Umelci, fitnes model, miss aj kulturista chcú od RTVS diskusie o covide za účasti Mesíka či Bukovského. Televízia, zdá sa, vyhovie

Bukovský Igor Bukovský. Foto: Martin Baumann/TASR

Skupina ľudí, medzi ktorými sú aj známe osobnosti, poslala Rozhlasu a televízii Slovenska otvorený list. V ňom vyzýva, aby verejnoprávne médium odvysielalo diskusie venované opatreniam proti šíreniu ochorenia COVID-19. Podľa signatárov má byť v debatách zastúpené široké spektrum odborníkov s pluralitnými názormi. RTVS vzala vec na vedomie a realizáciou takýchto diskusií sa vraj už zaoberá.

Iniciatíva s názvom Hovorme spolu v otvorenom liste vyzýva na zrealizovanie série piatich diskusných relácií na pôde RTVS venovaných prijímaným opatreniam v súvislosti s covidom. Odvysielané majú byť podľa signatárov naživo v najsledovanejších časoch na Jednotke, a to za účasti širokého spektra odborníkov s pluralitným zastúpením názorov.

Pod pluralitným zastúpením názorov si signatári predstavujú, že do diskusií o covidových témach budú prizvaní aj odborníci, ktorí sú proti prijímaným opatreniam na zastavenie epidémie a navrhujú ich zmeny.

Okrem známych tvárí a expertov, ako sú Vladimír Krčméry, Peter Jarčuška, Ján Mikas či Peter Visolajský, ktorí sú zástancami i tvorcami platných opatrení, by iniciatíva Hovorme spolu chcela v diskusii s nimi vidieť napríklad aj Juraja Mesíka, Igora Bukovského či Jána Drgonca, teda ľudí, ktorí sú opačného názoru.

Umelci, kulturista aj miss

Pod otvorený list adresovaný riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi sa podpísali viaceré dlho známe tváre slovenského šoubiznisu. Spomeňme napríklad skupinu Maduar, hudobníka Mariána Greksu, speváka Mariána Čekovského, producenta Jara Slávika či zabávača Milana Markoviča, ktorý v 90. rokoch uvádzal na obrazovkách verejnoprávnej Slovenskej televízie vlastný politicko-kabaretný program.

K radu umelcov sa k iniciatíve pridali aj bývalá slovenská miss Laura Longauerová, fitnes model Matúš Valent či majster sveta v kulturistike a víťaz Arnold Classic Štefan Havlík.

Vyššie spomínaní od RTVS v liste požadujú, aby čo najskôr zrealizovala päť diskusných relácií, v ktorých by sa proti sebe postavili zástancovia a odporcovia prijímaných opatrení.

Predstava o podobe diskusií

Na každej diskusii by sa podľa signatárov mali zúčastniť štyria až šiesti odborníci z každej strany. To znamená osem až dvanásť ľudí v štúdiu naraz, čo nie je úplne jednoduché, keďže aj pri takých politických udalostiach, ako sú napríklad prezidentské či parlamentné voľby, nie je v jednom momente v štúdiu väčšinou viac ako osem hostí a moderátor.

Témami diskusií by malo byť podľa iniciátorov testovanie na covid, očkovanie proti ochoreniu, jeho liečba, ale aj legislatíva, podľa ktorej boli a sú platné vyhlášky hlavného hygienika. Signatári chcú riešiť opatrenia samotné aj otázky, či bol pandemický zákon prijatý v súlade s ústavou, alebo či boli a sú zavedenými opatreniami porušované ľudské práva a medzinárodné dohovory, alebo nie.

Otvorený list je dostupný na stránke Peticie.com, na ktorej ho od uverejnenia 25. augusta do vydania článku podpísalo niečo vyše 400 ľudí.

Reakcia RTVS

RTVS v reakcii na výzvu uviedla, že „od vypuknutia pandémie poskytuje výrazný priestor pre viacerých odborníkov nielen v rámci spravodajských relácií v televízii a rozhlase, ale aj v ďalších programoch, dokumentoch, diskusiách či mimoriadnych diskusných formátoch venovaných špeciálne tejto téme“.

Verejnoprávne médium v stanovisku dodalo, že „eviduje zvýšený záujem o serióznu diskusiu na televíznych obrazovkách so zreteľom na vyváženie obsadenia hostí relácií z rôznych názorových skupín a myšlienkou realizácie sa zaoberá“.

„Ponuku berieme na vedomie a budeme sa ňou zodpovedne zaoberať,“ píše sa v reakcii RTVS.

Štandard sa pýtal, či takéto relácie RTVS skutočne plánuje a kedy. Hovorkyňa média Andrea Pivarčiová však v odpovedi na otázky poslala len oficiálne zverejnené stanovisko. Z toho však jasne vyplýva, že s myšlienkou usporiadať diskusie odborníkov s opačnými názormi na opatrenia proti covidu verejnoprávna rozhlaso-televízia minimálne koketuje.


Ďalšie články