Treba pomôcť našim Afgancom a kritika Ameriky. Dva hlavné body našej diskusie o Afganistane

šéf slovenského rezortu diplomacie o situácii v Afganistane Foto: Jakub Kotian/TASR

Slovenské lietadlo opustilo v stredu Afganistan a smerovalo na Slovensko. Téme sa venujú všetky strany, okrem Igora Matoviča sa aj Robert Fico sústredil na kritiku americkej politiky.

V Afganistane nebude demokratická vláda. Krajinu bude spravovať vládna rada a súčasný vodca Talibanu Hajbatulláh Áchúndzáda bude stáť na čele vedenia krajiny. Bojovníci Talibanu v nedeľu prekvapujúco ľahko obsadili afganské hlavné mesto Kábul a zosadili vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a NATO. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol z krajiny. V USA klesá podpora prezidenta Bidena, reakcie na vývoj sú aj u nás doma. Dve hlavné témy sú postoj k migrácii, špeciálne otázka udelenia azylu malej skupine Afgancov, ktorí pomáhali našim vojakov v krajine, a kritika USA. Príznačné je, že Ameriky sa dnes nezastávajú ani najväčší atlantisti na našej scéne.

Je našou povinnosťou postarať sa o Afgancov, ktorí pomáhali Slovensku a môže ich byť aj viac ako desať. Vyhlásil to líder mimoparlamentného Hlasu a expremiér Peter Pellegrini. Jeho strana „podporuje, aby na Slovensko prišli tí afganskí utečenci, a môže ich byť aj viac ako desať, ktorí spolupracovali so slovenskou armádou, slovenskými orgánmi. Ak ich bolo viac ako desať, zoberme ich, pretože pracovali s nami, a je našou povinnosťou sa o nich postarať,“ povedal Pellegrini s tým, že zároveň nesúhlasí s prerozdeľovaním utečencov.

Chaos podľa Pellegriniho spôsobili všetci vrátane americkej armády a spojeneckých vojsk NATO, a preto je povinnosťou pomôcť tým, ktorí s touto organizáciou spolupracovali. Tieto dva jeho postoje sú v zásade konsenzuálne zdieľaným názorom na našej scéne.

Pridáva sa k tomu ešte kritika USA. Najtvrdší sú v nej Fico a Matovič, ale pridávajú sa aj ďalší. Pellegrini za veľké fiasko považuje koniec tejto misie a odchod vojsk. Afganská armáda podľa neho získala za 20 rokov obrovské množstvo kvalitnej techniky, ktorá sa teraz dostala do rúk hnutia Taliban. „Očakával by som, že keď už dvadsaťročná misia nebola úspešná, že aspoň ten záver bude mať hlavu a pätu, bude to postupný odchod s patričnou evakuáciou ľudí,“ doplnil.

Podstatne otvorenejšiu kritiku voči USA zvolil Robert Fico. Šéf opozičného Smeru zopakoval, že situácia v Afganistane je príkladom zlyhania NATO a Spojených štátov amerických. „Najvýznamnejší posun v Afganistane bude, ak Taliban, nech je, aký chce, zabezpečí stabilitu v krajine a krajina bude ako-tak fungovať,“ povedal na utorkovej tlačovej konferencii. Dodal, že ak pôjde o migráciu, treba rokovať s Talibanom.

Už predtým tvrdo napadol USA a NATO, posmešne reagoval aj na kroky ministra zahraničných vecí Korčoka:

Fico nie je jediný ani prvý, kto tému odchodu z Afganistanu využil na kritiku USA. Ako prvý tak urobil Igor Matovič. Odchod z Afganistanu nazval vojenskou potupou, pričom Američania podľa neho vyzbrojili Taliban lepšie, ako je vyzbrojená priemerná európska krajina NATO:

Na téme počtu prijatých azylantov z Afganistanu sa profiluje aj Boris Kollár, ktorý hovorí, že by ich nemalo byť viac ako desať. Na ich prijatí je inak širší konsenzus. Za správne to považuje aj poslanec Progresívneho Slovenska Tomáš Valášek, podľa ktorého má aj Slovensko podiel na zodpovednosti za dianie v Afganistane. „Či je desať ľudí dosť alebo nie, to ťažko povedať od stola v Bratislave – určite sa treba postarať o ľudí, ktorí spolupracovali so slovenskými vojakmi, diplomatmi či mimovládnymi organizáciami,“ reagoval. Myslí si tiež, že SR má spoluzodpovednosť aj za spolupracovníkov s misiou Európskej únie. V súvislosti s týmito faktami sa mu počet desať osôb javí ako nízky.
Premiér Eduard Heger ešte v pondelok hovoril o tom, že vládny kabinet sa rozhodol poskytnúť azyl desiatim občanom Afganistanu, ktorí za posledné roky veľmi intenzívne spolupracovali s členskými štátmi EÚ. Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) v utorok na tlačovej konferencii povedal, že číslo desať Afgancov „nie je vytesané do kameňa“.


Ďalšie články