Neočkovaní zamestnanci prídu o peniaze, zaplatia viac na poistení. Americké spoločnosti si dovolia viac ako vlády

Cestujúci leteckej spoločnosti Delta Air lines čakajú na lety v Detroite v USA, ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP Cestujúci leteckej spoločnosti Delta Air lines čakajú na lety v Detroite v USA, ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Tlak na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 sa v Spojených štátoch amerických zvyšuje. Súkromné spoločnosti nútia ľudí do štepenia oveľa viac ako vlády. Kým štáty ešte len uvažujú či postupne uplatniť povinnosť očkovať sa proti covidu pre vybrané skupiny zamestnancov, tak poniektoré firmy tlačia oveľa tvrdšie.

K radu firiem, ktoré sa rozhodli prinútiť svojich zamestnancov, aby sa dali očkovať proti covidu, sa najnovšie pridala americká letecká spoločnosť Delta Airlines. Zamestnanci, ktorí vakcínu odmietnu, si podľa interného dokumentu firmy budú každý mesiac za zdravotné poistenie priplácať o 200 dolárov navyše.

„Tento príplatok bude potrebný na kompenzáciu finančného rizika, ktoré pre našu spoločnosť predstavuje rozhodnutie zamestnancov nedať sa zaočkovať,“ napísal v správe určenej zamestnancom šéf spoločnosti Ed Bastian.

Vedenie Delta Airlines argumentuje tým, že šanca ochorieť na COVID-19 je u neočkovaných ľudí vyššia ako u očkovaných a poplatok má vykryť zvýšené náklady, ktoré pre firmu predstavujú nakazení. Jediný zamestnanec hospitalizovaný s covidom vyjde firmu podľa Bastiana až na 50-tisíc dolárov.

Delta Airlines už dávnejšie požadovala od nových zamestnancov, aby boli proti covidu zaštepení, a podarilo sa jej pomocou bonusov dosiahnuť zaočkovanosť svojich pracovníkov na úrovni 75 percent. Pre šírenie takzvaného delta variantu covidu to už ale podľa vedenia spoločnosti nestačí a je nutné podiel zaštepených zamestnancov ešte zvýšiť.

Pokuty po bonusoch

Letecké spoločnosti sa mesiace snažili povzbudiť svojich zamestnancov k očkovaniu proti covidu pomocou výhod. Ponúkali napríklad finančné bonusy či dovolenku navyše. Výnimkou však neboli ani „pokuty“ pre neočkovaných v podobe doplatkov za poistenie. Nie je to však nová prax, podobne postupujú firmy v USA už roky napríklad pri fajčiaroch, ktorí platia vyššie zdravotné poistenie.

Očkovanie proti covidu majú v USA povinné mnohé veľké spoločnosti vrátane tých leteckých. Napríklad taká United Airlines od svojich zamestnancov vyžaduje, aby boli zaočkovaní najneskôr pred 25. októbrom. Výnimku majú tí, ktorí majú na to zdravotné alebo náboženské dôvody.

Samotný prezident Spojených štátov amerických Joe Biden vyzval súkromných zamestnávateľov, aby od svojich zamestnancov očkovanie vyžadovali. Koncom júla šéf Bieleho domu oznámil, že všetci štátni zamestnanci budú musieť podpísať vyhlásenie o tom, že sú zaočkovaní. Tí, ktorí tak neurobia, musia nosiť povinne rúška, každý týždeň sa testovať a dodržiavať sprísnené pravidlá.

Sprísnením pravidiel pre štátnych zamestnancov chce Bidenova administratíva podľa prezidenta ísť príkladom práve súkromným spoločnostiam a ich zamestnancom, aby ich motivovala k očkovaniu proti covidu. Federálna vláda v USA zamestnáva 4 milióny Američanov a ďalších 7 miliónov je kontraktorov, ktorých sa opatrenie dotkne tiež.

Povinné očkovanie na Slovensku?

O povinnom očkovaní sa hovorí aj u nás. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) ešte v prvej polovici augusta uviedol, že by chcel tému otvoriť na rokovaní vlády. Koncom mesiaca však povedal, že osobne nie je za to, aby bolo očkovanie na Slovensku povinné.

Povinným očkovaním sa ministri opakovane zaoberali už pred dvomi mesiacmi na ústrednom krízovom štábe a malo sa o ňom diskutovať aj na koaličnej rade. Hovorilo sa o tom, že povinnosť očkovať sa proti covidu by sa mohla týkať sociálnych pracovníkov, zdravotníkov či ľudí starších ako 60 rokov.

O povinnom očkovaní zamestnancov v medicínskych, sociálnych, vzdelávacích i v iných zariadeniach rozhodlo napríklad Lotyšsko už začiatkom júla. Zamestnanci, ktorých sa toto nariadenia týka, sa budú musieť nechať zaočkovať najneskôr do 15. septembra tohto roku. Na Slovensku sa o niečom takom zatiaľ mlčí.

Netflix, Disney, Microsoft a spol.

Pripomeňme, že pri vyvíjaní tlaku na ľudí, aby sa dali zaočkovať, sú mimoriadne aktívne mnohé americké spoločnosti. Z tých známejších ide napríklad o známu produkčnú a streamovaciu platformu Netflix, filmovú spoločnosť Walt Disney, Microsoft či McDonald’s.

Napríklad Netflix od svojich zamestnancov a všetkých návštevníkov požaduje, aby sa preukázali platným dokladom o zaočkovaní proti covidu. To platí aj pre hercov a členov filmových štábov.

Filmový gigant Disney nariadil očkovanie proti covidu všetkým americkým zamestnancom spoločnosti plateným od hodiny, ktorí nie sú v odboroch. Na konci júla dala firma pracovníkom 60 dní na to, aby splnili požiadavky. Odborári u Disneyho majú čas očkovať sa do 22. októbra.

Softvérová spoločnosť Microsoft Billa Gatesa bude doklad o zaočkovaní proti covidu vyžadovať od septembra, a to od všetkých zamestnancov, predajcov, ako aj návštevníkov.

V snahe prinútiť svojich zamestnancov očkovať sa proti covidu vyvíja podobný nátlak na svojich zamestnancov takmer 40 firiem naprieč Spojenými štátmi, čo dokazuje, že súkromný sektor je v tejto snahe oveľa aktívnejší ako vláda samotná. Zamestnávatelia majú totiž na ľudí oveľa väčšie páky ako štát. Navyše sa k tlaku pridávajú aj americké univerzity. Tie sa študentom nezaočkovaným proti covidu vyhrážajú pokutami, zvýšením školného či odpojením od internetu.


Ďalšie články