Medzitým na univerzite v USA: Nezaočkovaní študenti prídu o prístup na internet

Oèkovanie detí v Rumunsku Očkovanie vakcínou od spoločností Pfizer/BioNtech proti ochoreniu Covid-19. Foto: TASR/AP

Dobrovoľnosť očkovania v Spojených štátoch amerických začína byť otázna, keď sú ľudia stále tvrdšie tlačení do toho, aby sa dali zaočkovať. Niektoré firmy, ako napríklad aj Google či Facebook, od svojich zamestnancov očkovanie proti covidu vyžadujú. Najnovšie začali tlačiť americké univerzity na študentov. Tým neočkovaným sa vyhrážajú postihmi.

Univerzita Quinnipiac v americkom štáte Connecticut sa rozhodla ísť tvrdo po tých študentoch, ktorí nie sú zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19. Informovala ich, že budú čeliť pokutám a zrušeniu prístupu k bezdrôtovému internetu na univerzitnej pôde, kým sa nedajú vakcinovať.

Email o hroziacich postihoch pre neočkovaných dostalo 600 študentov quinnipiacskej univerzity, ktorí nesplnili termín a neodovzdali do 1. augusta informácie o vakcinácii proti covidu.

Súčasťou emailu od vedenia školy sú aj výšky pokút, ktoré hrozia tým študentom, ktorí sa nepodvolia univerzitným požiadavkám na očkovanie. Pokuty začnú na 100 dolároch za týždeň počas prvých dvoch týždňov a zvyšujú sa o 25 dolárov každé dva týždne až na 200 dolárov týždenne. Maximálna výška môže dosiahnuť 2 275 dolárov za jeden semester. Čo pri cene samotného školného okolo 60-tisíc dolárov nie je málo.

Ak študenti predložia dôkaz, že dostali prvú dávku vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech alebo Moderna, pokutu nedostanú. Musia byť však plne očkovaní najneskôr do polovice septembra. Ak sa tak nestane, prídu o prístup na univerzitné pripojenie na internet aj wifi sieť.

Podľa vedenia univerzity v priebehu dvoch dní od doručenia emailu, doplnilo svoje údaje o očkovaní 150 zo 600 študentov, ktorým boli zaslané varovné emaily. Na Univerzitu Quinnipiac chodí približne 10-tisíc študentov.

Connecticutská univerzita nie je ani zďaleka jediná v USA, ktorá požaduje od svojich študentov, aby boli zaočkovaní. Rovnakú požiadavku, aj keď nie vždy pod hrozbou sankcií, má viac ako 400 vysokých škôl naprieč Spojenými štátmi.

Vzhľadom na to, že očkovanie začínajú od svojich zamestnancov povinne požadovať aj veľké americké korporácie, začína byť otázne, do akej miery je ešte očkovanie skutočne dobrovoľné.


Ďalšie články