Mičovský v liste Matovičovi opisuje personálne čistky, spochybňuje boj OĽaNO s korupciou

36. rokovanie vlády SR Igor Matovič, Ján Mičovský a Natália Milanová počas 36. rokovania Vlády SR 9. septembra 2020. Foto: Martin Baumann/TASR

AKTUALIZOVANÉ Exminister pôdohospodárstva Ján Mičovský adresoval otvorený list lídrovi hnutia OĽaNO. Opisuje v ňom predovšetkým masívne prepúšťanie nepohodlných ľudí pod súčasným vedením agrorezortu, ktorý ovláda Samuel Vlčan. Igorovi Matovičovi vraj po ich poslednom spoločnom rozhovore prestáva rozumieť a myslí si, že táto vládna strana stráca svoj protikorupčný étos.

Niekdajšieho šéfa agrorezortu Jána Mičovského si bude slovenská verejnosť ešte dlho spájať s jedným z najzvláštnejších odchodov z verejnej funkcie. Politik totiž na prelome mája a júna tohto roka po odhalení korupcie na Slovenskom pozemkovom fonde (SPF) podal demisiu za zvláštnych okolností a ešte za zvláštnejších si ju krátko nato rozmyslel.

Na zmenu rozhodnutia, ktorú údajne podnietili podporné reakcie na jeho adresu, však už bolo neskoro. Prezidentka Zuzana Čaputová, so zreteľom na fakt, že naša ústava nepozná inštitút späťvzatia demisie, za nového šéfa ministerstva pôdohospodárstva vymenovala dovtedajšieho štátneho tajomníka Samuela Vlčana.

A práve vďaka Vlčanovi a jeho pôsobeniu na rezorte si budú laici po novom Mičovského pamätať aj ako človeka, ktorý ostro skritizoval lídra hnutia, ktorého dosadil do funkcie. Odborník na lesníctvo totiž uverejnil v utorok ráno na sociálnej sieti list, v ktorom spochybňuje protikorupčný étos Igora Matoviča a jeho strany OĽaNO.

Personálne čistky?

„Nastupujúcemu ministrovi pánovi Samuelovi Vlčanovi som odovzdal funkciu s presvedčením, že transplantácia slušnosti do chorého rezortu bude pokračovať. Avšak to, čo sa začalo diať na ministerstve pôdohospodárstva po mojom odchode, za slušné považovať nemôžem,“ tvrdí v úvode rozsiahleho vyjadrenia exminister.

Mičovský ďalej konštatuje, že atmosféra, ktorú podľa vlastných slov vniesol na rezort, je preč a prichádza vraj k nepochopiteľným prepúšťaniam. Tie mali zasiahnuť viacerých jednotlivcov a skupiny.

Menovite ide o protikorupčné oddelenie, ktoré bolo na ministerstve vytvorené z bývalých členov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), nemenovaného IT špecialistu odhaľujúceho obrovskú korupciu, bližšie nešpecifikovaného generálneho riaditeľa, odborného riaditeľa, riaditeľky verejného obstarávania, ale aj vedúcich pracovníkov organizácii patriacich pod rezort. Ďalší ľudia mali navyše odísť pod tlakom dobrovoľne.

Matovičovi vraj prestáva rozumieť

„Takéto postupy nemôžem hodnotiť inak ako hrubý prejav neúcty k ľuďom, ktorí nielenže rozumejú svojej profesii, ale šíria aj ducha osvety, čo je vždy, dnes však zvlášť, mimoriadne potrebná kombinácia,“ píše ďalej.

„Minister má, samozrejme, právo vybrať si svojich spolupracovníkov, no otázka, čo ho núti k masívnemu odstraňovaniu práve tých, ktorí priniesli do rezortu odvahu odhaľovať zlo, nemalé vedomosti i ľudskosť, sa obísť nedá. A rovnako ani tá, kde boli a čo robili počas predchádzajúcej doby temna mnohí z tých, ktorí ich dnes prichádzajú nahradiť? No najmä nemožno nevysloviť otázku najzávažnejšiu – v čí prospech sa to takto deje..?!“ dodáva Mičovský.

