Vraj zbabelý odchod. A afganská štatistika mŕtvych nestačí?

medzinárodné letisko Hámida Karzaja v Kábule Foto: TASR/AP

Kto pozorne sledoval, čo sa v Afganistane dlhodobo odohráva, ten vedel, že to, čo dnes vidíme, sa udialo už trochu skôr. Je to tak, ako keď vidíme slnko zapadajúce za horizont. V skutočnosti zaň zašlo už pred ôsmimi minútami, len to trvalo ešte osem minút, kým svetelné lúče dorazili k našim očiam. Že afganskú vojnu nemožno ukončiť víťazstvom, bolo zrejmé už dlhšie ako desaťročie.

Občas počujeme názory, že Američania snáď mali v tom Afganistane ešte zostať. Ale keď si povieme, čo sa v tej krajine naozaj dialo, zistíme, že nemohli.

Mali by sa zabíjať ešte dvadsať rokov?

Českému prezidentovi Milošovi Zemanovi v posledných rokoch obvykle musím v jeho konfliktoch s oponentami dávať za pravdu. Tentokrát nastal prípad, keď pravdu nemá.

Odchod Američanov z Afganistanu Miloš Zeman označil za prejav zbabelosti. Okrem toho povedal, že „Taliban v Afganistane vytvorí teroristické centrum a obnovia sa útoky na celom svete“. Povedal tiež, že USA tým stratili prestíž svetového lídra a NATO vyvoláva pochybnosti o oprávnenosti svojej existencie.

Nuž, prestíž USA sa naozaj nezdvihla a čo sa NATO týka, už pred dvomi rokmi hovoril francúzsky prezident, že NATO sa nachádza v štádiu klinickej smrti. Ale že by Taliban teraz rozpútal svetový teror?  

Treba povedať, že za vlády Talibanu spred dvoch dekád Taliban nikdy žiadne teroristické útoky v zahraničí nepodnikal. Poskytol útočište prívržencom Al-Káidy, ktorá bola zodpovedná za zavraždenie viac ako troch tisícov Američanov, a bol za to potrestaný Amerikou a doplatil na to stratou vlády. Lídri Talibanu sa síce opierajú o primitívne masy, ale sami primitívmi nie sú. Dobre vedia, že keby chceli teraz organizovať teror proti americkým cieľom, môže im pristáť na hlavách raketka odpálená z lietadla, ktorá odštartuje z americkej lietadlovej lode v Indickom oceáne. Prípadne sa budú roky skrývať v afganských jaskyniach, kým zomrú na tuberkulózu, ako sa to stalo ich predchodcovi Mulla Omarovi. Alebo ich zabije komando ako Usámu bin Ládina. A oni nechcú zomrieť, chcú si teraz skonsolidovať moc.

To, že nie sú primitívni, vidno aj z toho, ako dokážu obrátiť proti protivníkovi jeho vlastné zbrane. Videjká, na ktorých sa talibovia vozia v lunaparku na elektrických autíčkach, by mali vojsť do učebníc marketingu. No podozrievali by ste také postavy, že chcú vraždiť?

Zemanov postoj možno pripísať skutočnosti, že pred dvadsiatimi rokmi patril skôr k jastrabom, ktorí sa vyjadrovali radikálne nielen v otázke Afganistanu, kde bola trestná výprava NATO voči Talibanu oprávnená, ale Zeman podporil i inváziu do Iraku v roku 2003, na ktorú nebol žiadny dôvod.

Svojho vtedajšieho radikalizmu sa drží stále.

Vyjadrujeme sa k vojne a mieru, pričom nepoznáme situáciu

O spôsobe, ako sa vyjadrujeme k otázkam vojny a mieru, života a smrti, rozhodujú médiá tým, čo nám ukážu a čo nám neukážu. Často sa stretávam s neistotou, aj medzi kresťanmi, ktorí sú pod vplyvom chaotických obrazov z kábulského letiska, či bol odchod Američanov správny.

Nečudujem sa tomu, tie obrázky vyrušujú. Ale žiada si to vysvetlenie. Obyčajní ľudia už takmer dvadsať rokov nesledujú vojnu v Afganistane. Začali ju sledovať po útoku na newyorské „dvojičky“ a na ďalší rok prestali.

A teraz zrazu vidia, že sa čosi deje. V Kábule na letisku zomrelo zo dvanásť ľudí. To je dvanásť tragédií. Treba si však pripomenúť smrť státisícov, ktorú sme v televízii nevideli, lebo to nikoho nezaujímalo.  

