Biden: Američania budú pokračovať v sťahovaní ľudí z Kábulu, pomôcť má dohoda s Talibanom

Joe Biden Joe Biden počas príhovoru. Foto: TASR/AP

Evakuácia z afganskej metropoly Kábul patrí medzi najväčšie a najťažšie vzdušné mosty v dejinách. Spojené štáty za týždeň previezli 13-tisíc ľudí. Bezpečnú evakuáciu svojich občanov a spojencov plánujú aj ďalšie členské štáty NATO.

Spojené štáty odviezli z kábulského letiska od 14. augusta už približne 13-tisíc ľudí. Vyhlásil to v piatok americký prezident Joe Biden. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Biden sa zaviazal evakuovať všetkých Američanov, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v Afganistane a chcú sa vrátiť domov. „Dostaneme vás domov,“ zdôraznil.

USA podľa neho evakuujú aj všetkých Afgancov, ktorí pomáhali pri vojnovom úsilí.

Prezident taktiež poznamenal, že americké sily celkovo od júla letecky prepravili z Afganistanu približne 18-tisíc ľudí, pričom ďalšie tisíce boli evakuované súkromnými charterovými lietadlami „s pomocou vlády USA“.

Biden sa v príhovore snažil pôsobiť optimisticky napriek chaotickej situácii, ktorá evakuáciu na kábulskom letisku v prvých dňoch sprevádzala.

„Poviem to na rovinu: každého Američana, ktorý sa bude chcieť vrátiť domov, dostaneme domov,“ povedal Biden. „Nemôžem sľúbiť, aký bude konečný výsledok… alebo že to bude bez rizika straty. Ako vrchný veliteľ vám však môžem sľúbiť, že zmobilizujem všetky potrebné zdroje,“ prisľúbil šéf Bieleho domu.

Pred Bidenovým príhovorom venovaným najmä evakuácii z Afganistanu sa viceprezidentka Kamala Harrisová stretla s poradným tímom pre národnú bezpečnosť, aby si vypočula spravodajské, bezpečnostné a diplomatické informácie o situácii v Afganistane.

Postoj NATO

V piatok sa stretli aj ministri zahraničných vecí NATO. Z ich vyhlásenia po rokovaní vyplýva, že budúca afganská vláda musí dodržiavať medzinárodné záväzky a postarať sa o to, aby Afganistan už nikdy neslúžil ako bezpečné útočisko pre teroristov.

Ministri zahraničných vecí štátov Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) sa v piatok zaviazali, že sa zamerajú na bezpečnú evakuáciu občanov členských krajín a spojencov Aliancie z Afganistanu. Platí to aj v prípade Afgancov, ktorí sa po prevzatí moci hnutím Taliban považujú za ohrozených.

Šéfovia diplomacií tiež počas virtuálnej schôdzky vyjadrili znepokojenie nad „závažnými udalosťami“ v Afganistane v reakcii na správy o zverstvách Talibanu a „závažnom porušovaní a zneužívaní ľudských práv“ v celej krajine.

Ministri trvajú na tom, že noví vládcovia v Kábule musia zabezpečiť, aby sa krajina nestala centrom terorizmu. Ďalej uviedli, že „za súčasných okolností NATO pozastavuje všetku pomoc afganským orgánom“.

USA uzavreli s Talibanom dohodu

Podľa Bidena sú Spojené štáty v „úzkej operačnej koordinácii s NATO“ pri evakuačnej operácii v Kábule a „taktiež uľahčujú lety pre našich spojencov a našich partnerov“.

Biden na novinársku otázku, či USA pošlú do centra Kábulu vojakov, aby odsunuli všetkých Američanov, ktorí sa nevedia dostať na letisko, konštatoval, že to nebude potrebné, pretože „sme uzavreli s Talibanom dohodu“. „Doteraz“ bol podľa neho povolený vstup každému držiteľovi amerického pasu.

Bojovníci fundamentalistického hnutia Taliban 15. augusta bez akéhokoľvek odporu obsadili afganské hlavné mesto Kábul a zosadili vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol z vlasti. Z Kábulu sa preto v súčasnosti snažia dostať tisíce ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády a evakuuje svojich občanov i miestnych spolupracovníkov. Taliban chce po 20 rokoch v Afganistane znova zaviesť islamský emirát riadený islamským právom šaríja.

(tasr, sita, top)


Ďalšie články