Ako ďalej píše, Igorovi Matovičovi po ich poslednom rozhovore prestáva rozumieť a pýta sa ho, či sa rozhodol prehliadať personálne kroky ministra, ktoré vraj znevažujú ľudí, ktorí pomáhali renovovať celý rezort.

Kritika má viacero rovín

Ťažké srdce na Matoviča však Mičovský nemá iba pre čistky, ktoré majú na agrorezorte prebiehať, ale aj pre nulový prídel z Fondu obnovy pre ministerstvo za jeho pôsobenia či pre otázku štátneho spolufinancovania spoločnej poľnohospodárskej politiky.

„Kde začala prameniť táto skrytá neprajnosť? Vo chvíli, keď som úprimne verejne povedal, že za plagiátorstvo sa v kultúrnej krajine z verejnej funkcie odchádza, no aj to, že Tvoje úlohy sú väčšie ako Tvoje previnenie? Či vtedy, keď som za alkohol na pracovisku prepustil obľúbenkyňu hnutia? Alebo už vtedy, keď som sa rozhodol pre odchod súčasného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana z funkcie štátneho tajomníka?“ pokračuje Mičovský.

V závere otvoreného listu píše, že kroky súčasného ministra už rešpektovať nemôže, keďže zneucťujú protikorupčný étos OĽaNO. Ak by v tejto chvíli mlčal, myslí si, že by to z neho urobilo zbabelca. „Takže nebudem. Nemlč, prosím, ani Ty, hnutie, ktoré si založil, si to nezaslúži,“ finalizuje.

Ostrá kritika predsedu koaličného hnutia pritom prichádza iba tri mesiace po tom, ako Mičovský uviedol, že Matovič je slovenský Václav Havel a vyjadril sa, že jeho osoba pozitívne vstúpi do histórie slovenskej politiky.

Premiér stojí za Vlčanom

Hnutie v reakcii uisťuje o nezmenenom smerovaní. „Protikorupčné ťaženie OĽaNO je nespochybniteľné, o čom jednoznačne svedčia doterajšie výsledky. Každý člen vlády nesie plnú politickú zodpovednosť za svoje personálne nominácie,“ uviedol pre TASR Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽaNO. Podnetmi Mičovského sa podľa neho bude poslanecký klub hnutia zaoberať na svojom najbližšom zasadnutí.

„Osobné názory pána Mičovského nebudeme komentovať,“ reagovali zase na exministrov list z odboru komunikácie ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Premiér Eduard Heger na margo vyjadrení Mičovského konštatoval, že minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan má dôveru premiéra. „Občania čakajú od nás výsledky, chcú aby rezorty fungovali naplno. Som prekvapený, prečo sa Mičovský neobrátil na mňa, čo by bolo asi najadekvátnejšie, ale na to asi bude čas. V tomto momente by som z tohto nerobil žiadnu vedu, je to jeho vyjadrenie, o ktorom sa s ním rád porozprávam. V tomto momente však nevidím dôvod, prečo by minister Vlčan nemal mať moju dôveru,“ spresnil premiér.

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) „má ľudské pochopenie pre Mičovského“. „Žil tým rezortom. Tí ľudia, ktorých na rezort dotiahol on, odišli. Minister Vlčan si ich nahradil ľuďmi, ktorým dôveruje. Pre to mám pochopenie. Netreba to brať veľmi osobne a už vôbec by som to neriešil cestou nejakého otvoreného listu alebo statusu, ako to urobil Mičovský. Toto je skôr ľútosť bývalého ministra Mičovského nad tým, že tí kolegovia, ktorých on doviedol, teraz odchádzajú. Nevidel by som to ako zlyhanie protikorupčného nastavenia hnutia OĽaNO,“ doplnil Naď. 

(tasr, tod)


Ďalšie články