Krvavé leto na juhu Francúzska: v Marseille 15 mŕtvych na konte drogových gangov, medzi nimi deti

Stre¾ba pred nemocnicou v Paríži si vyžiadala jednu obe Francúzski policajti, ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Na celoštátnej úrovni si hlavnú pozornosť uzurpuje delta variant, všadeprítomné covidpasy a pravidelné masové protesty proti pandemickým opatreniam a očkovaniu. Na druhom mieste sú ničivé požiare okolo mesta Var. Na juhu však zároveň kulminuje drogová kriminalita. Len v Marseille si boje medzi gangmi vyžiadali 15 obetí, z toho viaceré boli tínedžeri. Streľba sa stala smutnou súčasťou života niektorých štvrtí, kde sa dá zohnať samopal za bagateľ.

Dva mesiace, 15 obetí. Smutná štatistika je dôsledkom hustej siete obchodovania s drogami, ktorú má pod palcom viacero gangov v Marseille. Podobná situácia je aj v ďalších mestách na juhu Francúzska.

Len cez víkend v druhom najväčšom francúzskom meste prišli o život traja mladíci. Pár dní predtým len 14-ročný chlapec. Pre drogové gangy pracujú čoraz mladšie deti, ktoré sa potom stávajú obeťami mafiánskych prestreliek.

Víkendové vražedné komando

Dvaja mladíci vo veku 25 a 26 rokov sa cez víkend stali obeťami útoku v chudobnej štvrti Marronniers v Marseille. Podľa očitých svedkov na nich spustila paľbu približne desiatka útočníkov, ktorí jazdili po okolí v autách.

„Videl som, že jedného postrelili, myslím do nohy. Skúšal vstať, ale dobehol ho útočník a chladnokrvne ho zastrelil,“ povedal pre BFMTV jeden zo svedkov. Ďalší svedkovia opisovali, že to bolo bleskové – len pár minút streľby, po ktorých nasledoval krik.

Ešte krutejší osud postretol 27-ročného muža v centre Marseille, kam ľudia pre rozliehajúcu sa streľbu zavolali políciu. Útočníci ho odvliekli do auta, kde zhorel zaživa. Polícia neskôr auto s mladíkom zhoreným na uhoľ našla v inej časti mesta. Bežná taktika, akou si medzi sebou vyrovnávajú účty miestne drogové gangy, píše denník Le Figaro.

„Hoci je príliš skoro na stanovenie motívu útočníkov, tento násilný čin neodradí políciu od boja proti pašovaniu a predaju zbraní, a využijeme všetky dostupné prostriedky na nájdenie vrahov,“ uviedla policajná riaditeľka Frédérique Camilleri.

Hoci polícia po útočníkoch pátra, všetky tri obete sú jej známe – mladíci boli zapletení do obchodovania s drogami.

Pre obchod s drogami zomierajú tínedžeri

Len pred týždňom sa terčom streľby stali dvaja 14-roční chlapci. Jeden zomrel, druhý vyviazol so zraneniami. Veľké šťastie mal len 8-ročný chlapec prizerajúci sa dianiu na ulici cez okno auta. Kovový úlomok, pravdepodobne z guľky, ho zasiahol do čela, našťastie to bol len škrabanec.

Na prvý pohľad šokujúce činy majú prosté vysvetlenie. Obaja boli podľa vyšetrovateľov „na hliadke“ a pracovali pre miestny drogový gang. „Už dlhšie sledujeme, že čoraz viac detí a mladistvých spolupracuje s priekupníkmi drog. Navyše, gangy priamo naberajú mnoho detí, ktoré potom nemajú na výber a nemôžu povedať nie,“ uvádza pre Le Monde prokuratúra v Marseille.

K prvej vražde 16-ročného tínedžera v Marseille došlo v roku 2010. Miestni to vtedy považovali za ojedinelý, výnimočný čin. Ako pribúda tínedžerov pracujúcich pre dílerov, rastie počet vrážd maloletých. Díleri využívajú na hliadkovanie na okraji štvrtí niekedy len 10-ročné deti, ktoré pracujú za pár drobných alebo dokonca len za jedlo. Sedia na plotoch, strechách a na uliciach. Sledujú, kto prichádza.

