Ako bude vyzerať tento rok Godzone tour?

gdzn_sobota_opinova-335 Foto: Anna Opinová

Multižánrové spojenie toho najlepšieho zo súčasnej chválovej hudby so svetelnou a projekčnou šou, tanec, divadlo, do toho svedectvá a povzbudzujúci príhovor. Už tento víkend v online priestore Godzone turné a koncertný film To, na čom záleží.

Pre bežného mladého kresťana na Slovensku je veľmi nepravdepodobné, že by za poslednú dekádu nepočul o projekte Godzone. Chválový a evanjelizačný fenomén vyrástol z malej spolupráce niekoľkých kapiel, dobrovoľníkov a pozvánky z Rady pre mládež pri KBS zorganizovať niekoľko evanjelizačných koncertov v rámci Týždňa Cirkvi pre mládež. Nenápadný projektík sa za niekoľko rokov etabloval na hybnú silu tzv. novej evanjelizácie (nová v zápaloch, metódach a výraze) na Slovensku, čím vystriedal generačne staršiu Kampaň pre Ježiša od spoločenstva Martindom (ktoré sme nedávno spomínali).

Projekt Godzone dnes zastrešuje veľmi veľa aktivít: animátorskú školu, vydavateľstvo či misijné výjazdy. Viditeľný je však najmä v koncertnej a produkčnej oblasti, vďaka čomu sa postupne stal relevantným partnerom snáď pre akékoľvek väčšie kresťanské podujatie, napríklad spoluprácou pri Národných stretnutiach mládeže alebo Svetových dňoch mládeže v Krakove. Najznámejší a najväčší výstup projektu Godzone je pritom každoročné hudobné turné v niekoľkých slovenských mestách. Multižánrové spojenie toho najlepšieho zo súčasnej chválovej hudby so svetelnou a projekčnou šou, tanec, divadlo, do toho svedectvá a povzbudzujúci príhovor. Ak ste to už niekedy absolvovali, viete, o čom hovoríme – ak nie, skúste si do toho ešte predstaviť atmosféru obrovskej haly plnej zvedavých a nadšených mladých ľudí. 

Ivan Petro. Foto: Anna Opinová

Práve pre masový charakter podujatia bola tento rok namieste otázka, ako to vlastne prebehne; a či vôbec. Ako mnoho iných podujatí, aj Godzone sa rozhodli presunúť turné do online priestoru – a natočiť koncertný film, ktorý bude premietaný na webe. Na rozdiel od sekulárnych umelcov však motívom neboli chýbajúce tržby – keďže vstup je výlučne zadarmo –, ale evanjelizácia. Posledné roky totiž turné navštevovalo vyše 25 000 ľudí. Ukáže film potenciál osloviť vďaka internetu ešte viac divákov?

„Všetko robíme s cieľom, aby bol Boh oslávený a aby sa o ňom dozvedelo čo najviac ľudí,” opisuje tohtoročnú situáciu Ivan Petro, jeden z hudobníkov a PR manažér projektu. “Mrzí nás, že sa s ľuďmi tento rok nebudeme môcť stretnúť fyzicky, no veríme, že Bohu nič nie je nemožné – aj skrze vysielanie online filmu.” Výkonný riaditeľ projektu a ďalší z hudobníkov, Dávid Slavkovský, tiež nevníma situáciu tragicky: “Je to príležitosť pre úplne novú skupinu ľudí, ktorí by fyzicky možno nikdy neprišli do tej športovej haly, ale teraz si to budú môcť pozrieť z pohodlia domova – a to je veľkou devízou tohto filmu.”

Moderátor Dávid Slavkovský. Foto: Anna Opinová

Zmenou je aj termín. Kým koncertné turné sa zvyklo pravidelne realizovať v rámci Týždňa Cirkvi pri mládež (spravidla týždeň okolo 17. novembra), filmová premiéra je naplánovaná až na druhý decembrový víkend. Celá príprava totiž prebiehala pomerne odlišne a tvorcovia boli nútení popasovať sa s mnohými novými situáciami – napríklad absenciou publika. Ako to museli spoznať nielen umelci, ale aj napríklad kňazi pri vysielaniach sv. omší, je úplne iné niečo hovoriť pred živým obecenstvom a pred prázdnym objektívom kamery. „Pocitovo určite chýbala spätná väzba a reakcie z publika,” opisuje Petro. “Na druhej strane však prevládali očakávania z toho, ako to celé dopadne, keď sa film spracuje a odvysiela.” 

Výrazne menší je aj tvorcovský tím za celým turné. Kým v minulých rokoch išlo o vyše 300 dobrovoľníkov, tentokrát sa na vzniku podieľalo len 120 osôb. “Odpadli pozície ktoré sme mali minulé roky kvôli živému rozmeru tour – registrácia, evanjelizácia, dobročinná aktivita, stavbárov sme využili len raz, nie 7-krát,” vyratúva Adam Lukáč, jeden z dvojice dramaturgov. Niekoľko pozícií však pribudlo kvôli natáčaniu filmovej časti.

Jana Zubajová. Foto: Anna Opinová

Na čo sa v očakávanom snímku možno tešiť? Podstatnú časť bude tvoriť evanjelizačný koncert z veľkého pódia so všetkým, čo návštevník uplynulých turné pozná, teda vysoká hudobnícka úroveň spolu s prepracovaným osvetlením, ale aj divadelné či tanečné časti. Približne štvrtinu z celkovej 110-minútovej stopáže bude dokonca tvoriť klasický film, teda natočený dramatizovaný príbeh s hercami. Témou tohtoročného turné je To, na čom záleží – zdá sa, že odpoveď nájdeme pri sledovaní.

Čo sa týka budúcnosti Godzone projektu, ani pandemická situácia očividne nepredstavuje pre mladých tvorcov konečnú. “My v podstate nikdy nevieme, ako bude vyzerať turné nasledujúci rok,” vysvetľuje Slavkovský. “Tento rok nás naozaj vystavil výzve a donútil nás uvažovať mimo našej komfortnej zóny.” Dobrovoľníkom sa tak zápal pre evanjelizáciu zjavne uprieť nedá. Evanjelizovať je koniec-koncov možné dovtedy, kým o radostnej zvesti nebudú počuť všetci. “Nevieme, čo príde budúci rok,” pridáva sa Petro. “No vždy, keď turné skončí, modlíme sa s celým tímom a hľadáme, čo ďalej. Cieľom turné je, aby už nebolo potrebné,” uzatvára. 

Godzone turné 2020 a premiéru filmu s názvom To, na čom záleží bude možné zhliadnuť 11. a 12. decembra. Viac informácií na tour.godzone.sk.


Ďalšie články