Paper Phone ponúka prekvapivý spôsob, ako sa zbaviť nutnosti používať smartfón

IMG_5000 Ilustračný obrázok. Foto: Martin Minka

Pravidelná rubrika o technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

Čas, ktorý trávime na smartfónoch, dokáže byť produktívny, ale veľakrát naopak premárnený. Upozornenia a reklamy môžu človeka rýchlo odpútať od pôvodného zámeru, pre ktorý siahol po mobile.

Tento problém sa pokúša vyriešiť aplikácia Paper Phone, ktorá vznikla v spolupráci s Google. Dostupná je len pre zariadenia s operačným systémom Android.

To najdôležitejšie každý deň na papieri

Paper Phone si kladie za hlavný cieľ zbaviť používateľa nutnosti zakaždým vyhľadať smartfón. Ako riešenie prináša možnosť vytlačiť si všetko potrebné na daný deň na papier.

Fyzický papier vo formáte A4 si každý deň poskladáte do kompaktnejšieho rozmeru, pričom sú na ňom tie najdôležitejšie veci. Či už ide o úlohy, počasie alebo kalendár, nie je nutné vytiahnuť z vrecka mobil.

aplikácia paper phone
Foto: Martin Minka

Používateľ si volí, čo je pre neho dôležité

Prostredie aplikácie je jednoduché, priam minimalistické. Pri prvom spustení je nutné uviesť meno, respektíve to, aké oslovenie chcete mať uvedené na vytlačenom papieri. Takisto treba prepojiť účet Google pre získanie údajov z kalendára či zoznamu úloh.

Na výber je dohromady deväť rôznych oblastí, z ktorých môžete vybrať údaje na vytlačenie. Medzi nimi napríklad trasu na mape, predpoveď počasia na daný deň, fotografiu z galérie či priestor na poznámky.

Použiteľnosť v praxi môže prekonať očakávania

Mapy môžu prísť vhod, pokiaľ sa človek chystá na nejaké miesto po prvý raz. Pre vytlačenie mapy ale musíte mať k dispozícii tlačiareň s obojstrannou tlačou.

Ako fotografiu z galérie je možné vybrať aj letenku alebo iný čiarový kód. Na pobavenie sú k dispozícii Paper Apps, napríklad učenie uzlov alebo talianskych fráz.

Pôvodnou funkciou mobilných telefónov bolo práve telefonovanie. To Paper Phone nedokáže nahradiť. Napriek tomu ponúka možnosť vytlačiť si niekoľko kontaktov.

A ako náhradu namiesto platenia smartfónom môžete vložiť vašu kreditnú kartu do určených výrezov a stále vykonávať bezkontaktné platby.

aplikácia paper phone
Foto: Martin Minka

Paper Phone: Zaujímavá myšlienka a riešenie, ktoré má potenciál

Hoci nahrádzať mobil každý deň kusom papiera nemusí znieť lákavo, myšlienka za aplikáciou Paper Phone nie je bez potenciálu.

Vývojári by mohli doladiť už len drobnosti ako napríklad výber úloh, prípadne podpora aplikácií tretích strán. Nie každý používa často oklieštené verzie aplikácií od Google.

Vývojári sa nezamerali na úplné nahradenie smartfónov, ktoré začína byť prakticky nemožné. Ako cesta k digitálnemu detoxu je však Paper Phone dobrá voľba.


Ďalšie články