Hovorcovia Talibanu môžu byť na Twitteri, ak dodržia pravidlá. Facebook ide na to opačne

1618px-MRW_4445_(44538272181) Jack Dorsey, šéf Twitteru, v roku 2018. Foto: Mark Warner/wikimedia

Majú sociálne siete držať na svojej platforme predstaviteľov Talibanu alebo nie? To je debata, ktorá v súčasnosti zamestnáva množstvo ľudí za veľkou mlákou. V jej strede sa nachádza korporácia Twitter, ktorá sa v podstate vyhýbavo vyjadrila, že na jej sociálnej sieti môžu fungovať hovorcovia tohto militantného hnutia, pokiaľ budú dodržiavať pravidlá. Nikto pritom nepochybuje, že šíria propagandu. Problémom je, poukazujú kritici, takzvaný test Trumpom.

Pokiaľ dodržia pravidlá stránky, môžu u nás pôsobiť. Zhruba to vyplýva z vyjadrenia korporácie Twitter pre americký portál Mediaite. Spoločnosť tým reagovala na otázku, či plánujú zasiahnuť proti členom militantného islamisticko-nacionalistického hnutia Taliban na svojej stránke tak, ako to spravili aj iné technologické firmy.

Hovorca Twitteru na otázku priamo neodpovedal, avšak zdôraznil, že budú aktívne dohliadať na dodržiavanie pravidiel sociálnej siete, ktoré zakazujú napríklad oslavovať či podnecovať násilie. Inak povedané, pokiaľ si členovia Talibanu budú dávať pozor na jazyk, môže sociálnu sieť zatiaľ pokojne využívať.

Na Twitteri sú známi hlavne hovorcovia hnutia – Suhail Šahín, Zabíhulláh Mudžáhid či Karí Júsuf Ahmádi. Prvý menovaný má vyše 366-tisíc fanúšikov, druhého sleduje zhruba 320-tisíc a tretí má viac ako 60-tisícové publikum. Tieto účty nie sú oficiálne verifikované, teda označené modrou značkou.

Na koho strane sú?

Zotrvanie členov islamistického hnutia na Twitteri sa stalo terčom kritiky hlavne v USA, kde na vedení Twitteru nenechávajú nitku suchú predovšetkým republikánski politici.

„Prečo pre Pána Boha hovorca Talibanu má aktívny twitterový účet, ale bývalý prezident Spojených štátov už nie? Na koho strane sú americké veľké technologické spoločnosti?“ pýta sa napríklad kongresman za republikánov Madison Cawthorn.

Reakcie prišli aj z Európy. Nevôľu vyjadril napríklad francúzsky europoslanec Jérôme Riviére z Národného zhromaždenia. „Sloboda a demokracia zrejme nefunguje správne, keď Twitter stále blokuje Trumpov účet, ale správy hovorcu Talibanu dáva ďalej bez rozmyslu,“ vyjadril sa.

Iné spoločnosti ich blokujú

Väčšina kritikov odkazuje na fakt, že z Twitteru bol začiatkom roka natrvalo zmazaný účet bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Stalo sa tak krátko po nepokojoch v americkom Kapitole, ktorého sa po skončení mítingu zúčastnili jeho podporovatelia. Bezprecedentný incident si vyžiadal život piatich osôb, ale odvtedy pribudli viaceré podivné samovraždy medzi policajtmi.

Ako dôvod na zmazanie prezidentovho účtu spoločnosť Twitter uviedla, že Trumpove príspevky – a spôsob, akým boli ľuďmi interpretované – by mohli vyvolávať násilie. Čo sa týka Talibanu a násilia, tak o tejto organizácii písal viac Štandard v tomto článku.

Prístup k militantnému hnutiu však nie je medzi technologickými korporáciami rovnaký. Spoločnosť Facebook ide na vec prísnejšie a prisľúbila zablokovať každý účet, ktorý by podporoval alebo reprezentoval Taliban – podľa ich slov tak fungujú už roky. Tento postoj kritizoval spomínaný hovorca militantov Mudžáhid a označil ho za cenzúru.

Teroristi i nie

„Taliban je podľa amerického práva teroristická organizácia a my sme ich vykázali z našich služieb, podľa pravidla o nebezpečných organizáciách,“ uviedol hovorca Facebooku. Islamisti rovnako nepochodia aj na ich ďalších platformách WhatsApp a Instagram.

Taliban nie je v USA oficiálne označený za zahraničnú teroristickú organizáciu. Nachádza sa však na viacerých iných zoznamoch amerických úradov, ktoré ich označujú za teroristov. Podobný prístup k Talibancom oznámila aj aplikácia TikTok či videoplatforma YouTube, ktorá spadá pod Google.

„Ak objavíme účty vlastnené a používané afganským Talibanom, zrušíme ich. Dodajme, že naše pravidlá zakazujú obsah, ktorý podnecuje násilie,“ vyjadril sa hovorca platformy YouTube.


Ďalšie články