Slovensko má jedinečnú šancu osvojiť si ducha, ktorého prináša pápež, myslí si slovenský jezuita v Ríme

1627893512111 Jezuita Peter Dubovský v knižnici svojho inštitútu v Ríme. Foto: Bohumil Petrík

Pápežova návšteva Slovenska v septembri tohto roku je príležitosť, aby sme sa nechali viesť Františkovým duchom. Slovenská cirkev by sa preto nemala vydať vlastnou cestou, ale veriaci by sa mali aktívne pripraviť. Pred príchodom pápeža Františka by si mohli prečítať jeho dokumenty, aby plne pochopili jeho slová a gestá, myslí si slovenský kňaz, ktorý pôsobí v Ríme.

Peter Dubovský pôvodom z Pečeňad je vicerektor Pápežského biblického inštitútu v Ríme. V rozhovore pre denník Štandard jezuita prezradil svoje očakávania a nádeje pred septembrovou návštevou pápeža Františka na Slovensku. Kňaz Dubovský je tiež plodný autor a odborník na Starý zákon. Druhú časť rozhovoru na biblické témy zverejníme neskôr.

Aký je význam pápežovej návštevy na Slovensku?

Pre Slovensko pápežova návšteva môže byť veľká príležitosť, aby si osvojilo ducha, ktorého prináša Svätý Otec František. Ak sa pozriete na dejiny, každý z posledných pápežov priniesol niečo nové a dovolím si povedať, že aj neočakávané: či už to bol Ján XXIII, Pavol VI., Ján Pavol II., alebo Benedikt XVI. V ich slovách a gestách možno rozoznať vanutie Ducha Svätého.

A teraz prichádza pápež František z iného konca sveta, človek, ktorý musel riešiť problémy, ktoré nie sú typické pre Európu. Prináša so sebou otázky, ktoré by európsky či severoamerický pápež asi nepriniesol: otázky ekológie, chudobných, korupcie, klerikalizmu, identity kňazstva a podobne. Tak ako predchádzajúci pápeži, aj on ukazuje cestu, ktorou by cirkev mala ísť.

Ale aj cestu, ktorou nemá ísť.

Áno, každý pápež minulého storočia sa musel vyjadriť aj k pálčivým otázkam svojej doby. Ján Pavol II. v roku 1994 ukončil diskusiu o vysviacke žien, Benedikt XVI. sa vyjadril k rôznym teologickým otázkam. U Františka je to jeho posledné motu proprio o slávení takzvanej tridentskej omše. V posledných rokoch sa začali zakladať nové tridentské spoločenstvá a niektoré začali otvorene kritizovať pápeža, pochybovať o Druhom vatikánskom koncile a vytvárať cirkev v Cirkvi. Svätý Otec František v apoštolskom liste Traditionis custodes ukázal, že toto nie je cesta a ukazuje, ako by sa tieto skupiny mali integrovať.

Pápež teda prináša nového ducha a v súvislosti s jeho návštevou u nás vidím dve možnosti. Na jednej strane my na Slovensku môžeme z toho mať veľkú slávnosť a po odchode pápeža budeme robiť všetko presne tak, ako sme robili predtým.

A druhá?

Prijmeme ho a začneme sa identifikovať s tým, čo nám prináša. Napríklad celá polemika o postsynodálnej exhortácii Amoris laetitia bola o poznámke pod čiarou, ale aj tu by sme sa mali sústrediť na ducha, ktorého dokument prináša. V encyklike Laudato si´ pápež otvára tému ekológie a ukazuje, ako sa máme starať o našu planétu. V encyklike Fratelli tutti upozorňuje na hlad a chudobu vo svete. V úvode do exhortácie Evangelii Gaudium vnáša nového ducha do teologických štúdií. A teda teraz my slovenská cirkev stojíme pred otázkou: Pôjdeme svojou vlastnou cestou alebo prijmeme pápežovho ducha?

Ak ho prijmeme, jeho návšteva môže byť skutočnou duchovnou obnovou Slovenska. To však vyžaduje vnútorné obrátenie každého z nás: biskupov, kňazov, diakonov, katechétov, veriacich a hľadajúcich. Nechajme sa viesť a formovať týmito hnutiami Ducha Svätého.

Peter Dubovský. Foto: Bohumil Petrík

Čiže nečakáte nič nečakané?

Ťažko povedať, no určite pápež pôjde v tej línii ako doteraz išiel. Môže sa stať, ako pápež často zvykne robiť, že neprečíta pripravený prejav, ale začne hovoriť spontánne, lebo sa nechá inšpirovať ľuďmi, ktorí sú pred ním.

Budete vtedy na Slovensku?

Áno. Ako jezuita budem na nedeľnom súkromnom stretnutí Svätého Otca s členmi Ježišovej spoločnosti v Bratislave. Celá návšteva pápeža na Slovensku, ako aj jednotlivé stretnutia sú dobre naplánované a teším sa ne.

Ako návštevu vnímajú vaši kolegovia a spolubratia v Ríme?

Samozrejme vedia, že pápež ide na Slovensko, ktoré poznajú, a tešia sa. Prirodzene nemajú očakávania, ako keď pápež František išiel do naozaj problematických krajín. Preto si myslím, že táto návšteva pápeža bude taká „normálna návšteva“, ale pre nás na Slovensku bude veľmi dôležitá.

Slovenský jezuita s Bibliou. Foto: Bohumil Petrík

Vníma pápež silnú prítomnosť Slovákov v Ríme a vo Vatikáne napriek tomu, že nie sú z početného národa? Váš pápežský biblický inštitút vediete vy a ďalší kanadský Slovák a zároveň ste jeho rehoľní spolubratia, teda mohlo toto zohrávať rolu pri tom, či navštívi Slovensko?

Na návštevu ho pozvali zo Slovenska. My na Pápežskom biblickom inštitúte sme do toho nezasahovali (úsmev). Slovenská prítomnosť v Ríme sa vníma. Avšak na základe osobnej skúsenosti si nemyslím, že pápež František našu prítomnosť vníma inak než prítomnosť iných národov. Veľa z nás tu je nie preto, že sme Slováci, a to sa týka aj iných národností, ale preto, že sme kompetentní v príslušnej oblasti.

Ako by sa mali ľudia pripraviť na Františkovu návštevu?

Odporučil by som, aby si prečítali a premeditovali jeho dokumenty. Takto by sme naozaj mohli prijať nielen jeho slová, ale aj pochopiť, kam smeruje katolícka cirkev. A potom by sme sa mali v pokore nechať viesť týmto duchom.


Ďalšie články