Gazprom sa pripravuje na spustenie Nord Stream 2. Je záujem, aby to stihli ešte pred nemeckými voľbami

Angela Merkelová, Vladimir Putin tlaèová konferencia zámok Meseberg Foto: TASR/AP

Američania ustúpili Nemcom a odobrili ich dohodu s Rusmi. Tí majú záujem spustiť plynovod ešte pred nemeckými voľbami na konci septembra.

Rusi sa pripravujú na jedno z najdôležitejších rozhodnutí, ktoré ovplyvní európsky priemysel a rusko-európske vzťahy na dlhé desaťročia dopredu.

Ruská energetická spoločnosť Gazprom plánuje začať prepravu plynu cez plynovod Nord Stream 2 v Baltskom mori už v tomto roku, keď bude projekt dokončený.

Rusi aj končiaca nemecká vláda na čele s Angelou Merkelovou majú snahu, aby bol projekt spustený ešte pred septembrovými voľbami v Nemecku.

K tomuto kroku dochádza potom, ako došlo k dohode medzi Nemcami a Američanmi, ktorí stiahli svoje pôvodné námietky a hrozenie sankciami voči európskym spoločnostiam zapojeným do projektu. K dohode došlo na stretnutí medzi prezidentom Bidenom a kancelárkou Merkelovou a prezidentom Bidenom a Putinom.

Čo stojí za týmito zmenami a dohodami? Poľský pozorovateľ Marek Cichocki o tom napísal nasledovné: „Pravdepodobne už čoskoro zistíme, akou „valutou“ bude platiť Berlín za zmenu americkej politiky voči spoločnosti Nord Stream. Zdá sa, že Američania môžu okrem iného očakávať, že Nemecko napríklad skráti dodávateľský reťazec, aby bola Európa nezávislejšia od Číny. Očakávaním číslo dva môže byť aj to, že Nemecko sa bude vážne angažovať pri budovaní európskych obranných kapacít a možno sa stane vedúcou krajinou v európskom bezpečnostnom systéme, čím odľahčí Ameriku.“

Ak niekto na tieto dohody a tzv. americký transakcionizmus doplatí, bude to najmä Ukrajina a štáty východnej Európy, ktoré ťažili z doterajšej podoby prepravy plynu z Ruska do Európy.

Pripomeňme, že Gazprom chce prepraviť do Nemecka cez kontroverzný plynovod, ktorý je už takmer hotový, tento rok 5,6 miliardy metrov kubických ruského plynu.

Práce na kladení potrubia by mali byť ukončené v závere augusta, uviedol nedávno Gazprom. Zatiaľ však nespresnil, kedy sa má začať prevádzka plynovodu.

Ceny plynu po oznámení Gazpromu klesli, uviedla ruská tlačová agentúra Interfax. Nord Stream 2 smeruje z ruských ložísk po dne Baltického mora do Nemecka. Po dokončení sa očakáva, že prepraví z Ruska do Nemecka 55 miliárd metrov kubických zemného plynu ročne. (tasr. fed)


Ďalšie články