 20:30 na Jednotke, kde je pre piatich ľudí pripravená cena po 100-tisíc eur.

Film režiséra Martina Ťapáka nám ukáže príbeh Matúša Siroňa, v ktorom sa odohráva vnútorná dráma. Po tom, ako sa mu podarí ujsť z ruského frontu, padne do nemeckého zajatia. Počas vlakového transportu ho oslobodia partizáni, spočiatku Matúš odmieta bojovať. Až okolnosti Slovenského národného povstania ho prinútia zmeniť názor. Zapojí sa do SNP a je pridelený do pancierového vlaku ako guľometčík. Film Deň, ktorý neumrie pôjde o 17:05 na Jednotke.

Vojna sa blíži ku koncu, no malé boje medzi ustupujúcimi nacistami a partizánmi neutíchajú. Pri takej bitke dvaja partizáni zajmú mladého šestnásťročného nemeckého vojaka a chcú ho priviesť k svojej skupine, aby ho riadne vypočuli. Mladý Nemec nemá kam utiecť a je odkázaný len na partizánov. V polovici filmu vstupuje do príbehu žena, ktorej vojna, ako viacerým, zobrala šancu na kúsok šťastia. Film natočený podľa knižnej predlohy Ivana Bukovčana Zvony pre bosých sa začne o 20:15 na Dvojke.


Ďalšie články