Progresívci a saskári sa fotia s Horalkami. Je to nelogické, hlúpe a možno aj nezákonné

Cigániková Jana Bittó Cigániková. Foto: Facebook

Facebookové profily politikov Slobody a solidarity a Progresívneho Slovenska zaplavili fotky, na ktorých konzumujú Horalky. Má ísť o formu podpory ich výrobcu, ktorý nedávno vyhlásil, že neočkovaní ľudia by mali sedieť doma. Tragikomických momentov tu vidno hneď niekoľko.

Pavol Jakubec, majiteľ potravinárskej skupiny I.D.C. Holding, ktorá okrem iného vyrába tradičné slovenské oplátky Horalky či Mila, pred niekoľkými dňami poskytol rozhovor Denníku E.

Zarezonovala v ňom predovšetkým jedna myšlienka, ktorá zatienila všetky ostatné. Podnikateľ doslovne uviedol, že „kto je zaočkovaný, nech si slobodne ide, kam chce, no kto nie je, nech sedí doma“.

V polarizovanej slovenskej spoločnosti bezprostredne nastal očakávaný efekt. Medzi radovými občanmi, influencermi, ale aj politikmi sa objavili nielen prvé výzvy na bojkot produktov Sedity, ale na druhej strane aj ich hlasná podpora.

Čo je najpozoruhodnejšie – so sladkosťami si zapózovala napríklad aj Jana Bittó Cigániková či Miroslav Žiak zo SaS. Podobne sa k téme postavilo aj Progresívne Slovensko reprezentované Martinom Poliačikom a Simonou Petrík.

K zaangažovanosti spomenutých politikov, a nielen tých, sa žiada uviesť tri poznámky.

V zmysle ústavného zákona verejný funkcionár nesmie používať svoju osobu, svoje meno a priezvisko, svoju podobizeň, obrazovú snímku, záznam svojho hlasu alebo svoj podpis na reklamu.

Skúsenosti z minulosti ukazujú, že toto ustanovenie sa pri výklade chápe pomerne pružne. Ale ak toto nie je reklama, čo potom? Bude nutné sledovať, ako a či vôbec sa ku konaniu SaS postaví parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií (Progresívne Slovensko verejné funkcie nezastáva).

Bod dva. Nič nevypovie o pokrivkávajúcej hodnotovej orientácii strán oháňajúcich sa individuálnou slobodou lepšie ako infantilná podpora názoru, že tri milióny nevakcinovaných Slovákov by nemali opustiť svoje domovy.

Apropo, ak už chcú byť v segregovaní principiálni, akési domáce väzenie by sa malo týkať infekčných, a nie neočkovaných ľudí. Vedecké poznatky potvrdzujú, že vírus môžu šíriť aj plne zaočkované osoby. Síce v podstatne menšej miere, ale stále je reč o desiatkach či stovkách tisícov potenciálnych očkovaných nosičov.

Presuňme sa k tretiemu postrehu.

„Pre celú našu firmu je to veľmi nemilá situácia. Keby som sa tým dotknutým jednotlivcom mohol ospravedlniť, tak to aj urobím. Pre nás je totiž dôležitý každý zákazník bez ohľadu na to, či je očkovaný, alebo neočkovaný. Celé nás to mrzí, ako to napokon bolo pochopené.“

Viete, komu patria tieto slová? Áno, ide o majiteľa I.D.C. Holdingu Pavla Jakubca. Možno špekulovať, čo ho motivovalo k ospravedlneniu, ale počíta sa. Za kauzou môžeme dať z pohľadu firmy bodku.

Ale čo spomínaní politici? Tí tému živia ďalej. A medzi ľuďmi šíria zbytočnú nervozitu.

Koaličné strany a progresívci zvykli posledné mesiace opozícii permanentne vyčítať, že jej členovia sabotujú národný cieľ preočkovať čo najväčšiu časť populácie.

Ak vládnym politikom na tomto cieli skutočne záleží, mám silné pochybnosti, či je takéto dráždenie neočkovaných občanov, ktorí sa im skladajú na štedré výplaty, tou ideálnou cestou.


Ďalšie články