Je to dlhodobý fenomén, s ktorým si štát ani mesto nevie poradiť. Autor článku sa pred troma rokmi pokúsil do týchto štvrtí nahliadnuť.

Lepšie na tom nie sú ani obyvatelia týchto problémových štvrtí. Vychádzajú z nich len minimálne a boja sa hovoriť s médiami. Cítia sa opustení, na okraji štvrti Marronniers je nápis: „Štát sa sa nás vykašľal.“ (nižšie na fotke) V štvrti La Savine zas díleri nápismi obyvateľov varujú, že ak bude niekto spolupracovať s políciou, je v ohrození života, píše Le Monde.

https://twitter.com/bleuprovence/status/1428399104447614988

Vo viacerých mestách sú podľa vychovávateľa, ktorý má na starosti mladých delikventov, obyvatelia na gangoch závislí. „Historické mestá na juhu Francúzska sa stali strediskami predaja a pašovania drog. Keď sa tam drogové siete usadili, každému obyvateľovi dali do schránky 50 eur. Počas lockdownu zas nosili ľuďom jedlo, čím dokazovali solidaritu.“

Minister sa zastáva polície, problém vidí inde

Minister vnútra Gérald Darmanin odmieta, že by sa polícia niektorým štvrtiam vyhýbala a popiera existenciu takzvaných no-go zón. Polícia podľa neho rieši len dôsledky nedostatočnej prevencie. Vyzval ju, aby začala viac kontrolovať aj konzumentov drog.

„Drogy sú o ponuke a dopyte: ak fajčíte marihuanu, živíte dílerov, ktorí na prácu zneužívajú 14-ročné deti, osoby bez dokladov a obyvateľov sociálnych bytov, ktorí sú nútení uschovávať vo svojich obydliach drogy.“

https://twitter.com/GDarmanin/status/1428453909669072911

Mesto to nezvláda

Len od konca júna si prestrelky medzi gangmi v Marseille vyžiadali 15, viacero z nich neplnoletých, obetí. Policajti a volení predstavitelia v Marseille žiadajú väčšie právomoci, aby mohla polícia zabezpečiť poriadok v problémových štvrtiach. „Ocitli sme sa v zlomovom bode. Čelíme drogovému kartelu, preto potrebujeme dostatočné nástroje na to, aby sme situáciu zvládli,“ uviedol Yannick Ohanessian, predstaviteľ mesta zodpovedajúci za bezpečnosť.

Primátor Marseille Benoît Payan bije na poplach. Žiada štát, aby v meste zriadil špeciálnu prokuratúru, ktorá sa bude venovať len drogovej kriminalite. „Nemôžeme stáť so založenými rukami, sledovať lietajúce guľky a každý deň počítať obete.“

Mesto spoločne so štátom plánuje investovať miliardu eur na zlepšenie miestneho školstva. „Kalašnikov si v Marseille môžete kúpiť za pár päťdesiateuroviek. To je neprijateľné!“ apeluje primátor.

Štátne plány sa míňajú účinku

Uzavreté štvrte trpiace vysokou mierou kriminality boli jednou z tém, ktorým sa na začiatku mandátu venoval prezident Emmanuel Macron. Avizoval intenzívnejší boj proti drogám, prestavbu problémových štvrtí a investície do školstva či stáží u zamestnávateľov.

Pred rokom prezidentovi poslalo otvorený list 180 starostov a primátorov, ktorí si nevedia poradiť s problémovými štvrťami. Vláda im sľúbila jedno percento z plánu obnovy, teda približne jednu miliardu eur.

Prípad Marseille však ukazuje, že problém je dlhodobý a menej ako rok pred voľbami sa drogová kriminalita skôr zhoršuje. Práve bezpečnostné témy a pandémia sa pritom stávajú hlavnými témami kampane. Voličov to zaujíma a francúzsky elektorát sa stáva čoraz pravicovejším, čo cítiť aj pri vládnych krokoch.


Ďalšie články