Počet obetí útokov v Kábule stúpol nad sto. Biden sľubuje tvrdú odplatu

Pri útokoch v Kábule zahynulo najmenej 60 afganských civilistov Na videosnímke zdravotníčka ošetruje osobu neďaleko zranenú počas výbuchu pri letisku v Kábule. Foto: TASR/AP

Počet obetí štvrtkových teroristických útokov v Afganskej metropole stúpol na vyše 100. Zo zodpovednosti za ne sa prihlásil Islamský štát, zatiaľ čo Taliban akt násilia odsúdil. Šéf Bieleho domu Joe Biden sľubuje tvrdú odplatu.

Pri dvoch štvrtkových samovražedných bombových útokoch v blízkosti letiska v afganskej metropole Kábul zahynulo 13 amerických vojakov a 90 ďalších ľudí, informovala v piatok stanica BBC. K útokom sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS).

Afganské hnutie Taliban uviedlo, že pri útokoch zahynulo najmenej 28 jeho členov. „Stratili sme viac ľudí ako Američania,“ poznamenal nemenovaný predstaviteľ Talibanu, ktorý útoky odsúdil.

Podľa afganských úradov si útoky vyžiadali približne 150 zranených. Americké ministerstvo obrany okrem mŕtvych potvrdilo 18 zranených vojakov.

Islamský štát podľa agentúry Reuters uviedol, že jeden z jeho samovražedných atentátnikov sa zameral na „prekladateľov a spolupracovníkov americkej armády“.

Biden: Amerika sa nenechá zastrašiť

Americký prezident USA Joe Biden vo štvrtok oznámil, že nariadil vojenským veliteľom vypracovať operačné plány na útoky na vedenie, majetok a zariadenia teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

Biden označil zabitých amerických vojakov za „hrdinov, ktorí sa zapojili do nebezpečnej, nezištnej misie na záchranu životov ostatných“. Podľa jeho slov boli súčasťou v dejinách nevídaného evakuačného úsilia, pri ktorom sa podarilo „za 11 dní dostať do bezpečia viac ako 100.000 amerických občanov, amerických partnerov a Afgancov, ktorí nám a ďalším pomáhali“.

„Tí, ktorí vykonali tento útok, ako aj ktokoľvek iný, kto želá Amerike ujmu, vedzte: Neodpustíme. Nezabudneme. Budeme vás prenasledovať a prinútime vás zaplatiť.“

Biden vyhlásil, že „odpovieme silou a precízne – v čase, na mieste a spôsobom, ktorý si sami zvolíme“. Podľa televízie CNN však odmietol poskytnúť podrobnosti o načasovaní akcie.

„Títo teroristi z IS nevyhrajú. Zachránime Američanov. Dostaneme našich afganských spojencov von. Naša misia bude pokračovať. Amerika sa nenechá zastrašiť,“ zdôraznil Biden.

Američania a Briti chcú spolupracovať

Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken telefonoval po štvrtkových samovražedných bombových útokoch v afganskej metropole Kábul so šéfom britského rezortu diplomacie Dominicom Raabom. Informovalo o tom v noci na piatok americké ministerstvo zahraničných vecí.

„Šéf rezortu diplomacie Antony Blinken hovoril po dnešných hrozných teroristických útokoch v Kábule s britským ministrom zahraničných vecí Dominicom Raabom. Zhodli sa na tom, že blízka protiteroristická spolupráca je dôležitá. Hovorili tiež o medzinárodnej zaangažovanosti do budúcnosti Afganistanu,“ píše sa vo vyhlásení amerického rezortu diplomacie.

Televízia BBC tiež v piatok informovala, že Británia bude aj po štvrtkových útokoch pokračovať s evakuáciou z Afganistanu. Oznámil to britský premiér Boris Johnson po mimoriadnom zasadnutí vládneho bezpečnostného tímu Cobra. Johnson uviedol, že Británia bude s evakuáciou pokračovať do „poslednej chvíle“, zároveň však uznal, že čas na evakuáciu sa kráti.

S evakuačnou misiu plánuje pokračovať aj USA. Potvrdil to americký prezident Joe Biden, podľa ktorého sa USA nenechajú „odradiť teroristami“.

(tod/tasr)


Ďalšie články