Bilancia po mesiaci: V júli ohlásená tretia vlna zatiaľ pozabudla prísť

Slávnostné otvorenie pracoviska magnetickej rezonancie s novým MR prístrojom financovaným z kapitálových výdavkov Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Foto: Martin Baumann/TASR

Na Slovensku máme od konca minulého mesiaca oficiálne tretiu covidovú vlnu. Iba že by sme nemali. Čo nám hovoria medicínske dáta?

Písal sa 28. júl 2021 a obyvatelia celého Slovenska obdržali jedno z najdôležitejších pandemických posolstiev za posledné mesiace. V našej krajine vraj začala tretia vlna koronavírusu.

Otcom správy bol epidemiológ Martin Pavelka z Inštitútu zdravotníckych analýz Ministerstva zdravotníctva SR. Epidemiológ uviedol, že nová vlna je charakteristická variantom delta, ktorý má byť infekčnejší ako predošlé, prejavuje sa ťažším priebehom ako pôvodná mutácia, zapríčiňuje viac hospitalizácií a trápi aj mladšie ročníky.

Od publikovania správy prešli asi štyri týždne, čo si vyžaduje priestor na základnú bilanciu.

Počet denných prírastkov sa dramaticky nezvyšuje a pohybuje sa v niekoľkých desiatkach. Počas dňa, keď bol začiatok novej vlny oznámený, v našom štáte pribudlo 82 pozitívnych PCR vzoriek. V čase písania článku, v utorok, šlo o 111.

Podobný vzorec badať aj pri menej presných antigénových testoch. Na sklonku minulého mesiaca vyšlo pozitívnych 15 vzoriek pri 5 900 vykonaných odberoch. Dnes hovoríme síce o 34 pozitívnych prípadoch, ale až pri 9 592 výteroch.

Pokiaľ ide o množstvo hospitalizovaných pacientov, to je takmer na vlas rovnaké. Podľa iniciatívy Veda pomáha bolo toho času s potvrdeným covidom hospitalizovaných 44 pacientov. V súčasnosti ide o 46.

Ak je reč o tých najťažších prípadoch, teda pacientoch napojených na umelú pľúcnu ventiláciu, ani v tomto ohľade neprišlo k zásadnému posunu. Za takmer jeden kalendárny mesiac počet pacientov vyžadujúcich intubáciu narástol iba o jedného.

Rovnako je plochá aj krivka zaznamenávajúca počet obetí tohto infekčného ochorenia. V čase, keď Pavelka oznamoval začiatok novej vlny, pribudlo nula obetí. Rovnaká nula svieti v štatistikách aj po štyroch týždňoch.

Tento týždeň podľa portálu korona.gov.sk navyše kleslo aj reprodukčné číslo. Zatiaľ čo minulý týždeň sa nachádzalo v intervale 1,2 až 1,3, aktuálne je o desatinu menšie. Zaujímavé je to preto, lebo práve tento parameter bol pri ohlasovaní novej vlny zdôrazňovaný.

Ak u vás hore uvedené riadky vyvolali pochybovačský dojem, ich zámerom to úplne nebolo. Avšak ignorovať fakt, že avizovaná dráma sa stále nekoná, sa úplne nedá. Obzvlášť, ak sme si zvykli na to, že za mesiac sa dokáže covidová situácia zmeniť na nepoznanie.

Pre ilustráciu, pri nábehu druhej vlny na jeseň dokázala krivka pozitívnych prípadov stúpnuť asi desaťnásobne. Kým na začiatku septembra úrady odhalili 72 pozitívnych osôb, štart októbra priniesol až 797 pozitívnych vzoriek.

Áno, nová covidová vlna aj podľa skúsenosti z iných krajín podľa všetkého príde a zrejme bude náročná. Navyše, už teraz ju možno predvídať z rastúcej dennej pozitivity PCR testov, ale vo svetle niektorých čísel platí, že sme ju v júli skôr privolávali, než oznamovali.

Pri troche špekulácií za tým možno hľadať snahu zvýšiť úroveň celkovej zaočkovanosti, no efekt je v tomto smere ekvivalentný štátnej lotérii či návšteve pápeža – teda zrejme žiadny.

Kritik by mohol oponovať, že účel svätí prostriedky. A teda, že predbiehanie vlny sa udialo v záujme vyššieho dobra. Vzhľadom na to, že týmto prostriedkom bolo 28. júla vyvolávanie strachu, je to však len ťažko ospravedlniteľné. Navyše, dôveryhodnosť štátnych inštitúcií, ako aj očkovacej kampane to v konečnom dôsledku len poškodí.


Ďalšie články