Daňoví kriminalisti po zásahu v SZĽH zaistili väčší objem peňazí. Má ísť o stovky tisíc eur

Kongres SZ¼H Foto: Pavol Zachar/TASR

Daňoví kriminalisti v nadväznosti na júnový zásah v sídle Slovenského zväzu ľadového hokeja v Bratislave zaistili finančné prostriedky. Podľa zdroja Štandardu má ísť o sumu niekoľko stoviek tisíc eur.

V súvislosti s júnovým zásahom Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) v sídle Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) v Bratislave, o ktorom informoval Štandard ako vôbec prvý, prišlo k posunu. Reč je o zaistení väčšieho množstva finančných prostriedkov zo strany daňových kriminalistov.

„V súvislosti so zásahom Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) v Slovenskom zväze ľadového hokeja môžeme potvrdiť, že došlo aj k zaisteniu finančných prostriedkov. Všetky úkony boli vykonané v rámci legislatívnych právomocí, ktorými finančná správa disponuje,“ potvrdila pre Štandard Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy.

Podľa dôveryhodného zdroja z prostredia SZĽH ide o sumu približne 320-tisíc eur, ktorá bola zablokovaná na účtoch dcérskej spoločnosti, pravdepodobne Hockey Event.

Manažment je skúpy na slovo

Zväz však túto informáciu potvrdiť nechcel. „Vedenie SZĽH je súčinné pri kontrolách zo strany štátnych inštitúcií. Kontrola zo strany KÚFS súvisí s činnosťou prechádzajúceho manažmentu a súčasné vedenie má záujem o to, aby sa všetky pochybenia z minulosti vyriešili. Vzhľadom k tomu, že ide o prebiehajúce vyšetrovanie, nebudeme sa bližšie vyjadrovať,“ odpovedal nám Peter Jánošík, Media & PR manager.

Pripomeňme, že zásah sa uskutočnil 24. júna. Približne 20 zamestnancov KÚFS vtedy zamierilo do sídla hokejistov v súvislosti s fiktívnymi faktúrami.

Paradoxne, akcia sa konala v rovnaký deň, v ktorý mal zväz dôležitý kongres. Okrem iných tém bola na programe aj voľba siedmich členov do volených orgánov. Presnejšie, jedného člena výkonného výboru, predsedu dozornej rady, dvoch ďalších členov dozornej rady, predsedu i podpredsedu arbitrážnej komisie a podpredsedu disciplinárnej komisie.

Vraj ide o očistný proces

Prezident zväzu Miroslav Šatan akciu nazval súčasťou očistného procesu. „Minulý rok sme mali tri štátne úrady, ktoré kontrolovali veci, teraz ďalší. Je to súčasť nejakého očistného procesu, ktorý sme zaviedli. Po mojom nástupe som inicioval to, aby sa urobili kompletné audity na všetkých dcérskych spoločnostiach aj občianskom združení SZĽH,“ povedal toho času.

Šatan vtedy nešpecifikoval, o čo konkrétne mala kontrola záujem. Podnet na ňu mal vzísť od kontrolóra zväzu Jaromíra Šmátralu, ktorého na štvrtkovom kongrese opäť zvolili do funkcie aj na ďalšie funkčné obdobie.

Fiktívne faktúry pritom nie sú jedinou kauzou, ktorej hokejový manažment čelí. Štandard v júni informoval aj o obvineniach voči štyrom osobám, ktoré padli v kauze pochybného nákupu vyše 12-tisíc hokejok, pre ktorý v septembri minulého roka polícia zasahovala v sídle zväzu. Po výberovej komisii a Protimonopolnom úrade SR skritizoval aj Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO).


Ďalšie články