Spájanie sa s fašistami, ohrozenie demokracie. Europoslanci chcú vylúčenie Smeru z frakcie socialistov

Martin Hojsík Michal Šimeèka Michal Šimečka a Martin Hojsík. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Skupina slovenských europoslancov chce docieliť vylúčenie strany Smer z frakcie európskych socialistov. Hovoria pritom o jeho údajnom neprijateľnom spájaní sa s fašistami a o ohrození demokracie v celej Európe. Predseda Smeru Robert Fico vidí obvinenia, ktoré sa na neho sypú v súvislosti s blížiacim sa protestom v Košiciach, podstatne odlišne.

Europoslanci Martin Hojsík a Michal Šimečka z Progresívneho Slovenska iniciovali list vedeniam Socialistickej frakcie v Európskom parlamente a Strany európskych socialistov. Jeho cieľom je vylúčenie Smeru-SD z radov socialistov. Informujú o tom progresívci na svojej oficiálnej facebookovej stránke.

„Rétorika vrcholných predstaviteľov strany Smer-SD, vrátane predsedu Roberta Fica, sa čím ďalej, tým viac približuje rétorike krajnej pravice. Zneužívanie aktuálnej pandemickej situácie na šírenie hoaxov a klamstiev považujeme zo strany Smer-SD za hyenizmus a hazard so životmi a zdravím ľudí,“ píše v ozname mimoparlamentná strana.

Jej politikom konkrétne prekáža aj údajné spoločné organizovanie protestu proti pandemickej politike naplánovaného na 1. septembra v Košiciach pred budovou Ústavného súdu SR.

Za symbol údajného partnerstva Smeru a strán Republika a ĽSNS si progresívci zvolili známu fotografiu z nedávneho protestu pred parlamentom, na ktorej bok po boku vidno podpredsedu Smeru Ľuboša Blahu a šéfa kotlebovcov Mariana Kotlebu, ktorú priložili k príspevku.

Štefanec vidí ohrozenie pre celú Európu

Iniciatívu na Facebooku podporil aj europoslanec za KDH Ivan Štefanec. „Skutoční sociálni demokrati stáli vždy, spoločne s kresťanskými demokratmi, proti fašizmu. Smer stále viac ukazuje, že so sociálnou demokraciou nemá nič spoločné a zrádza všetky hodnoty, pre ktoré naši predkovia, bez ohľadu na politickú orientáciu, bojovali počas SNP. Dnes sme na Slovensku svedkami nového Paktu Ribbentrop – Molotov,“ napísal.

Smer sa podľa neho čoraz viac približuje k „fašistom“ a kujú spolu „rôzne pikle“. Spolu so svojou frakciou európskych ľudovcov a frakciou Obnovme Európu, do ktorej patria aj slovenskí progresívci, vraj veria, že socialisti k výzve pristúpia zodpovedne a uvedomia si „nebezpečenstvo“ pre demokraciu „nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe“.

Kto nehovorí pravdu?

Smer v rovnaký deň, teda vo štvrtok, publikoval stanovisko, že pri organizovaní protestnej akcie politicky s nikým nespolupracuje a nemôže niesť zodpovednosť za nepravdivé vyhlásenia iných. Na sociálnej sieti ho napísal šéf strany Robert Fico.

Mimoparlamentné hnutie Republika totiž ešte koncom júla informovalo, že bude so Smerom na demonštrácii spolupracovať.

„Nie je žiadny organizačný výbor, nie je žiadna dohodnutá politická spolupráca s nikým. Smer-SD nemôže niesť zodpovednosť za nepravdivé vyhlásenia iných,“ reagoval Fico s tým, že jeho strana s nikým nič neorganizuje a je to prirodzená iniciatíva Smeru. Odmietol, že by šlo o protest proti očkovaniu.

Do hnutia Republika odišli viacerí poslanci Národnej rady SR z ĽSNS. O tom, že hnutie bude spolupracovať so Smerom-SD na avizovanom proteste 1. septembra, informoval jeho predseda Milan Uhrík.

Protestná akcia sa bude konať 1. septembra pred sídlom Ústavného súdu SR v Košiciach. Smer-SD hovorí o rozklade štátu na všetkých jeho úrovniach. „Vláda porušuje základné ľudské práva a slobody, rozdeľuje spoločnosť a zneužíva trestné právo na boj s opozíciou. Pri riadení krajiny panuje chaos a zmätok, ktorý je dôsledkom nepripravenosti, nevzdelanosti a neschopnosti ‚Hegeromatovičovej‘ vlády,“ uviedla strana v pozvánke na protest.

Súčasná vládna koalícia sa podľa Smeru-SD zásadne odklonila od svojich predvolebných sľubov, „a preto sa drvivá väčšina občanov Slovenskej republiky právom cíti podvedená“.

Fotografia vraj vznikla za iných okolností

Vylučovanie vzájomnej blízkosti oboch táborov nastalo naposledy v súvislosti so spomenutou fotografiou Blahu a Kotlebu. Prvý menovaný okolnosti jej vzniku opísal nasledovne:

„Rozprával som sa s ľuďmi, podával si ruky. Ako som tak išiel, pri vchode stál s hlúčikom ľudí poslanec Marian Kotleba. Niečo na mňa volal. Tak som k nemu podišiel a chytil ho za plece, že čo sa pýta, lebo som ho nepočul, bol tam veľký hluk. Pozri fotka dole,“ napísal poslanec.

„Pýtal sa, či budeme v Smere hlasovať proti zákonu o zákaze vstupu do reštaurácií pre neočkovaných, alebo sa zdržíme. Odpovedám, že, samozrejme, že budeme proti. A že to aj dáme na Ústavný súd. Ľudí okolo som ubezpečil, že budeme za nich v parlamente bojovať, ako vieme. A potom som išiel na poradu klubu Smer-SD,“ uzavrel.


Ďalšie články