Štatistika smrti v afganskej vojne

Associated Press News priniesla informáciu o stratách na životoch v afganskej vojne od začiatku invázie až do jari tohto roku.

Bolo zabitých 2 448 vojakov americkej armády a okrem toho bolo zabitých 3 849 amerických kontraktorov, teda bojovníkov zo súkromných žoldnierskych vojenských spoločností. Vojakov iných armád NATO bolo zabitých 1 144. Rôznych pomocných pracovníkov bolo zabitých 444. Spolu 7 885 obetí.

Veľa sa hovorilo o tom, že príslušníci afganskej regulárnej armády sa po americkom odchode vzdávali bez boja. Jedna rozhorčená slovenská kresťanka ich na blogu označila výsmešne za „hrdinov, čo zutekali“. Treba ale vedieť, že afganských vojakov a policajtov dohromady bolo za dvadsať rokov zabitých asi 66-tisíc! Nie, neboli to zbabelci, len za dvadsať rokov zistili, že pod cudzou vlajkou vo svojej krajine nevyhrajú.

Talibov a príslušníkov iných opozičných skupín zahynulo vo vojne 51 191.

Všetci si teraz právom robíme obavy o postavenie žien. Ale treba vedieť, že tých dvadsať rokov tu ženy čelili ešte väčšej hrozbe ako útlak. Boli zabíjané vo vojne. Civilného obyvateľstva zahynulo 47 345. To boli aj ženy, deti, starí ľudia, skrátka všetci. A nezabíjal ich len Taliban. Často boli obeťami útoku afganskej armády. A niekedy ich zabili vojaci NATO, lebo aj také veci sa stávajú.

A bolo zabitých 72 novinárov. Súčet všetkých ľudských obetí sa tak blíži k číslu 200-tisíc. A všimnime si, že na každého zabitého Američana či Európana pripadá 15 mŕtvych Afgancov. 

A trend nebol klesajúci. Za prvý polrok 2021 zahynulo 1 600 civilných obetí, čo je nárast o 47 percent v porovnaní s rovnakým obdobím predošlého roku.

Keď čítame názory čitateľov v diskusiách, vidíme, že mnohí sa mylne domnievajú, že v Afganistane vládol akýsi pokoj. Lebo vyššie uvedené čísla nepoznajú. Lebo ich nevideli v televízii. Bojíme sa humanitárnej katastrofy, veď správne, ale ďaleko väčšia katastrofa bol doterajší priebeh vojny.

Chce niekto, aby toto pokračovalo ďalej?

Samozrejme, že Američania museli odísť

Samozrejme, že Američania museli odísť. To krviprelievanie bolo treba ukončiť. A schopnosť Ameriky riešiť problémy vo svete islamu sa za dvadsať rokov tak oslabila, že tí moslimovia, ktorí bojujú po boku Ameriky, sú v psychologickej nevýhode oproti iným moslimom, proti ktorým vedú vojnu.

Chápeme, že ľudia, ktorí riešia každodenné povinnosti a nemajú čas sledovať politiku, ktorá na nich bezprostredne nedolieha, sú zaskočení, keď sa zrazu čosi deje. Kto však pozorne sledoval, čo sa v Afganistane deje, vedel, že to, čo vidíme, sa už vlastne udialo.

Je to tak, ako keď vidíme slnko zapadajúce za horizont. V skutočnosti zaň zašlo už pred ôsmimi minútami, len to trvalo ešte osem minút, kým svetelné lúče dorazili k našim očiam. Že afganskú vojnu nemožno ukončiť víťazstvom, bolo zrejmé už dlhšie ako desaťročie. Už sa len čakalo na politika, ktorý to povie. Povedal to Trump a proces odchodu dokončil Biden. A ten odchod bez víťazstva už bol zrejme len dôsledkom rozhodnutia prezidenta Busha začiatkom roku 2002 o tom, že potrestať Taliban nestačí, ale treba v Afganistane vybudovať moderný štát.

Kto tvrdí, že Američania mali ešte ostať, mal by poctivo sloveso „zostať“ zameniť na výstižnejšie „umierať“. Umierať po tisícoch. A že Afganci by mali ďalej umierať po desaťtisícoch. Vrátane žien a detí.

Už to ale nejde.    


Ďalšie články