Ako očkujú deti v Európe: Rakúšania chcú zaštepiť všetkých nad 12 rokov, na Slovensku je záujem nízky

Oèkovanie detí od 12 do 15 rokov v USA Očkovanie detí proti COVID-19. Foto: TASR/AP

Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 dostávajú už mesiace aj deti naprieč celou Európou a Slovensko nie je výnimkou. O očkovanie detí proti covidu u nás nie je veľký záujem, ale prístup sa líši v závislosti od jednotlivých štátov.

Na Slovensku sa môžu deti od 12 rokov očkovať v sprievode zákonného zástupcu už od júna. Vyčlenená je pre nich vakcína Comirnaty od spoločností Pfizer a BioNTech.

Začiatkom júla bolo aspoň prvou dávkou vakcín proti covidu zaočkovaných len niečo vyše 66-tisíc detí vo veku od 12 do 17 rokov. Tých však podľa údajov štatistického úradu na Slovensku žije okolo 318-tisíc, čiže vakcínu dostalo približne 20 percent tínedžerov.

V Česku dostala vakcínu štvrtina mladých tínedžerov

O čosi otvorenejšie sa k očkovaniu detí stavajú rodiny v susednej Českej republike, hoci o veľkom záujme sa hovoriť nedá. Českí rodičia na zaštepenie svojich ratolestí proti covidu nevidia dôvod.

Aspoň jednu dávku vakcíny dostala štvrtina z približne 450-tisíc českých detí vo veku 12 až 15 rokov. Plus by sme mali pripočítať 16 a 17-ročných, ktorí sú však v jednej kategórii s dospelými do 29 rokov. V tejto vekovej kategórii je miera zaočkovanosti na úrovni 48 percent.

Rakúsko chce zaočkovať všetkých tínedžerov

Úplne opačný prístup volia slovenskí západní susedia. Vláda v Rakúsku si dala za cieľ zaočkovať všetkých približne 340-tisíc malých Rakúšanov vo veku od 12 do 17 rokov do konca augusta. Vo Viedni sa môžu deti očkovať proti covidu už od mája. Ostatné regióny sa postupne pridali až počas júla.

V Rakúsku, rovnako ako na Slovensku, platí, že dvanásťročné deti môžu byť očkované len so súhlasom rodičov. Od štrnástich sa však mladí Rakúšania môžu slobodne rozhodnúť sami. Úrady štepia deti vakcínou Comirnaty.

Francúzsko nasadilo raketové tempo

Raketovou rýchlosťou idú na očkovanie mladistvých aj vo Francúzsku. V krajine galského kohúta je očkovanie sprístupnené osobám mladším ako 18 rokov od polovice júna. Odvtedy dostala aspoň jednu dávku vakcíny proti covidu viac ako polovica z piatich miliónov Francúzov vo veku od 12 do 17. Mladých Francúzov je teda za dva mesiace zaočkovaných viac ako všetkých Slovákov dokopy od spustenia očkovania.

Od konca septembra sa budú musieť vo Francúzsku v prevádzkach negatívnymi covid pasmi preukazovať aj deti. Škôl sa napokon opatrenie síce netýka, ale neočkované deti budú musieť ísť z vyučovania domov, ak sa v triede ukáže pozitívny prípad covidu.

Každý európsky štát trochu inak

V Nemecku úrady spočiatku odporúčali očkovať proti covidu len tie deti a tínedžerov, ktorí majú nejaké iné chronické ochorenia, ako napríklad cukrovku a podobne. Nemecké úrady však v polovici augusta zmenili názor a rozšírili možnosť očkovať podobne ako ďalšie štáty.

Švédi sú pri očkovaní mladistvých opatrnejší. Vakcíny proti covidu tam môžu spomedzi neplnoletých dostať len 16 a 17 roční. Úrady na výnimku umožňujú očkovanie aj určitým skupinám pacientov od 12 do 15 rokov.

V Taliansku, ktoré patrí ku krajinám najtvrdšie zasiahnutým epidémiou ochorenia COVID-19, je už zaočkovaných 70 percent ľudí starších ako 12 rokov. Mladšie ročníky však vo vakcinácii zaostávajú. Z vekovej kategórie od 12 do 17 je zaočkovaných len okolo 23 percent Talianov.

V Španielsku závisí prístup k vakcínam pre deti od regiónu. Väčšina však už očkuje aspoň starších tínedžerov a najmenej šesť regiónov začalo s očkovaním od dvanástich rokov.

Vo Švajčiarsku je očkovanie detí súčasťou vládneho plánu boja proti covidu a deti staršie ako 12 rokov tam na štepenie proti tomuto ochoreniu ani nepotrebujú súhlas rodičov.

Európska lieková agentúra (EMA) schválila podávanie vakcín Comirnaty deťom od 12 rokov v polovici mája. O mesiac neskôr nasledovalo aj povolenie na používanie vakcíny Moderna. Aj keď použitie vakcín pre určité vekové skupiny schvaľuje EMA, tak jednotlivé členské štáty Európskej únie sa môžu riadiť vlastnými zdravotníckymi úradmi.


Ďalšie články