Biden povedal, že mu prikázali vyberať novinárov. Kto tu vlastne velí, pýtajú sa kritici

Joe Biden brífing o globálnom vakcinaènom úsilí, St. Ives Prezident USA Joe Biden. Foto: TASR/AP

Kritici amerického prezidenta Joea Bidena dostali po včerajšku ďalšiu dávku munície. Americký prezident sa na nedávnej tlačovej besede vyjadril, že mu bolo zakázali vyvolávať novinárov. Teraz sa jeho odporcovia pýtajú, kto mu to vlastne prikázal.

Ďalšie vyjadrenie dvíhajúce obočie si pripísal na konto americký prezident Joe Biden. Na štvrtkovej tlačovej besede reagovala americká hlava štátu na bombové útoky v hlavnom meste Afganistanu Kábul, pri ktorých okrem civilistov zahynulo aj trinásť amerických vojakov.

Biden venoval obetiam a pozostalým slová útechy, pričom následne prišiel čas na otázky od novinárov. Ako informuje americká televízia Fox News, je už zvykom, že americkí prezidenti majú predpripravený zoznam novinárov, od ktorých dostávajú otázky. Biden svojím vyjadrením zašiel ešte o krok ďalej.

„Dámy a páni, dali mi tu zoznam. Prvá osoba, ktorú mi prikázali vyvolať, je Kelly O’Donnellová z NBC,“ vyhlásil súčasný americký prezident. Práve slová o tom, že mu to bolo prikázané, vyvolali kolotoč kritiky a otázok.

Kto tu velí?

Bidenovi odporcovia rýchlo poukázali na to, že prezident v skutočnosti nevyzerá hlavnou osobou pri kormidle. Toto prerieknutie to podľa nich ešte viac potvrdzuje. „Kto tu, doparoma, velí?“ pýta sa na sociálnej sieti Twitter novinárka Tiana Loweová.

Podobné reakcie prišli aj od ďalších konzervatívnych novinárov či politikov. „Kto mu prikázal vyvolať tú reportérku? Kto tu v skutočnosti velí? Robíte si zo mňa srandu?“ napísala republikánska kongresmanka Claudia Tenneyová. Pridal sa aj guvernér Arkansasu Mike Huckabeee. „Dostali novinári nariadenie, aké otázky klásť?“ napísal v reakcii na Twitteri.

Treba podotknúť, že Joe Biden má za sebou značnú históriu prerieknutí a slovných brbtov. Tie dávajú muníciu hlavne republikánom. V krajine panuje i tvrdenie, že Biden má v skutočnosti okolo seba skupinku ľudí, ktorá mu prikazuje, čo robiť a rozprávať.

Napríklad, v apríli tohto roku dementoval Biely Dom Bidenovo vyjadrenie o tom, že na americko-mexickej hranici je krízová situácia. Podľa ich vyhlásenia nie je označenie „kríza“ v súlade s oficiálnym postojom vládneho kabinetu. „Hovoril o kríze v strednej Amerike,“ opravil prezidenta Biely dom a dodal, že oficiálny postoj vlády k migrácii sa nemení.

Milióny mŕtvych i prezidentka Harrisová

V marci si zasa Biden nevedel spomenúť na meno svojho ministra obrany. „Chcel by som poďakovať minis… tomu, tomu bývalému generálovi, ja mu stále hovorím generál, ale môjmu, môjmu… tomu chlapíkovi, čo to tam riadi,“ súkal zo seba kostrbato prezident.

Známych je aj viacero prípadov, keď Biden označil svoju viceprezidentku Kamalu Harrisovú za prezidentku Spojených štátov.

Na konte má 78-ročný prezident USA aj vyjadrenia o tom, ako v USA umrelo v dôsledku koronavírusu 200 miliónov ľudí. Na inom mieste zasa rozprával o 120 miliónoch mŕtvych Američanov v dôsledku pandémie, krátko nato sa však opravil.


Ďalšie články