Sajfa, Fero Joke či Vincze. Influenceri budú na školách rečniť aj o homofóbii či sexuálnej výchove

deviataci Ilustračný obrázok. Foto: Roman Hanc/TASR

Na stredné školy mieria pod hlavičkou projektu SOWA tour slovenskí influenceri. Rečniť budú o kyberšikane, mediálnej gramotnosti či rasizme. Popri menách ako Sajfa, Viktor Vincze či Monika Tódová dostanú priestor aj autorky podcastu, ktoré vravia, že sexuálna výchova na školách by sa mala konať aspoň raz týždenne a riešiť by sa na nej vraj malo všetko. Organizátor projektu si myslí, že úspech bude ovplyvniť čo i len jediného tínedžera.

Niekoľko stoviek tisíc žiakov onedlho po veľmi turbulentnom období zasadne do školských lavíc. Ministerstvo vzhľadom na covidovú situáciu pripravilo sériu opatrení a odporúčaní, ktoré by mali nasledovný akademický rok ochrániť od výraznejšieho rušenia prezenčnej výučby.

Pre mnohých študentov však bude školský rok 2021/2022 výnimočným ešte čímsi iným. V rámci projektu SOWA tour, ktorý zastrešujú organizátori ankety Social Awards Slovakia (SOWA), ich totiž priamo v školách navštívia viaceré známe osobnosti a takzvaní influenceri.

„Vždy jeden týždeň, každý mesiac naplánujeme návštevy jednej až dvoch škôl denne, to znamená, že za týždeň prejdeme približne 10 škôl. Ak by mal projekt úspech a my by sme zvládli viacej prednášok, určite ho rozšírime,“ priblížil organizátor ankety SOWA Štefan Šperka.

Od kyberšikany po rasizmus

Projekt je zameraný na stredné školy a študentom by mal prostredníctvom série prednášok pomôcť získať pohľad aktívnych a dospelých ľudí. Autori svoj plán predstavili pred niekoľkými dňami v Bratislave na lodi ukotvenej na petržalskej strane Dunaja.

Ako býva pri podobných prednáškových šnúrach častokrát zvykom, SOWA tour sľubuje kombinovať všeobecne prospešné neutrálne témy so záležitosťami, ktoré stoja v epicentre polarizácie spoločnosti. Na pretras preto nepríde len finančná gramotnosť, kyberšikana či zdravie, ale aj homofóbia, sexuálna či mediálna výchova.

„Od začiatku som nechcel, aby Social Awards Slovakia boli len anketou, kedy raz ročne odovzdáme sošky oceneným, ale aby mala väčší rozmer a edukačný smer. Práve SOWA tour nám pomôže posunúť celý projekt na vyššiu úroveň,” rozvinul svoje ambície Šperka, ktorý sa pochválil tým, že záštitu nad prednáškami prevzal aj bratislavský župan Juraj Droba.

Príde Vincze, Tódová či Sajfa

Hoci boli dosiaľ medializované len čiastkové informácie o témach a prednášajúcich, už dnes je zrejmé, že medzi tínedžerov by mal zamieriť napríklad moderátor Matej Sajfa Cifra, novinár Viktor Vincze, herečka Kristína Tormová alebo investigatívna novinárka Denníka N Monika Tódová.

Účasť prisľúbila aj žurnalistika z novín SME Zuzana Kovačič Hanzelová, ktorá by mala prednášať na témy, kde sa začína a končí hoax, ako vieme zabrániť jeho šíreniu, prečo sa hoaxy šíria enormnou rýchlosťou či to, kde a ako čerpať relevantné informácie.

„Fero Joke [internetový zábaváč, pozn. red.] príde s odpoveďami na otázky, čo robiť, ak som gay či lesba. Prednášať sa pri tejto téme bude aj o tom, čo je xenofóbia, homofóbia a rasizmus. Prečo sa netreba báť cudzincov, ako ich neodsudzovať. Študenti budú mať možnosť, pri ktorej sa môžu anonymne zdôveriť so svojím problémom,“ píše portál Start It Up, ktorý je mediálnym partnerom SOWA.

Na sexuálnej výchove by sa vraj malo riešiť všetko

Priestor sa ujde aj autorkám podcastu Sexuálna výchova, ktorými sú 28-ročná Valéria Frázová a o rok mladšia Michaela Chrkavá. Obe sú vyštudované marketérky a téme ľudskej sexuality sa v akademickej rovine nevenujú. Ako v rozhovore pre Denník N približujú, pri zrode nápadu spustiť vlastný podcast stáli aj otázky, ktorý vibrátor kúpiť partnerke, ktoré im muži adresovali.

„Napríklad teraz nám po predposlednej časti o análnom sexe prišla správa, že vďaka nášmu podcastu ho doma vyskúšali a veľmi sa im to páčilo. Toto sa opakuje, že ľudia na základe podcastu skúšajú nové veci a potom sa nám poďakujú,“ pochválila sa takmer presne pred rokom Chrkavá.

Tvorkyniam spomenutého podcastu toho času takisto prekážalo, že sexuálna výchova na školách nedostáva dostatok priestoru. Ako vravia, malo by ísť o samostatný predmet, ktorý by sa vyučoval každý týždeň a na ktorom „by sa riešilo všetko“.

Úspech vraj bude ovplyvniť čo i len jedného

„Sila influencerov je dnes naozaj veľká a najmä žiaci a študenti škôl im načúvajú. Našou cestou teda je spojiť odbornosť s tým influencerstvom. Ak sa nám podarí ovplyvniť, či už v mediálnej výchove alebo sexuálnej výchove, čo i len jedného žiaka, tak to má zmysel,“ povedal pre Pravdu Šperka.

Organizátori sú údajne pripravení aj na možnosť, že by niektorí rodičia s pôsobením influencerov na svoje potomstvo v školách nesúhlasili. O tom, či sa tak bude diať, sa budeme môcť presvedčiť už čoskoro, keďže projekt odštartuje začiatkom školského roka v septembri.

Samotný projekt SOWA a partnerské médiá pôvodne informovali, že záštitu nad podujatím prevzal rezort školstva Branislava Gröhlinga (SaS). Neskôr táto podstatná pasáž zo správ zmizla. Štandard bude zisťovať prečo.

Ľudská sexualita a jej výklad na školách dnes stoja v popredí kultúrnej vojny medzi konzervatívcami a progresívcami v celej Európe. Zatiaľ čo v susednom Maďarsku dostala na školách propagácia transgenderizmu, explicitného sexu a homosexuality stopku, na druhom konci starého kontinentu, v Škótsku, si môžu deti dokonca meniť pohlavie. A to už od štyroch rokov. Učitelia ich majú podporiť a rodičia o tom nemusia byť informovaní.


Ďalšie články